• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • drewniane patyczki do szaszłyków
  • blaszki
  • moździerz
  • naczynie do fondue
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Rozpuszczamy czekoladę

Śmietankę wlewamy do garnka. Dodajemy pokruszoną gorzką oraz mleczną czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Truskawki i winogrona myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Kiwi, banany i ananas obieramy ze skórki i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 x 2 cm. Owoce nadziewamy na patyczki do szaszłyków.

Krok 2: Rumienimy orzechy

Orzeszki pistacjowe, orzechy nerkowca i ziarna słonecznika osobno wysypujemy na blaszki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 6 minut, aby się zarumieniły. Po wyciągnięciu z piekarnika każdy ze składników studzimy i rozdrabniamy w moździerzu.

Krok 3: Zanurzamy owoce w czekoladzie

Czekoladę wlewamy do naczynia do fondue. Do mniejszych miseczek wsypujemy pokruszone orzechy nerkowca, ziarna słonecznika i orzeszki pistacjowe. Owoce zanurzamy najpierw w czekoladzie, a następnie w posypkach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Mamuśka Mamuśka
    298 dni temu
    Serdecznie dziękuję za ten przepis, dzieci uwielbiają fondue.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram