zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender ręczny
  • papier do pieczenia
  • kornet
  • patyczki do lizaków

 

Krok 1: Przygotowujemy masę

Śmietankę zagotowujemy w rondelku z truskawkami i sokiem z cytryny. Blendujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i po chwili mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby podgrzewamy. Dodajemy miękkie masło i mieszamy.

Gotową masę przelewamy do miseczki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Krok 2: Formujemy lizaki

Z zestalonej masy formujemy w dłoniach kulki o średnicy 3-3,5 cm, umieszczamy w nich patyczki i ponownie odstawiamy do lodówki na ok. 30-40 minut.

Krok 3: Przygotowujemy polewę

Temperujemy czekolady. Czekoladę mleczną wyciskamy za pomocą kornetu do miseczki z białą czekoladą, tworząc na powierzchni wzór z kilku pasków.

Krok 4: Oblewamy lizaki

Schłodzone lizaki zanurzamy okrężnym ruchem w misce i odstawiamy na papier do pieczenia (patyczkiem do góry). Wstawiamy do lodówki.

Gdy polewa zastygnie, odcinamy nadmiar czekolady u podstaw lizaków. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    16 dni temu
    Fantastyko

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram