Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę piekarnikową
- papier do pieczenia
- moździerz
- blender
- palnik kuchenny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Piersi kaczki wyciągnij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową, lub zawiń w folię spożywczą i włóż do ciepłej wody.
KROK 1: SMAŻYMY KACZKĘ
Skórę kaczki opalamy palnikiem i nacinamy w kratkę, nie nacinając mięsa. Solimy mięso z dwóch stron. Piersi kaczki kładziemy na zimną patelnię od strony skóry. Smażymy kilka minut, wytapiając tłuszcz, następnie obracamy kaczkę i chwilę podsmażamy od strony mięsa. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 4 ząbki czosnku obieramy i siekamy grubo z kilkoma gałązkami tymianku, wrzucamy na blachę. Na tak przygotowaną blachę wykładamy kaczkę. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 6-8 minut. Wyciągamy mięso z piekarnika i pozostawiamy, by odpoczęło.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
Mandarynki obieramy ze skóry i błonek. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy kilka listków posiekanej kolendry i natki pietruszki. Papryczkę chili pozbawiamy pestek, siekamy w kostkę i dodajemy do salsy. Sezam podprażamy na suchej patelni i również dodajemy do salsy. Salsę doprawiamy oliwą z oliwek, solą, pieprzem i odrobiną cukru trzcinowego. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE
Pietruszkę oraz ziemniaka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w wodzie ze śmietaną do miękkości. Następnie – jeśli to konieczne – odlewamy wodę i miksujemy warzywa. Dodajemy kilka kostek masła i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy olej rzepakowy, sól, pieprz i kilka listków tymianku. Białka oddzielamy od żółtek i 2 żółtka dodajemy do lekko przestudzonego purée. Energicznie mieszamy.
KROK 4: WYKŁADAMY DANIE
Purée wykładamy na talerz. Układamy pierś kaczki przekrojoną na pół i salsę mandarynkową. Na talerzu kładziemy pozostałe żółtko i opalamy palnikiem. Danie dekorujemy świeżymi ziołami – kolendrą i natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!
Pierś z gęsi z sosem piernikowym
Idealnie wypieczona gęsina z rozmarynowymi gruszkami z piekarnika. Pyszny sposób na tradycyjne polskie mięso.
Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!
Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
Mięso kaczki z kozim serem, konfiturą figową to świetna propozycja na odświętny obiad w stylu kuchni francuskiej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis
- Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
- Walentynkowe ravioli z burakiem i fetą
- Seler naciowy z nadzieniem z sera brie i krakersów
- Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
- Małże z czosnkiem i białym winem
- Spaghetti z mulami
- Wegański sernik na korzennym spodzie
- Racuchy z jabłkami
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem
- Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana
- Domowy cebularz z kurkami
- Lunchbox z pastą z ciecierzycy
- Curry rybne z mango i kolendrą
- Krewetki z ananasem podawane na ciepło
- Bataty faszerowane pulled porkiem
- Warzywa z woka po chińsku
- Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
- Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
- Shake malinowo-truskawkowy z bitą śmietaną
- Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
- Frittata keto
- Sałatka włoska Panzanella
- Krem z białych szparagów i pora
- Batoniki grejpfrutowe na kruchym spodzie
- Zapiekanka ziemniaczana ze skwarkami i camembertem
- Jogurtowiec z karambolą i migdałami
- Ogórki faszerowane rybą i ryżem
- Pieczona owsianka à la szarlotka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)