Żurawina - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim
Kultowe mięsne klopsiki w stylu szwedzkim w sosie mogą trafić na Twój obiadowy talerz dzięki przepisowi Karola. Sprawdź, jak doskonale komponują się ze słodyczą żurawin, śmietanowym sosem i selerowym purée.
![Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/657c895de5f2-75eb01ef024b-kw04-2024-karol-okrasa-klopsiki-wolowo-wieprzowe-w-stylu-szwedzkim-1250x700.webp)
PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
Bezalkoholowy poncz pachnący owocami to świetny pomysł na świąteczny napój. Przygotujesz go w kilka minut i nie będziesz potrzebować do tego skomplikowanego sprzętu!
![PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/31adb7bdf31a-4cfc3bceabfe-kw51-2023-kinga-paruzel-poncz-mocktail-bezalkoholowy.webp)
Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
Świetny dodatek do dań obiadowych – fasolka z pysznym masełkiem z dodatkiem żurawiny, szczypiorku i otartej skórki z cytryny.
![Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a82e672d7613-8e4a658e590d-kw50-2023-kinga-paruzel-fasolka-z-zurawinowo-ziolowym-maslem.webp)
Wegańskie makiełki
Makiełki z makaronem fusilloni i masą makową gotowaną na napoju kokosowym, czyli idealny pomysł na wegański deser, który przygotujesz na Wigilię! Sprawdź, jak prosto przygotować to danie pełne bakalii, migdałów i orzechów.
![Wegańskie makiełki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c7c2fadb6325-bb61dda9c3a4-kw49-2023-kinga-paruzel-weganskie-makielki-1250x700.webp)
Śląskie makówki
Śląskie makówki z drobnymi zmianami, które wzbogacają smak i wnoszą ten znany z dzieciństwa przysmak na nowy poziom! Wypróbuj przepis Kingi i zaskocz wszystkich tym pysznym deserem podczas najbliższych świąt.
![Śląskie makówki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3ac9f8534acf-35e0a9cd347e-kw49-2023-kinga-paruzel-slaskie-makowki-1250x700.webp)
Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent
Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!
![Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/570933694540-70505198fb01-kw48-2023-kinga-paruzel-konfitura-z-zurawin-i-mandarynek-jadalny-prezent.webp)
Karmelizowane jabłka z dodatkami
Błyskawiczne śniadanie na słodko, a może pyszny jesienny deser? Decyzja należy do Ciebie! Wypróbuj najnowszy przepis Pawła na karmelizowane jabłka z dodatkami.
![Karmelizowane jabłka z dodatkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3a6cbaec8ac2-aeba2accd0ca-kw38-2023-pawel-malecki-karmelizowane-jablka-z-dodatkami-1250x700.webp)
Ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami
Szukasz pomysłu na proste ciasteczka z kilku składników? Dłużej nie musisz! Wypróbuj przepis na ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami.
![Ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4e26d9cf3e26-c6371681a4cf-kw25-2023-dominika-hatala-ciasteczka-orkiszowo-owsiane-z-zurawinami.webp)
Pizza śniadaniowa na słodko
Słodka pizza śniadaniowa, czyli granola w wyjątkowej odsłonie! Duża liczba świeżych owoców i krótki czas przygotowania to idealne połączenie na rodzinne śniadanie. Sprawdź, jakie to proste!
![Pizza śniadaniowa na słodko](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fec7a18749c5-d90a096e801c-pawel-malecki-pizza-sniadaniowa-na-slodko-kuchnialidla.webp)
Placki owsiane z sałatką z truskawek
Doskonałe na pożywne śniadanie, lunch lub kolację! Proste placki owsiane podane z rześką sałatką z truskawek skrywają w sobie smaki lata. Spróbuj koniecznie!
![Placki owsiane z sałatką z truskawek](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5d99adafbfaf-6b17b52672e4-kw28-2022-karol-okrasa-placki-owsiane-z-salatka-z-truskawek (1).webp)
Rolada bakaliowa
Przepyszna rolada zrobiona w całości z bakalii, bez dodatku cukru, sycąca i wegańska. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i nie tylko!
![Rolada bakaliowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1e8a9a2e70ed-7beef5792d0a-kw19-2022-kinga-paruzel-rolada-bakaliowa.webp)
Zapiekany ser z pistacjami
Doskonałe sery uwielbiają towarzystwo słodkich smaków. Połącz ser camembert i ser langres z idealnie dopasowanymi dodatkami, korzystając z przepisu Karola. To świetny pomysł na impezową przystawkę!
![Zapiekany ser z pistacjami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e08daa0c689c-5cf44c128ee5-KW12-karol-okrasa-zapiekany-ser-z-pistacjami.webp)
Jak wygląda żurawina i z czym łatwo ją pomylić?
Świeże owoce żurawiny są bardzo podobne do owoców borówki czerwonej (brusznicy). Mają zbliżony kolor i są tak samo kwaśne. Trzeba uważać, żeby ich nie pomylić. To, co je wyróżnia, to wielkość owoców. Owoce żurawiny mają ok. 1 cm średnicy, borówka małe bardzo drobne owoce. Nieco inny jest też kolor: żurawiny – nierównomierny, borówki – jednolity. Warto więc uważnie się im przyglądnąć przed zakupem. Zdarzają się przypadki sprzedaży borówki czerwonej jako świeżej żurawiny.
Jakie właściwości ma żurawina i na co pomaga?
Żurawina jest doskonałym źródłem błonnika (szklanka żurawiny zawiera tyle błonnika co jedno jabłko) i cynku. Posiada również śladowe ilości witamin z grupy B, witaminę C, potas, fosfor, magnez.
Działa leczniczo i profilaktycznie w przypadku:
- chorób serca: zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, zapobiega zatykaniu naczyń krwionośnych i powstawaniu zakrzepów;
- chorób przyzębia i próchnicy: zapobiega powstawaniu bakterii w jamie ustnej;
- wrzodów żołądka i dwunastnicy: nie pozwala bakteriom osadzać się na ścianach narządów wewnętrznych;
- infekcji dróg moczowych: chroni drogi moczowe przed bakterią E. coli wywołującą stany zapalne;
- kamieni nerkowych: dzięki zawartości kwasu chinowego chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych (jednak osoby chorujące już na kamienie nerkowe nie powinny jeść żurawiny ze względu na zawarte w niej szczawiany);
- bólów miesiączkowych – łagodzi je;
- dolegliwości kobiet w okresie menopauzy.
Suszona żurawina
Łatwiej dostępna i częściej przez nas spożywana jest żurawina suszona. Wpływ ma na to zapewne jej smak – świeże owoce są kwaśne i cierpkie. Suszoną żurawinę możemy dodawać do ciast, deserów, ciasteczek, musli. Świetnie smakuje również jako dodatek do mięsnych sosów.
Ile kalorii ma żurawina?
Ta świeża ma zaledwie 46 kcal w 100 g. Żurawina suszona, na etapie produkcji obficie słodzona, ma aż 320 kalorii.
Czy żurawina odchudza?
Jeśli chcesz zrzucić parę kilogramów, zaprzyjaźnij się ze świeżą żurawiną, która:
- ma właściwości odtruwające,
- usuwa z organizmu toksyny,
- reguluje przemianę materii,
- obniża poziom złego cholesterolu.
W czasie trwania diety warto pić sok z żurawiny. Jest dostępny w sklepach.
Co przygotować z żurawiny?
Bardzo popularne są przetwory z żurawiny, takie jak konfitury, soki czy syropy. Spotykamy też galaretki, owoce kandyzowane, mieszanki herbaciane z owocami żurawiny.
Suszone owoce mogą stanowić zdrową przekąskę do pogryzania. Będą też znakomitym dodatkiem do owsianki czy różnych rodzajów kasz. Można dodawać je także do słodkich tart i deserów. Konfitury z żurawiny wspaniale komponują się z mięsami, wędlinami czy serami. Grillowany camembert z żurawiną – pycha!