
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- foremki do kostek lodu (najlepiej silikonowe)
- żelki potrzebują czasu na zestalenie – najlepiej całą noc
Krok 1: Namaczamy żelatynę
Łączymy oba soki. Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy 100 ml mieszaniny soków.
Krok 2: Zagotowujemy masę na żelki
Pozostałą część soków zagotowujemy z miodem. Ściągamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie aż do jej całkowitego rozpuszczenia.
Krok 3: Przelewamy masę do foremek
Następnie masę przelewamy do foremek lub pojemniczków do przygotowania kostek lodu. Przestudzone wstawiamy do lodówki aż do całkowitego zestalenia. Tak przygotowane żelki możemy przechowywać około 2 dni w lodówce.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba z piekarnika
- Sałatka gyros
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Golonka pieczona po bawarsku
- Uszka z grzybami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Śledź w oleju
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Krokiety z mięsem
- Łazanki
- Guacamole
- Boczek pieczony
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (11)
3110 dni temu
Bardzo mi się podoba ten przepis :) Wypróbuję go na pewno :)
Odpowiedz
3130 dni temu
Żelki bardzo smakowite :) Może jeszcze przepis na miętówki w czekoladzie?
Odpowiedz
3127 dni temu
Czy przy łączeniu żelatyny z zagotowanym sokiem z miodem powinno tak brzydko pachnieć? Czy może zrobiłam coś zle? Informuje ze zamiast soków dodałam sok pomarańczowy z kartona czy przez to nie wyjdzie?
3126 dni temu
Żelatyna nie ma najprzyjemniejszego zapachu, gdy jest ciepła. To normalny zapach :)
3135 dni temu
Czy żelatyna zagotowana nie traci właściwości żelujących?
Odpowiedz
3131 dni temu
w tym przepisie nie ma mowy o gotowaniu żelatyny
3136 dni temu
Może domowa nutella? :)
Odpowiedz
3135 dni temu
Brzmi kusząco!
3137 dni temu
Przecież sok z ananasa (i kiwi) nie żeluje. Jakich soków jeszcze unikać?
Odpowiedz
3139 dni temu
Może przepis na lizaki
Odpowiedz
3137 dni temu
Dziękujemy za sugestię! :)
zobacz wszystkie