Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender ręczny
- papier do pieczenia
- kornet
- patyczki do lizaków
Krok 1: Przygotowujemy masę
Śmietankę zagotowujemy w rondelku z truskawkami i sokiem z cytryny. Blendujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i po chwili mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby podgrzewamy. Dodajemy miękkie masło i mieszamy.
Gotową masę przelewamy do miseczki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 2: Formujemy lizaki
Z zestalonej masy formujemy w dłoniach kulki o średnicy 3-3,5 cm, umieszczamy w nich patyczki i ponownie odstawiamy do lodówki na ok. 30-40 minut.
Krok 3: Przygotowujemy polewę
Temperujemy czekolady. Czekoladę mleczną wyciskamy za pomocą kornetu do miseczki z białą czekoladą, tworząc na powierzchni wzór z kilku pasków.
Krok 4: Oblewamy lizaki
Schłodzone lizaki zanurzamy okrężnym ruchem w misce i odstawiamy na papier do pieczenia (patyczkiem do góry). Wstawiamy do lodówki.
Gdy polewa zastygnie, odcinamy nadmiar czekolady u podstaw lizaków. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowe fondue
Owoce same w sobie są pyszne, ale oblane czekoladą i obsypane orzechami smakują po prostu obłędnie! Poznaj przepis na doskonałe czekoladowe fondue!
Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
Odwiedź Kuchnię Lidla i zobacz, jak Paweł Małecki przygotowuje wesołe owocowe lizaki-cudaki na Dzień Dziecka!
Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach
Czekoladowo-owocowe trufle nadziane na patyczki to świetny pomysł na słodką, imprezową przekąskę. Twoi goście będą zachwyceni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka
- Ciasto czekoladowe z bananami
- Mus waniliowy z truskawkami
- Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
- Deser czekoladowo-pomarańczowy
- Lizaki z ksylitolu
- Koktajl tiramisu
- Masło truskawkowe
- Naleśniki orkiszowe z miodem
- Korzenne ciasteczka na Halloween
- Domowe croissanty
- Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
- Ciasto jogurtowe – przepis
- Grillowany schab z brzoskwiniową salsą
- Ciasto na pizzę
- Spaghetti z królikiem
- Przecier z marchewki
- Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
- Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta
- Babka z herbatą matcha
- Bób z boczkiem
- Pieczony kalafior z sosem tahini, granatem i pistacjami
- Fondant czekoladowy – lava cake
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Lizaki czekoladowo-truskawkowe
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Faszerowana pizza z grilla
- Ciasto z gruszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2335 dni temu
Fantastyko
odpowiedz