zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • blender
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia

KROK 1: Mieszamy składniki

Daktyle przekładamy do naczynia blendera i mielemy na gładką masę. Przekładamy ją do dużej miski. Dodajemy ugotowaną komosę ryżową i płatki owsiane. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy sezam i miód. Ponownie mieszamy i odkładamy na 15 minut, aż kasza nieco napęcznieje.

KROK 2: Formujemy ciasteczka

Z masy formujemy kulki, a następnie je spłaszczamy. Ciasteczka powinny mieć średnicę 5-6 cm. Gotowe ciasteczka odkładamy na blat.

KROK 3: Dekorujemy ciasteczka czekoladą

Przygotowujemy blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Temperujemy czekoladę – sprawdź, jak to zrobić! Na papier do pieczenia nakładamy łyżeczkę czekolady. Na czekoladzie układamy ciasteczko i dociskamy. W ten sposób wykładamy całą blachę ciasteczkami.

Z papieru do pieczenia przygotowujemy kornet, wlewamy pozostałą czekoladę i dekorujemy nią ciasteczka.

KROK 4: Schładzamy ciastka

Gotowe ciasteczka wkładamy do lodówki na 30-40 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    83 dni temu
    Ciasteczka krótko mówiąc mi nie wyszły. Są zbyt mokre i lepkie. Masa smaczna , ale zważywszy na konsystencję, ilość mycia naczyń oraz możliwy czas przechowywania takowych ciasteczek jest to po prostu nie warte zachodu.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram