
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser
- rękaw cukierniczy
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY LODY NA CIEPŁO
Do misy miksera dajemy białka, cukier oraz wodę. Całość ubijamy na średnich obrotach przez ok. 2 minuty. Masę przekładamy do szklanej miski i nakładamy na garnek z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało powierzchni wody. Kontynuujemy ubijanie w kąpieli wodnej przez ok. 15 minut lub do momentu, w którym masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 2: ROZCINAMY CZEKOLADOWEGO MIKOŁAJA
Ostry nóż rozgrzewamy w szklance z wrzątkiem. Osuszamy go ręcznikiem. Za pomocą ciepłego noża odcinamy czubek (ok. ¼) mikołaja.
WSKAZÓWKA: W razie potrzeby nóż można ogrzewać kilka razy i przecinać mikołaja powoli, by nie połamać czekoladowej figurki.
KROK 3: FASZERUJEMY CZEKOLADOWEGO MIKOŁAJA
Wnętrze czekoladowego mikołaja faszerujemy ciepłymi lodami i dekorujemy częścią czekoladowej figurki, którą wcześniej odcięliśmy.
Zobacz podobne
przepisy
Praliny piernikowe z marcepanem
Przepis dla mistrzów cukierniczych wyrobów – praliny marcepanowe o pysznym świątecznym aromacie!


Lizaki w kształcie reniferków
Ciasteczkowe lizaki w kształcie reniferów to superzabawa w kuchni dla całej rodziny oraz pomysł na jadalny prezent dla najbliższych!

Śląskie makówki
Śląskie makówki z drobnymi zmianami, które wzbogacają smak i wnoszą ten znany z dzieciństwa przysmak na nowy poziom! Wypróbuj przepis Kingi i zaskocz wszystkich tym pysznym deserem podczas najbliższych świąt.

Słodkie cake popsy w kształcie choinek
Ciasteczkowe lizaki w kształcie choinek? Te wykonane wg przepisu Kingi są proste i pyszne! Upiecz czekoladowe ciasto, wycinaj choinki i dekoruj je całą rodziną – niech święta zaczną się na słodko!

Zobacz przepisy
na święta
- Wegański sos tatarski
- Deser pascha w 10 minut
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Żurek chrzanowy z kiełbasą
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Jajka z majonezem i awokado
- Babka z herbatą matcha
- Żurek babci
- Zupa chrzanowa z szynką
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Baba drożdżowa
- Kołacz z białym serem
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Żurek z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Ciasto z profiterolkami
- Królik duszony w marchewce i maśle
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
110 dni temu
Roger indygo #gra sz?
odpowiedz
133 dni temu
Kiedy możemy spodziewać się filmiku z przepisem? :D
odpowiedz
130 dni temu
Niestety, na ten moment nie planujemy nagrywać filmiku do tego przepisu.