Czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • mikser
  • rękaw cukierniczy

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY LODY NA CIEPŁO

Do misy miksera dajemy białka, cukier oraz wodę. Całość ubijamy na średnich obrotach przez ok. 2 minuty. Masę przekładamy do szklanej miski i nakładamy na garnek z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało powierzchni wody. Kontynuujemy ubijanie w kąpieli wodnej przez ok. 15 minut lub do momentu, w którym masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Odstawiamy do ostygnięcia.

KROK 2: ROZCINAMY CZEKOLADOWEGO MIKOŁAJA

Ostry nóż rozgrzewamy w szklance z wrzątkiem. Osuszamy go ręcznikiem. Za pomocą ciepłego noża odcinamy czubek (ok. ¼) mikołaja.

WSKAZÓWKA: W razie potrzeby nóż można ogrzewać kilka razy i przecinać mikołaja powoli, by nie połamać czekoladowej figurki.

KROK 3: FASZERUJEMY CZEKOLADOWEGO MIKOŁAJA

Wnętrze czekoladowego mikołaja faszerujemy ciepłymi lodami i dekorujemy częścią czekoladowej figurki, którą wcześniej odcięliśmy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    2 dni temu
    Kiedy możemy spodziewać się filmiku z przepisem? :D

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!