Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papierowe słomki
- papier do pieczenia
UWAGA!
Aby przygotować reniferki, zachęcamy do obejrzenia filmu instruktażowego! Zachęcamy do wykonania zdobień razem z Pawłem!
KROK 1: Temperujemy czekoladę
Czekoladę mleczną roztapiamy i temperujemy.
KROK 2: Umieszczamy słomki w ciasteczkach
Papierowe słomki z góry spłaszczamy, zamaczamy końcówkę w czekoladzie i wbijamy w nadzienie między ciasteczkami. Odkładamy na bok.
KROK 3: Zanurzamy ciasteczka w czekoladzie
Ciasteczka na patyczkach zanurzamy w czekoladzie, czekamy, aż jej nadmiar ścieknie, i odkładamy je na papier do pieczenia.
KROK 4: Przygotowujemy poroże reniferów
Na papierze do pieczenia rysujemy uproszczony kształt poroża renifera. Zatemperowaną czekoladę przelewamy do kornetu. Obrysowujemy czekoladą narysowany kształt i wypełniamy go w środku. Odstawiamy do stężenia i gotowe odklejamy od papieru. Poroże docinamy tak, by pasowało do kształtu ciasteczka. Czekoladą przyklejamy rogi po obu stronach ciasteczek. Zostawiamy na papierze do wyschnięcia i stężenia czekolady.
KROK 5: Formujemy pyszczki reniferów
Z białej masy cukrowej formujemy dwie małe kulki. Przyklejamy je do lizaków w miejscu oczu. Formujemy większą kuleczkę, którą przyklejamy w miejscu pyszczka. Nożykiem rzeźbimy uśmiech. Za pomocą kornetu z czekoladą dorysowujemy oczka i nosek. Noski możemy również zrobić z zielonej masy cukrowej.
KROK 6: Przygotowujemy czapeczki i szaliczki dla reniferów
Z zielonej masy formujemy kulkę, a następnie nadajemy jej kształt łezki – rozpłaszczamy, koniuszek zawijamy. Tak formujemy czapeczki. Z białej kulki robimy pomponik, który doklejamy do końca czapeczki. Pasek białej masy przyklejamy jako ozdobny pasek na dole czapeczki. Czapeczkę przyklejamy na czekoladę do góry ciasteczka. Z zielonej masy formujemy również szaliczki. I przyklejmy je do ciasteczka.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makowiec japoński
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Kutia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sałatka gyros
- Jajka na miękko
- Zupa grzybowa z makaronem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
296 dni temu
Zrób kolorowe pianki
Odpowiedz