
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
KROK 1: Mieszamy składniki
Daktyle przekładamy do naczynia blendera i mielemy na gładką masę. Przekładamy ją do dużej miski. Dodajemy ugotowaną komosę ryżową i płatki owsiane. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy sezam i miód. Ponownie mieszamy i odkładamy na 15 minut, aż kasza nieco napęcznieje.
KROK 2: Formujemy ciasteczka
Z masy formujemy kulki, a następnie je spłaszczamy. Ciasteczka powinny mieć średnicę 5-6 cm. Gotowe ciasteczka odkładamy na blat.
KROK 3: Dekorujemy ciasteczka czekoladą
Przygotowujemy blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Temperujemy czekoladę – sprawdź, jak to zrobić! Na papier do pieczenia nakładamy łyżeczkę czekolady. Na czekoladzie układamy ciasteczko i dociskamy. W ten sposób wykładamy całą blachę ciasteczkami.
Z papieru do pieczenia przygotowujemy kornet, wlewamy pozostałą czekoladę i dekorujemy nią ciasteczka.
KROK 4: Schładzamy ciastka
Gotowe ciasteczka wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Makówki śląskie
- Guacamole
- Sernik pistacjowy
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ryba po japońsku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledzie po kaszubsku
- Śledź w oleju
- Świąteczne pierniczki
- Ryba z piekarnika
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Spaghetti carbonara
- Klasyczna sałatka grecka
- Krokiety z mięsem
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1015 dni temu
Robiłam te ciasteczka, chociaż komentarz mnie trochę zniechęcił.. :) Niemniej, zamiast miodu, dodałam syrop z agawy i wyszły przepyszne ! Wszyscy zajadali się ciasteczkami. Łącznie ze mną :) bardzo fajna, zdrowa, smaczna i szybka w przygotowaniu przekąska. Podziękowania dla Pana Pawła za super przepis :)
Odpowiedz
2113 dni temu
Ciasteczka krótko mówiąc mi nie wyszły. Są zbyt mokre i lepkie. Masa smaczna , ale zważywszy na konsystencję, ilość mycia naczyń oraz możliwy czas przechowywania takowych ciasteczek jest to po prostu nie warte zachodu.
Odpowiedz