Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender ręczny
- papier do pieczenia
- kornet
- patyczki do lizaków
Krok 1: Przygotowujemy masę
Śmietankę zagotowujemy w rondelku z truskawkami i sokiem z cytryny. Blendujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i po chwili mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby podgrzewamy. Dodajemy miękkie masło i mieszamy.
Gotową masę przelewamy do miseczki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 2: Formujemy lizaki
Z zestalonej masy formujemy w dłoniach kulki o średnicy 3-3,5 cm, umieszczamy w nich patyczki i ponownie odstawiamy do lodówki na ok. 30-40 minut.
Krok 3: Przygotowujemy polewę
Temperujemy czekolady. Czekoladę mleczną wyciskamy za pomocą kornetu do miseczki z białą czekoladą, tworząc na powierzchni wzór z kilku pasków.
Krok 4: Oblewamy lizaki
Schłodzone lizaki zanurzamy okrężnym ruchem w misce i odstawiamy na papier do pieczenia (patyczkiem do góry). Wstawiamy do lodówki.
Gdy polewa zastygnie, odcinamy nadmiar czekolady u podstaw lizaków. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makowiec japoński
- Piernik świąteczny
- Nuggetsy z kurczaka
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Sernik pistacjowy
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Śledź w oleju
- Makówki śląskie
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pierniki
- Sałatka gyros
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Boczek pieczony
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2707 dni temu
Fantastyko
Odpowiedz