Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
KROK 1: Mieszamy składniki
Daktyle przekładamy do naczynia blendera i mielemy na gładką masę. Przekładamy ją do dużej miski. Dodajemy ugotowaną komosę ryżową i płatki owsiane. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy sezam i miód. Ponownie mieszamy i odkładamy na 15 minut, aż kasza nieco napęcznieje.
KROK 2: Formujemy ciasteczka
Z masy formujemy kulki, a następnie je spłaszczamy. Ciasteczka powinny mieć średnicę 5-6 cm. Gotowe ciasteczka odkładamy na blat.
KROK 3: Dekorujemy ciasteczka czekoladą
Przygotowujemy blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Temperujemy czekoladę – sprawdź, jak to zrobić! Na papier do pieczenia nakładamy łyżeczkę czekolady. Na czekoladzie układamy ciasteczko i dociskamy. W ten sposób wykładamy całą blachę ciasteczkami.
Z papieru do pieczenia przygotowujemy kornet, wlewamy pozostałą czekoladę i dekorujemy nią ciasteczka.
KROK 4: Schładzamy ciastka
Gotowe ciasteczka wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Lekki deser wiśniowy
Idealny deser dla seniora? Paweł Małecki podpowiada, jak to zrobić, by było pysznie i odżywczo!
Ciasteczka z ciecierzycy
Lekkie, z ciecierzycy i pełne owoców – ciasteczka według przepisu Kingi to fitalternatywa dla kalorycznych słodkości!
Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
Przygotuj z kilku składników szybkie i łatwe w wykonaniu ciasteczka! To świetny pomysł na przekąskę dla całej rodziny!
Ciasteczka owsiane z jabłkami
Proste ciasteczka dla małych i dużych łasuchów, które przygotujesz w mgnieniu oka. Pięknie pachną i świetnie smakują.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik na zimno
- Florentynki migdałowe
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- 2 sposoby na batony po treningu
- Tort Bellini
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Pudding z chia
- Racuchy na jogurcie
- Czekoladowa kostka bez laktozy
- Miniserniczki bez laktozy
- Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
- Jesienna zapiekanka no waste z burratą
- Batony bez pieczenia idealne po treningu
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- Ciasteczka jaglano-kokosowe
- Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
- Hummus z bobu
- Sorbet malinowo-brzoskwiniowy
- Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną
- Wegańska pavlova
- Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami
- Wegańskie makaroniki
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Schab duszony z sałatką i brokułami
- Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
- Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
- Nalewka z głogu
- Tort malinowy
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
639 dni temu
Robiłam te ciasteczka, chociaż komentarz mnie trochę zniechęcił.. :) Niemniej, zamiast miodu, dodałam syrop z agawy i wyszły przepyszne ! Wszyscy zajadali się ciasteczkami. Łącznie ze mną :) bardzo fajna, zdrowa, smaczna i szybka w przygotowaniu przekąska. Podziękowania dla Pana Pawła za super przepis :)
odpowiedz
1737 dni temu
Ciasteczka krótko mówiąc mi nie wyszły. Są zbyt mokre i lepkie. Masa smaczna , ale zważywszy na konsystencję, ilość mycia naczyń oraz możliwy czas przechowywania takowych ciasteczek jest to po prostu nie warte zachodu.
odpowiedz