
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
KROK 1: Mieszamy składniki
Daktyle przekładamy do naczynia blendera i mielemy na gładką masę. Przekładamy ją do dużej miski. Dodajemy ugotowaną komosę ryżową i płatki owsiane. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy sezam i miód. Ponownie mieszamy i odkładamy na 15 minut, aż kasza nieco napęcznieje.
KROK 2: Formujemy ciasteczka
Z masy formujemy kulki, a następnie je spłaszczamy. Ciasteczka powinny mieć średnicę 5-6 cm. Gotowe ciasteczka odkładamy na blat.
KROK 3: Dekorujemy ciasteczka czekoladą
Przygotowujemy blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Temperujemy czekoladę – sprawdź, jak to zrobić! Na papier do pieczenia nakładamy łyżeczkę czekolady. Na czekoladzie układamy ciasteczko i dociskamy. W ten sposób wykładamy całą blachę ciasteczkami.
Z papieru do pieczenia przygotowujemy kornet, wlewamy pozostałą czekoladę i dekorujemy nią ciasteczka.
KROK 4: Schładzamy ciastka
Gotowe ciasteczka wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Lekki deser wiśniowy
Idealny deser dla seniora? Paweł Małecki podpowiada, jak to zrobić, by było pysznie i odżywczo!

Ciasteczka z ciecierzycy
Lekkie, z ciecierzycy i pełne owoców – ciasteczka według przepisu Kingi to fitalternatywa dla kalorycznych słodkości!

Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
Przygotuj z kilku składników szybkie i łatwe w wykonaniu ciasteczka! To świetny pomysł na przekąskę dla całej rodziny!

Ciasteczka owsiane z jabłkami
Proste ciasteczka dla małych i dużych łasuchów, które przygotujesz w mgnieniu oka. Pięknie pachną i świetnie smakują.

Komentarze (2)
332 dni temu
Robiłam te ciasteczka, chociaż komentarz mnie trochę zniechęcił.. :) Niemniej, zamiast miodu, dodałam syrop z agawy i wyszły przepyszne ! Wszyscy zajadali się ciasteczkami. Łącznie ze mną :) bardzo fajna, zdrowa, smaczna i szybka w przygotowaniu przekąska. Podziękowania dla Pana Pawła za super przepis :)
odpowiedz
1430 dni temu
Ciasteczka krótko mówiąc mi nie wyszły. Są zbyt mokre i lepkie. Masa smaczna , ale zważywszy na konsystencję, ilość mycia naczyń oraz możliwy czas przechowywania takowych ciasteczek jest to po prostu nie warte zachodu.
odpowiedz
zobacz wszystkie