
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia było dość miękkie. W osobnych naczyniach roztop czekolady i utrzymuj je w temperaturze ok. 40°C.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ROZDRABNIAMY CIASTECZKA
Ciasteczka, w kilku partiach, bardzo mocno rozdrabniamy, niemal na pył. Zmiksowane ciasteczka przesypujemy do miski.
KROK 2: ROZTAPIAMY MASŁO I CZEKOLADĘ
Miękkie masło przekładamy do rondelka i roztapiamy je na niewielkim ogniu. Następnie wyłączamy ogień i dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
KROK 3: MIESZAMY MASĘ CIASTECZKOWĄ
Jeszcze ciepłą czekoladę wymieszaną z masłem przelewamy do pokruszonych ciasteczek. Następnie do miski dodajemy krem z ciastek korzennych i całość bardzo dokładnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Aby jak najdokładniej wymieszać masę, możemy wyrobić ją w rękach.
KROK 4: SCHŁADZAMY MASĘ CIASTECZKOWĄ
Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociskamy ją do dna. Tak przygotowaną masę przekładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
KROK 5: WYCINAMY CHOINKI Z MASY
Schłodzoną masę wyjmujemy z formy, ogrzewając jej boki, aby swobodnie wyszła z foremki. Następnie masę kroimy na osiem kawałków przypominających choinki, nadziewamy krótsze boki trójkątów na patyczki i przekładamy je na niewielkie kawałki papieru do pieczenia.
KROK 6: OBLEWAMY MONOPORCJE CZEKOLADĄ
Roztopioną czekoladę przekładamy do worka cukierniczego. Każdą choinkę na patyku podnosimy i wyciskamy w jej miejsce odrobinę czekolady w kształcie choinki. Następnie na czekoladzie ponownie kładziemy choinkę i oblewamy ją z góry czekoladą. Tak przygotowane monoporcje przekładamy na czyste kawałki papieru do pieczenia i schładzamy przez ok. 30 minut w lodówce.
WSKAZÓWKA! Aby dekorowanie było udane, czekolada powinna być nadal ciepła, ale nie gorąca, czyli mieć ok. 40°C.
KROK 7: DEKORUJEMY CHOINKI
Z papieru do pieczenia przygotowujemy kornet i przekładamy do niego roztopioną białą czekoladę. Schłodzone monoporcje delikatnie oddzielamy od papieru do pieczenia i ozdabiamy roztopioną białą czekoladą tak, aby wzór przypominał łańcuch choinkowy. Następnie na choinkach robimy kropki z białej czekolady i przyklejamy na nie wybrane dekoracje cukrowe.
Ciastka przechowujemy w lodówce lub jemy od razu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Burek ze szpinakiem
- Klasyczna sałatka grecka
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciasto na pierogi
- Sałatka gyros
- Guacamole
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Śledź w oleju
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Nuggetsy z kurczaka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)