Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- drewniane patyczki do szaszłyków
- blaszki
- moździerz
- naczynie do fondue
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Rozpuszczamy czekoladę
Śmietankę wlewamy do garnka. Dodajemy pokruszoną gorzką oraz mleczną czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Truskawki i winogrona myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Kiwi, banany i ananas obieramy ze skórki i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 x 2 cm. Owoce nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
Krok 2: Rumienimy orzechy
Orzeszki pistacjowe, orzechy nerkowca i ziarna słonecznika osobno wysypujemy na blaszki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 6 minut, aby się zarumieniły. Po wyciągnięciu z piekarnika każdy ze składników studzimy i rozdrabniamy w moździerzu.
Krok 3: Zanurzamy owoce w czekoladzie
Czekoladę wlewamy do naczynia do fondue. Do mniejszych miseczek wsypujemy pokruszone orzechy nerkowca, ziarna słonecznika i orzeszki pistacjowe. Owoce zanurzamy najpierw w czekoladzie, a następnie w posypkach.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.
Deser śliwkowo-czekoladowy
Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.
Mega muffinki czekoladowe
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.
Fontanna czekoladowa (fondue)
Przygotuj niespodziankę dla swoich gości! Czekoladowe fondue ich oczaruje, a maczane w nim przekąski zachwycą smakiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekana zupa cebulowa
- Kaczka w sosie śliwkowym
- Pieczony ser brie z pieczarkami
- Fontanna czekoladowa (fondue)
- Granola
- Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
- Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym
- Trufle dyniowe z białą czekoladą
- Raita z ogórków i bakłażana
- Stripsy z kurczaka
- Krewetki zapiekane w pomidorach
- Brownie z malinami
- Daktylowe praliny
- Fondue serowe
- Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką
- Sylwestrowe przekąski z awokado
- Sałatka z mango, chili i kawiorem
- Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
- Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
- Ciasteczka z nadzieniem figowym
- Serduszka z musem z liczi i malin
- Wegański shake z arbuza i truskawek
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
- Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Karp duszony w kiszonej kapuście
- Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1815 dni temu
Dzięki za pomysł. Wykorzystam w święta.
odpowiedz
2703 dni temu
Serdecznie dziękuję za ten przepis, dzieci uwielbiają fondue.
odpowiedz