Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • 4 słoiki o pojemności ok. 220 ml
  • tłuczek/ubijak do ziemniaków
  • etykiety do słoików

Przygotuj wcześniej:

Wyparz słoiki.

Sposób przygotowania:

KROK 1:

Żurawiny myjemy. Pięć mandarynek parzymy i obieramy ze skórki. Z miąższu wyciskamy sok, a skórkę drobno siekamy.

KROK 2: GOTUJEMY ŻURAWINY Z DODATKAMI

Do rondla wkładamy oczyszczone żurawiny. Dodajemy sok i skórkę z mandarynek, miód oraz laskę cynamonu. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut, cały czas mieszając – do momentu, aż żurawiny zaczną pękać.

KROK 3: ROZDRABNIAMY OWOCE

Wyjmujemy laskę cynamonu. Gotujące się owoce delikatnie rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz podzielone na cząstki pozostałe mandarynki. Całość gotujemy kolejne 10 minut.

KROK 4: PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOIKÓW

Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy na bok i zostawiamy do wystygnięcia. Na słoiczki naklejamy etykiety z opisem i dedykacją.

 

Pobierz etykiety na konfiturę

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Konfitura morelowo-miodowa

Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.

Konfitura morelowo-miodowa

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Konfitury borówkowe z czerwonym winem

Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.

Konfitury borówkowe z czerwonym winem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 16 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Konfitura cytrynowa

Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.

Konfitura cytrynowa

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 40 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Konfitura truskawkowo-porzeczkowa

Klasyczny pomysł na pyszny dżem, który nawet w te chłodniejsze dni przypomni o najbardziej wyczekiwanych smakach lata.

Konfitura truskawkowo-porzeczkowa

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 24 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    196 dni temu
    Czy może być suszona żurawina zamiast świeżej ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    190 dni temu
    Zdecydowanie nie polecamy takiej zamiany. Jeśli nie masz świeżych owoców, lepiej użyć mrożonych.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!