Czekoladowe salami MCS

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy dodatki

Ciastka korzenne łamiemy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misie termorobota MC Smart. Rozdrabniamy z użyciem programu „własne ustawienia” / czas: 5 sek. / obroty: 6, tak by zostały większe kawałki. Rozdrobnione ciastka umieszczamy w osobnej misce. Orzechy i pistacje umieszczamy w misie termorobota, rozdrabniamy z użyciem programu „własne ustawienia” / czas: 5 sek. / obroty: 5. Umieszczamy w misce z ciastkami.

Krok 2: Topimy czekoladę

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misie termorobota. Dodajemy masło i używamy programu „własne ustawienia” / czas: 3 min / temp.: 50°C / obroty: 2, aż powstanie gładka masa. Kopystką zgarniamy masę ze ścianek.

Krok 3: Dodajemy mleko i przyprawy

Do roztopionej czekolady wlewamy ciepłe mleko, dodajemy kakao, skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Podgrzewamy, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 5 min / temp.: 40°C / obroty: 1, aż masa stanie się jednolita i błyszcząca.

Krok 4: Łączenie składników

Do masy dodajemy ciastka, orzechy, pistacje i żurawinę. Mieszamy za pomocą programu „własne ustawienia” / czas: 15 sek. / obroty: w lewo.  

Krok 5: Formujemy salami

Masę przekładamy na folię spożywczą, formujemy wałek i szczelnie zawijamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc). Po około 1,5 godziny możemy poprawić kształt, gdy masa jeszcze całkowicie nie stężała.

Krok 6: Podajemy salami

Stężone salami obtaczamy w mieszance kakao i cukru pudru, by uzyskać efektowną powłokę. Kroimy w cienkie plasterki i podajemy w temperaturze pokojowej.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl