Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rondelek
- duży garnek
Sposób przygotowania:
KROK 1: ZALEWAMY MAK GORĄCYM MLEKIEM
Połowę mleka zagotowujemy w rondelku. Do większego garnka wsypujemy mak i zalewamy go gorącym mlekiem. Całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Bakalie i orzechy włoskie siekamy według uznania.
WSKAZÓWKA! Bakalie wskazane w przepisie możemy dowolnie zamieniać na swoje ulubione.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ
Po zagotowaniu maku zmniejszamy ogień, dodajemy miód, suszone owoce, orzechy i migdały. Wraz z wchłanianiem się mleka dolewamy go coraz więcej, cały czas mieszając powstającą masę. Cały proces gotowania powinien trwać ok. 30 minut. Kiedy masa wchłonie całe mleko, dodajemy do niej masło i dokładnie mieszamy.
KROK 4: KOMPONUJEMY DESER
Na dno miski przekładamy część masy. Na niej, niezbyt gęsto, układamy część ciasteczek. Warstwy te układamy na przemian, aż skończą się ciasteczka i masa makowa, uważając, aby masa makowa była ostatnią warstwą.
WSKAZÓWKA! Zamiast ciasteczek można użyć sucharków lub czerstwej bułki.
KROK 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY MAKÓWKI
Draże czekoladowe roztapiamy z dodatkiem masła i mleka w garnku. Tak przygotowaną polewą polewamy gotowe makówki i ozdabiamy je płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi i połówkami orzechów włoskich.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie świetnie sprawdzą się draże do przygotowania gorącej czekolady do picia marki Deluxe – wzbogacą one smak polewy.
Zobacz podobne
przepisy
Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
Dodaj do prezentów jadalne zawieszki! Zobacz, jak w prosty sposób zamienić kruche maślane ciasteczka w świąteczną ozdobę. Spróbuj i spraw bliskim smaczną niespodziankę, która z pewnością ich zaskoczy.
Świąteczne bałwanki
Świąteczne bałwanki to superokazja do smacznych i rodzinnych zabaw w kuchni. Przygotujecie wspólnie urocze figurki, które mogą służyć za dekorację świątecznego stołu lub słodki podarunek dla przyjaciół!
Bezglutenowy keks świąteczny
Wilgotny i aromatyczny, a do tego bezglutenowy – keks w stylu angielskim będzie pysznym dodatkiem do świątecznej kawy. To ciasto z powodzeniem możesz przygotować wcześniej. Spróbuj!
Krem pierniczkowy
Prosty w przygotowaniu i smakujący świętami krem pierniczkowy, który będzie świetnym dodatkiem do naleśników, gofrów, placuszków i kanapek. Odmień swoje śniadania na słodko!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Sernik piernikowy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Wegańska ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierniki
- Kapusta z grochem
- Sałatka gyros
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
366 dni temu
Wygląda pysznie! Zrobię na pewno któregoś dnia wygląda apetycznie. Pozdrawiam PDW
odpowiedz