Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papierowe słomki
- papier do pieczenia
UWAGA!
Aby przygotować reniferki, zachęcamy do obejrzenia filmu instruktażowego! Zachęcamy do wykonania zdobień razem z Pawłem!
KROK 1: Temperujemy czekoladę
Czekoladę mleczną roztapiamy i temperujemy.
KROK 2: Umieszczamy słomki w ciasteczkach
Papierowe słomki z góry spłaszczamy, zamaczamy końcówkę w czekoladzie i wbijamy w nadzienie między ciasteczkami. Odkładamy na bok.
KROK 3: Zanurzamy ciasteczka w czekoladzie
Ciasteczka na patyczkach zanurzamy w czekoladzie, czekamy, aż jej nadmiar ścieknie, i odkładamy je na papier do pieczenia.
KROK 4: Przygotowujemy poroże reniferów
Na papierze do pieczenia rysujemy uproszczony kształt poroża renifera. Zatemperowaną czekoladę przelewamy do kornetu. Obrysowujemy czekoladą narysowany kształt i wypełniamy go w środku. Odstawiamy do stężenia i gotowe odklejamy od papieru. Poroże docinamy tak, by pasowało do kształtu ciasteczka. Czekoladą przyklejamy rogi po obu stronach ciasteczek. Zostawiamy na papierze do wyschnięcia i stężenia czekolady.
KROK 5: Formujemy pyszczki reniferów
Z białej masy cukrowej formujemy dwie małe kulki. Przyklejamy je do lizaków w miejscu oczu. Formujemy większą kuleczkę, którą przyklejamy w miejscu pyszczka. Nożykiem rzeźbimy uśmiech. Za pomocą kornetu z czekoladą dorysowujemy oczka i nosek. Noski możemy również zrobić z zielonej masy cukrowej.
KROK 6: Przygotowujemy czapeczki i szaliczki dla reniferów
Z zielonej masy formujemy kulkę, a następnie nadajemy jej kształt łezki – rozpłaszczamy, koniuszek zawijamy. Tak formujemy czapeczki. Z białej kulki robimy pomponik, który doklejamy do końca czapeczki. Pasek białej masy przyklejamy jako ozdobny pasek na dole czapeczki. Czapeczkę przyklejamy na czekoladę do góry ciasteczka. Z zielonej masy formujemy również szaliczki. I przyklejmy je do ciasteczka.
Zobacz podobne
przepisy
Lizaki czekoladowo-truskawkowe
Czekolada i truskawki to duet doskonały! Połącz je w słodki deser dzięki przepisowi Pawła na lizaki czekoladowo-truskawkowe. Smakują każdemu!
Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
Odwiedź Kuchnię Lidla i zobacz, jak Paweł Małecki przygotowuje wesołe owocowe lizaki-cudaki na Dzień Dziecka!
Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach
Czekoladowo-owocowe trufle nadziane na patyczki to świetny pomysł na słodką, imprezową przekąskę. Twoi goście będą zachwyceni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
- Walentynkowe serduszka
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Bananowe pancakes
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Serduszka z musem z liczi i malin
- Milopitakia
- Tumbet
- Praliny z białą czekoladą i ciasteczkami
- Kluski francuskie z sosem szpinakowym
- Frittata z brukselką i groszkiem
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Warzywna terrina
- Sałatka colesław z czerwonej kapusty
- Wegańskie faworki
- Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
- Fudge z kolorowymi drażetkami
- Grochówka rybna
- Tagliatelle z kurczakiem
- Brzoskwinie grillowane w miodowym masełku
- Makaron z serem burrata
- Dorada faszerowana pastą pomidorową z ryżem i ogórkiem
- Zielona zupa z bekonem
- Kanapka z suszonymi owocami
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Lody figowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)