zobacz film Lizaki z ksylitolu

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • sylikonowe foremki do lizaków lub lodu
  • plastikowe patyczki

Krok 1: Gotujemy masę

Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy ksylitol. Gotujemy na średnim ogniu do momentu pojawienia się lekkiego dymu. Dodajemy konfiturę i gotujemy jeszcze chwilę, mieszając masę rózgą.

Krok 2: Rozlewamy masę do foremek

Zdejmujemy garnek z ognia, czekamy, aż piana opadnie, a masa lekko przestygnie, następnie wlewamy ją do foremek. Do masy wkładamy plastikowe patyczki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wkładamy foremki z lizakami do zamrażalnika.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    1027 dni temu
    Gdyby zamienić ksylitol na normalny cukier

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1390 dni temu
    Jak długo można je przechowywać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1389 dni temu
    Raz zamrożone lizaki najlepiej owinąć folią spożywczą i przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w szczelnym pojemniku, by nie dostały wilgoci. Tak przygotowane zachowają smak i właściwości do ok. 2-3 dni. Jeśli chcesz przechowywać lizaki ok. tygodnia, najlepiej wstawić je do lodówki.
  • Asia Asia
    2006 dni temu
    A gdyby tak zrobic pol na pol, cukier z ksylitolem...?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2006 dni temu
    Również będzie okej :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!