Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1: Rozpuszczamy czekoladę
Czekoladowe mikołaje łamiemy na drobne kawałki i przekładamy do miski. Roztapiamy je w kąpieli wodnej, nie przekraczając temperatury 45°C. Następnie mieszamy czekoladę, aż jej temperatura spadnie do 30°C. To uproszczony proces temperowania, który nada czekoladzie połysk i twardość. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie wylewamy na nią czekoladę.
Krok 2: Dekorujemy czekoladę
Białą czekoladę roztapiamy delikatnie, nie przekraczając temperatury 30-35°C. Przelewamy ją do kornetu z papieru do pieczenia i dekorujemy powierzchnię mlecznej czekolady, tworząc delikatne smugi. Zamiast kornetu możemy użyć łyżeczki. Jeszcze płynną czekoladę posypujemy orzechami i owocami, a dodatki lekko dociskamy, aby się przykleiły.
Krok 3: Odstawiamy czekoladę do zastygnięcia
Czekoladę odstawiamy w chłodne miejsce, aż całkowicie stężeje. Możemy ją również wstawić do lodówki na 10-15 minut.
Krok 4: Pakujemy czekoladę
Zastygniętą czekoladę odrywamy od papieru do pieczenia. Łamiemy na nieregularne kawałki lub kroimy nożem. Pakujemy w celofanowe woreczki lub pojemniczki.
Wskazówka:
Dla ciekawszego efektu możemy użyć różnych rozmiarów orzechów i owoców.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)