Czekoladowe fondue
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • drewniane patyczki do szaszłyków
  • blaszki
  • moździerz
  • naczynie do fondue
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Rozpuszczamy czekoladę

Śmietankę wlewamy do garnka. Dodajemy pokruszoną gorzką oraz mleczną czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Truskawki i winogrona myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Kiwi, banany i ananas obieramy ze skórki i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 x 2 cm. Owoce nadziewamy na patyczki do szaszłyków.

Krok 2: Rumienimy orzechy

Orzeszki pistacjowe, orzechy nerkowca i ziarna słonecznika osobno wysypujemy na blaszki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 6 minut, aby się zarumieniły. Po wyciągnięciu z piekarnika każdy ze składników studzimy i rozdrabniamy w moździerzu.

Krok 3: Zanurzamy owoce w czekoladzie

Czekoladę wlewamy do naczynia do fondue. Do mniejszych miseczek wsypujemy pokruszone orzechy nerkowca, ziarna słonecznika i orzeszki pistacjowe. Owoce zanurzamy najpierw w czekoladzie, a następnie w posypkach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1835 dni temu
    Dzięki za pomysł. Wykorzystam w święta.

    odpowiedz

  • Mamuśka Mamuśka
    2723 dni temu
    Serdecznie dziękuję za ten przepis, dzieci uwielbiają fondue.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!