Żurawina - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kompot zimowy
Pełen owoców, żurawiny i aromatycznych przypraw kompot zimowy rozgrzeje każdego w chłodne dni. Zobacz, jak łatwo przygotować ten pyszny i bogaty w witaminy napój. Skorzystaj z naszego przepisu, który idealnie wpisuje się w zimowy klimat.

PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
Bezalkoholowy poncz pachnący owocami to świetny pomysł na świąteczny napój. Przygotujesz go w kilka minut i nie będziesz potrzebować do tego skomplikowanego sprzętu!

Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent
Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!

Jak wygląda żurawina i z czym łatwo ją pomylić?
Świeże owoce żurawiny są bardzo podobne do owoców borówki czerwonej (brusznicy). Mają zbliżony kolor i są tak samo kwaśne. Trzeba uważać, żeby ich nie pomylić. To, co je wyróżnia, to wielkość owoców. Owoce żurawiny mają ok. 1 cm średnicy, borówka małe bardzo drobne owoce. Nieco inny jest też kolor: żurawiny – nierównomierny, borówki – jednolity. Warto więc uważnie się im przyglądnąć przed zakupem. Zdarzają się przypadki sprzedaży borówki czerwonej jako świeżej żurawiny.
Jakie właściwości ma żurawina i na co pomaga?
Żurawina jest doskonałym źródłem błonnika (szklanka żurawiny zawiera tyle błonnika co jedno jabłko) i cynku. Posiada również śladowe ilości witamin z grupy B, witaminę C, potas, fosfor, magnez.
Działa leczniczo i profilaktycznie w przypadku:
- chorób serca: zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, zapobiega zatykaniu naczyń krwionośnych i powstawaniu zakrzepów;
- chorób przyzębia i próchnicy: zapobiega powstawaniu bakterii w jamie ustnej;
- wrzodów żołądka i dwunastnicy: nie pozwala bakteriom osadzać się na ścianach narządów wewnętrznych;
- infekcji dróg moczowych: chroni drogi moczowe przed bakterią E. coli wywołującą stany zapalne;
- kamieni nerkowych: dzięki zawartości kwasu chinowego chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych (jednak osoby chorujące już na kamienie nerkowe nie powinny jeść żurawiny ze względu na zawarte w niej szczawiany);
- bólów miesiączkowych – łagodzi je;
- dolegliwości kobiet w okresie menopauzy.
Suszona żurawina
Łatwiej dostępna i częściej przez nas spożywana jest żurawina suszona. Wpływ ma na to zapewne jej smak – świeże owoce są kwaśne i cierpkie. Suszoną żurawinę możemy dodawać do ciast, deserów, ciasteczek, musli. Świetnie smakuje również jako dodatek do mięsnych sosów.
Ile kalorii ma żurawina?
Ta świeża ma zaledwie 46 kcal w 100 g. Żurawina suszona, na etapie produkcji obficie słodzona, ma aż 320 kalorii.
Czy żurawina odchudza?
Jeśli chcesz zrzucić parę kilogramów, zaprzyjaźnij się ze świeżą żurawiną, która:
- ma właściwości odtruwające,
- usuwa z organizmu toksyny,
- reguluje przemianę materii,
- obniża poziom złego cholesterolu.
W czasie trwania diety warto pić sok z żurawiny. Jest dostępny w sklepach.
Co przygotować z żurawiny?
Bardzo popularne są przetwory z żurawiny, takie jak konfitury, soki czy syropy. Spotykamy też galaretki, owoce kandyzowane, mieszanki herbaciane z owocami żurawiny.
Suszone owoce mogą stanowić zdrową przekąskę do pogryzania. Będą też znakomitym dodatkiem do owsianki czy różnych rodzajów kasz. Można dodawać je także do słodkich tart i deserów. Konfitury z żurawiny wspaniale komponują się z mięsami, wędlinami czy serami. Grillowany camembert z żurawiną – pycha!