Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sylikonowe foremki do lizaków lub lodu
- plastikowe patyczki
Krok 1: Gotujemy masę
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy ksylitol. Gotujemy na średnim ogniu do momentu pojawienia się lekkiego dymu. Dodajemy konfiturę i gotujemy jeszcze chwilę, mieszając masę rózgą.
Krok 2: Rozlewamy masę do foremek
Zdejmujemy garnek z ognia, czekamy, aż piana opadnie, a masa lekko przestygnie, następnie wlewamy ją do foremek. Do masy wkładamy plastikowe patyczki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wkładamy foremki z lizakami do zamrażalnika.
Zobacz podobne
przepisy
Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach
Czekoladowo-owocowe trufle nadziane na patyczki to świetny pomysł na słodką, imprezową przekąskę. Twoi goście będą zachwyceni!
Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
Odwiedź Kuchnię Lidla i zobacz, jak Paweł Małecki przygotowuje wesołe owocowe lizaki-cudaki na Dzień Dziecka!
Malinowe serduszka
Walentynkowy przepis prostu z Cukierni Lidla! Malinowe serduszka z odrobiną czekolady. Idealne, by wyznać miłość!
Żelki pomarańczowo-marchewkowe
Paweł Małecki zdradza przepis na domowe żelki! Do ich przygotowania potrzebujesz tylko owocowych soków, miodu i oczywiście żelatyny!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Szaszłyki z łososia z warzywami
- Kremówki
- Cheesecake New York z orzechami pekan
- Kokosowa konfitura z mango
- Gulasz z kaczych żołądków
- Budyń migdałowy z chia
- Szakszuka
- Lizaki czekoladowo-truskawkowe
- 3 sposoby na dania z ryżu
- Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
- Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu
- EKSPRESOWA KONFITURA Z BORÓWEK
- Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
- Babka orzechowo-migdałowa
- Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
- Mus miętowy z limonką
- Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
- Chrupiące tosty z ricottą i śliwkami z tymiankiem
- Mrożony jogurt z owocami leśnymi
- Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach
- Tarta szpinakowo-borówkowa
- Sajgonki z ciasta francuskiego
- Ryż smażony z warzywami i jajkiem
- Lemoniada z różowego grejpfruta z kardamonem
- Sałatka z bobu z prażoną cebulką
- Zupa owocowa z makaronem
- Kurczak w sosie pesto
- Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1027 dni temu
Gdyby zamienić ksylitol na normalny cukier
odpowiedz
1390 dni temu
Jak długo można je przechowywać?
odpowiedz
1389 dni temu
Raz zamrożone lizaki najlepiej owinąć folią spożywczą i przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w szczelnym pojemniku, by nie dostały wilgoci. Tak przygotowane zachowają smak i właściwości do ok. 2-3 dni. Jeśli chcesz przechowywać lizaki ok. tygodnia, najlepiej wstawić je do lodówki.
2006 dni temu
A gdyby tak zrobic pol na pol, cukier z ksylitolem...?
odpowiedz
2006 dni temu
Również będzie okej :)