
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sylikonowe foremki do lizaków lub lodu
- plastikowe patyczki
Krok 1: Gotujemy masę
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy ksylitol. Gotujemy na średnim ogniu do momentu pojawienia się lekkiego dymu. Dodajemy konfiturę i gotujemy jeszcze chwilę, mieszając masę rózgą.
Krok 2: Rozlewamy masę do foremek
Zdejmujemy garnek z ognia, czekamy, aż piana opadnie, a masa lekko przestygnie, następnie wlewamy ją do foremek. Do masy wkładamy plastikowe patyczki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wkładamy foremki z lizakami do zamrażalnika.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Sałatka gyros
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Gnocchi własnej roboty
- Grochówka wojskowa
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Wegańskie placki z cukinii
- Krewetki w tempurze
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Butter chicken
- Kotlet pożarski – przepis
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (5)
1265 dni temu
Gdyby zamienić ksylitol na normalny cukier
odpowiedz
1628 dni temu
Jak długo można je przechowywać?
odpowiedz
1627 dni temu
Raz zamrożone lizaki najlepiej owinąć folią spożywczą i przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w szczelnym pojemniku, by nie dostały wilgoci. Tak przygotowane zachowają smak i właściwości do ok. 2-3 dni. Jeśli chcesz przechowywać lizaki ok. tygodnia, najlepiej wstawić je do lodówki.
2243 dni temu
A gdyby tak zrobic pol na pol, cukier z ksylitolem...?
odpowiedz
2243 dni temu
Również będzie okej :)