![Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/1d7d2fff69da-70505198fb01-kw48-2023-kinga-paruzel-konfitura-z-zurawin-i-mandarynek-jadalny-prezent.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 4 słoiki o pojemności ok. 220 ml
- tłuczek/ubijak do ziemniaków
- etykiety do słoików
Przygotuj wcześniej:
Wyparz słoiki.
Sposób przygotowania:
KROK 1:
Żurawiny myjemy. Pięć mandarynek parzymy i obieramy ze skórki. Z miąższu wyciskamy sok, a skórkę drobno siekamy.
KROK 2: GOTUJEMY ŻURAWINY Z DODATKAMI
Do rondla wkładamy oczyszczone żurawiny. Dodajemy sok i skórkę z mandarynek, miód oraz laskę cynamonu. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut, cały czas mieszając – do momentu, aż żurawiny zaczną pękać.
KROK 3: ROZDRABNIAMY OWOCE
Wyjmujemy laskę cynamonu. Gotujące się owoce delikatnie rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz podzielone na cząstki pozostałe mandarynki. Całość gotujemy kolejne 10 minut.
KROK 4: PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOIKÓW
Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy na bok i zostawiamy do wystygnięcia. Na słoiczki naklejamy etykiety z opisem i dedykacją.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.
![Konfitura morelowo-miodowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/bdd14d099c23-ad80659f13-KW34_konfitura_morelowo-miodowa_2013131075_RGB_960x540.webp)
Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.
![Konfitury borówkowe z czerwonym winem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9d96727b574a-ad41842552-Spizarnia_Lidla_konfitury_borowkowe_w_czerwonym_winie_131535_960x540.webp)
Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.
![Konfitura cytrynowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/318763c0339e-f465f27afd-Cukiernik_KW_36_konfitura_cytrynowa_12976_S122383_RGB.webp)
Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
Klasyczny pomysł na pyszny dżem, który nawet w te chłodniejsze dni przypomni o najbardziej wyczekiwanych smakach lata.
![Konfitura truskawkowo-porzeczkowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/327f29a2f8b4-090a444a84-Erdbeer-Johannisbeer-Konfituere.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kulki mocy z miechunką
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Wegański lunchbox do pracy
- Tartaletki limonkowe
- Kanapki z ceviche z łososia
- Placek z budyniem i konfiturą z truskawek
- New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim
- Ser feta w sezamowej panierce
- Pasta mocy z bakłażanem i orzechami
- Pesto ze szpinaku
- Precle z warzywami
- Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
- Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
- Lody truskawkowo-jogurtowe
- Tosty z batatu i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
Komentarze (0)