Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- foremki do kostek lodu (najlepiej silikonowe)
- żelki potrzebują czasu na zestalenie – najlepiej całą noc
Krok 1: Namaczamy żelatynę
Łączymy oba soki. Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy 100 ml mieszaniny soków.
Krok 2: Zagotowujemy masę na żelki
Pozostałą część soków zagotowujemy z miodem. Ściągamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie aż do jej całkowitego rozpuszczenia.
Krok 3: Przelewamy masę do foremek
Następnie masę przelewamy do foremek lub pojemniczków do przygotowania kostek lodu. Przestudzone wstawiamy do lodówki aż do całkowitego zestalenia. Tak przygotowane żelki możemy przechowywać około 2 dni w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Malinowe serduszka
Walentynkowy przepis prostu z Cukierni Lidla! Malinowe serduszka z odrobiną czekolady. Idealne, by wyznać miłość!
Lodowe torciki na maślance z truskawkami
Idealna propozycja dla fanów słodkości w sezonie truskawkowym – małe torciki w postaci kremowych lodów na patyku!
Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
Pyszne lodowe orzeźwienie na gorące dni: soczysty kolor i smak owocowego sorbetu połączony z delikatną nutą cytrynową.
Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
Powiedz „kocham” za pomocą deseru! Wyjątkowe ciasteczka z owocami są na to idealnym sposobem. Smakują wspaniale!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Ciasto czekoladowe – prosty przepis
- Napoleonka waniliowa
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Karmelki miodowe
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Piernik staropolski
- Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
- Budyń waniliowo-migdałowy
- Karmelowy sernik z rosą
- Domowe żelki owocowe
- Agarowe galaretki jagodowe
- Agarowe galaretki malinowe
- Agarowe galaretki truskawkowe
- KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
- Świąteczny karp w ziołowej panierce
- Ubijany ganasz
- Tarta z boczkiem, porem i fasolką szparagową
- Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych
- Orzechowiec
- Ryba z frytkami
- ZIELONY MAJONEZ
- Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
- Jabłkowy chutney z piwem
- Idealny lukier królewski do dekoracji
- Gruszki parowane w białym winie
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
2735 dni temu
Bardzo mi się podoba ten przepis :) Wypróbuję go na pewno :)
odpowiedz
2755 dni temu
Żelki bardzo smakowite :) Może jeszcze przepis na miętówki w czekoladzie?
odpowiedz
2751 dni temu
Czy przy łączeniu żelatyny z zagotowanym sokiem z miodem powinno tak brzydko pachnieć? Czy może zrobiłam coś zle? Informuje ze zamiast soków dodałam sok pomarańczowy z kartona czy przez to nie wyjdzie?
2751 dni temu
Żelatyna nie ma najprzyjemniejszego zapachu, gdy jest ciepła. To normalny zapach :)
2760 dni temu
Czy żelatyna zagotowana nie traci właściwości żelujących?
odpowiedz
2756 dni temu
w tym przepisie nie ma mowy o gotowaniu żelatyny
2761 dni temu
Może domowa nutella? :)
odpowiedz
2760 dni temu
Brzmi kusząco!
2762 dni temu
Przecież sok z ananasa (i kiwi) nie żeluje. Jakich soków jeszcze unikać?
odpowiedz
2764 dni temu
Może przepis na lizaki
odpowiedz
2762 dni temu
Dziękujemy za sugestię! :)
zobacz wszystkie