Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender ręczny
- papier do pieczenia
- kornet
- patyczki do lizaków
Krok 1: Przygotowujemy masę
Śmietankę zagotowujemy w rondelku z truskawkami i sokiem z cytryny. Blendujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i po chwili mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby podgrzewamy. Dodajemy miękkie masło i mieszamy.
Gotową masę przelewamy do miseczki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 2: Formujemy lizaki
Z zestalonej masy formujemy w dłoniach kulki o średnicy 3-3,5 cm, umieszczamy w nich patyczki i ponownie odstawiamy do lodówki na ok. 30-40 minut.
Krok 3: Przygotowujemy polewę
Temperujemy czekolady. Czekoladę mleczną wyciskamy za pomocą kornetu do miseczki z białą czekoladą, tworząc na powierzchni wzór z kilku pasków.
Krok 4: Oblewamy lizaki
Schłodzone lizaki zanurzamy okrężnym ruchem w misce i odstawiamy na papier do pieczenia (patyczkiem do góry). Wstawiamy do lodówki.
Gdy polewa zastygnie, odcinamy nadmiar czekolady u podstaw lizaków. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowe fondue
Owoce same w sobie są pyszne, ale oblane czekoladą i obsypane orzechami smakują po prostu obłędnie! Poznaj przepis na doskonałe czekoladowe fondue!
Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
Odwiedź Kuchnię Lidla i zobacz, jak Paweł Małecki przygotowuje wesołe owocowe lizaki-cudaki na Dzień Dziecka!
Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach
Czekoladowo-owocowe trufle nadziane na patyczki to świetny pomysł na słodką, imprezową przekąskę. Twoi goście będą zachwyceni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Świąteczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Sernik krakowski
- Kompot z suszu z cytryną
- Sernik piernikowy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ryba po japońsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Błyskawiczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2356 dni temu
Fantastyko
odpowiedz