
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- foremki do kostek lodu (najlepiej silikonowe)
- żelki potrzebują czasu na zestalenie – najlepiej całą noc
Krok 1: Namaczamy żelatynę
Łączymy oba soki. Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy 100 ml mieszaniny soków.
Krok 2: Zagotowujemy masę na żelki
Pozostałą część soków zagotowujemy z miodem. Ściągamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie aż do jej całkowitego rozpuszczenia.
Krok 3: Przelewamy masę do foremek
Następnie masę przelewamy do foremek lub pojemniczków do przygotowania kostek lodu. Przestudzone wstawiamy do lodówki aż do całkowitego zestalenia. Tak przygotowane żelki możemy przechowywać około 2 dni w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Malinowe serduszka
Walentynkowy przepis prostu z Cukierni Lidla! Malinowe serduszka z odrobiną czekolady. Idealne, by wyznać miłość!

Lodowe torciki na maślance z truskawkami
Idealna propozycja dla fanów słodkości w sezonie truskawkowym – małe torciki w postaci kremowych lodów na patyku!

Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
Pyszne lodowe orzeźwienie na gorące dni: soczysty kolor i smak owocowego sorbetu połączony z delikatną nutą cytrynową.

Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
Powiedz „kocham” za pomocą deseru! Wyjątkowe ciasteczka z owocami są na to idealnym sposobem. Smakują wspaniale!

Zobacz przepisy
na lato
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Sałatka gyros
- Gruszki w syropie
- Ryż smażony z warzywami i jajkiem
- Gnocchi własnej roboty
- 3 przepisy na babeczki z kubka
- Grochówka wojskowa
- Lody tajskie
- Grillowana cukinia
- Pinsa verde
- Szybkie ciasto w 20 minut
- Sos słodko-kwaśny
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Wrap z łososiem i warzywami
- Makaron z serem burrata
- Pizza z tortilli
- Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią
- Domowa pasta jajeczna
- Sos do pizzy
- Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
3004 dni temu
Bardzo mi się podoba ten przepis :) Wypróbuję go na pewno :)
odpowiedz
3024 dni temu
Żelki bardzo smakowite :) Może jeszcze przepis na miętówki w czekoladzie?
odpowiedz
3020 dni temu
Czy przy łączeniu żelatyny z zagotowanym sokiem z miodem powinno tak brzydko pachnieć? Czy może zrobiłam coś zle? Informuje ze zamiast soków dodałam sok pomarańczowy z kartona czy przez to nie wyjdzie?
3020 dni temu
Żelatyna nie ma najprzyjemniejszego zapachu, gdy jest ciepła. To normalny zapach :)
3029 dni temu
Czy żelatyna zagotowana nie traci właściwości żelujących?
odpowiedz
3025 dni temu
w tym przepisie nie ma mowy o gotowaniu żelatyny
3030 dni temu
Może domowa nutella? :)
odpowiedz
3029 dni temu
Brzmi kusząco!
3031 dni temu
Przecież sok z ananasa (i kiwi) nie żeluje. Jakich soków jeszcze unikać?
odpowiedz
3033 dni temu
Może przepis na lizaki
odpowiedz
3031 dni temu
Dziękujemy za sugestię! :)
zobacz wszystkie