zobacz film Monoporcje korzenne w kształcie choinek

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia było dość miękkie. W osobnych naczyniach roztop czekolady i utrzymuj je w temperaturze ok. 40°C.

Sposób przygotowania:

KROK 1: ROZDRABNIAMY CIASTECZKA

Ciasteczka, w kilku partiach, bardzo mocno rozdrabniamy, niemal na pył. Zmiksowane ciasteczka przesypujemy do miski.

KROK 2: ROZTAPIAMY MASŁO I CZEKOLADĘ

Miękkie masło przekładamy do rondelka i roztapiamy je na niewielkim ogniu. Następnie wyłączamy ogień i dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści.

KROK 3: MIESZAMY MASĘ CIASTECZKOWĄ

Jeszcze ciepłą czekoladę wymieszaną z masłem przelewamy do pokruszonych ciasteczek. Następnie do miski dodajemy krem z ciastek korzennych i całość bardzo dokładnie mieszamy.

WSKAZÓWKA! Aby jak najdokładniej wymieszać masę, możemy wyrobić ją w rękach.

KROK 4: SCHŁADZAMY MASĘ CIASTECZKOWĄ

Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociskamy ją do dna. Tak przygotowaną masę przekładamy do lodówki na min. 1 godzinę.

KROK 5: WYCINAMY CHOINKI Z MASY

Schłodzoną masę wyjmujemy z formy, ogrzewając jej boki, aby swobodnie wyszła z foremki. Następnie masę kroimy na osiem kawałków przypominających choinki, nadziewamy krótsze boki trójkątów na patyczki i przekładamy je na niewielkie kawałki papieru do pieczenia.

KROK 6: OBLEWAMY MONOPORCJE CZEKOLADĄ

Roztopioną czekoladę przekładamy do worka cukierniczego. Każdą choinkę na patyku podnosimy i wyciskamy w jej miejsce odrobinę czekolady w kształcie choinki. Następnie na czekoladzie ponownie kładziemy choinkę i oblewamy ją z góry czekoladą. Tak przygotowane monoporcje przekładamy na czyste kawałki papieru do pieczenia i schładzamy przez ok. 30 minut w lodówce.

WSKAZÓWKA! Aby dekorowanie było udane, czekolada powinna być nadal ciepła, ale nie gorąca, czyli mieć ok. 40°C.

KROK 7: DEKORUJEMY CHOINKI

Z papieru do pieczenia przygotowujemy kornet i przekładamy do niego roztopioną białą czekoladę. Schłodzone monoporcje delikatnie oddzielamy od papieru do pieczenia i ozdabiamy roztopioną białą czekoladą tak, aby wzór przypominał łańcuch choinkowy. Następnie na choinkach robimy kropki z białej czekolady i przyklejamy na nie wybrane dekoracje cukrowe.

Ciastka przechowujemy w lodówce lub jemy od razu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!