Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- drewniane patyczki do szaszłyków
 - blaszki
 - moździerz
 - naczynie do fondue
 - piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
 
Krok 1: Rozpuszczamy czekoladę
Śmietankę wlewamy do garnka. Dodajemy pokruszoną gorzką oraz mleczną czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Truskawki i winogrona myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Kiwi, banany i ananas obieramy ze skórki i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 x 2 cm. Owoce nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
Krok 2: Rumienimy orzechy
Orzeszki pistacjowe, orzechy nerkowca i ziarna słonecznika osobno wysypujemy na blaszki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 6 minut, aby się zarumieniły. Po wyciągnięciu z piekarnika każdy ze składników studzimy i rozdrabniamy w moździerzu.
Krok 3: Zanurzamy owoce w czekoladzie
Czekoladę wlewamy do naczynia do fondue. Do mniejszych miseczek wsypujemy pokruszone orzechy nerkowca, ziarna słonecznika i orzeszki pistacjowe. Owoce zanurzamy najpierw w czekoladzie, a następnie w posypkach.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
 - Świąteczne pierniczki
 - Jajka na miękko
 - Pieczona ryba po grecku
 - Makowiec japoński
 - Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
 - Krokiety z mięsem
 - Spaghetti carbonara
 - Domek z piernika
 - Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
 - Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
 - Barszcz czerwony z ziemniakami
 - Pistacjowy sernik baskijski
 - Guacamole
 - Pierniki
 - Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
 - Makówki śląskie
 - Ryba z piekarnika
 - Pulpety w sosie pomidorowym
 - Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (2)
2163 dni temu
Dzięki za pomysł. Wykorzystam w święta.
Odpowiedz
3051 dni temu
Serdecznie dziękuję za ten przepis, dzieci uwielbiają fondue.
Odpowiedz