
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rondelek
- duży garnek
Sposób przygotowania:
KROK 1: ZALEWAMY MAK GORĄCYM MLEKIEM
Połowę mleka zagotowujemy w rondelku. Do większego garnka wsypujemy mak i zalewamy go gorącym mlekiem. Całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Bakalie i orzechy włoskie siekamy według uznania.
WSKAZÓWKA! Bakalie wskazane w przepisie możemy dowolnie zamieniać na swoje ulubione.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ
Po zagotowaniu maku zmniejszamy ogień, dodajemy miód, suszone owoce, orzechy i migdały. Wraz z wchłanianiem się mleka dolewamy go coraz więcej, cały czas mieszając powstającą masę. Cały proces gotowania powinien trwać ok. 30 minut. Kiedy masa wchłonie całe mleko, dodajemy do niej masło i dokładnie mieszamy.
KROK 4: KOMPONUJEMY DESER
Na dno miski przekładamy część masy. Na niej, niezbyt gęsto, układamy część ciasteczek. Warstwy te układamy na przemian, aż skończą się ciasteczka i masa makowa, uważając, aby masa makowa była ostatnią warstwą.
WSKAZÓWKA! Zamiast ciasteczek można użyć sucharków lub czerstwej bułki.
KROK 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY MAKÓWKI
Draże czekoladowe roztapiamy z dodatkiem masła i mleka w garnku. Tak przygotowaną polewą polewamy gotowe makówki i ozdabiamy je płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi i połówkami orzechów włoskich.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie świetnie sprawdzą się draże do przygotowania gorącej czekolady do picia marki Deluxe – wzbogacą one smak polewy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa grzybowa z makaronem
- Boczek pieczony
- Piernik świąteczny
- Łazanki
- Uszka z grzybami
- Sałatka gyros
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Guacamole
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik pistacjowy
- Makowiec japoński
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Domek z piernika
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Mini burgery
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
672 dni temu
Wygląda pysznie! Zrobię na pewno któregoś dnia wygląda apetycznie. Pozdrawiam PDW
Odpowiedz