zobacz film Śląskie makówki

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rondelek
  • duży garnek

Sposób przygotowania:

KROK 1: ZALEWAMY MAK GORĄCYM MLEKIEM

Połowę mleka zagotowujemy w rondelku. Do większego garnka wsypujemy mak i zalewamy go gorącym mlekiem. Całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Bakalie i orzechy włoskie siekamy według uznania.

WSKAZÓWKA! Bakalie wskazane w przepisie możemy dowolnie zamieniać na swoje ulubione.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ

Po zagotowaniu maku zmniejszamy ogień, dodajemy miód, suszone owoce, orzechy i migdały. Wraz z wchłanianiem się mleka dolewamy go coraz więcej, cały czas mieszając powstającą masę. Cały proces gotowania powinien trwać ok. 30 minut. Kiedy masa wchłonie całe mleko, dodajemy do niej masło i dokładnie mieszamy.

KROK 4: KOMPONUJEMY DESER

Na dno miski przekładamy część masy. Na niej, niezbyt gęsto, układamy część ciasteczek. Warstwy te układamy na przemian, aż skończą się ciasteczka i masa makowa, uważając, aby masa makowa była ostatnią warstwą.

WSKAZÓWKA! Zamiast ciasteczek można użyć sucharków lub czerstwej bułki.

KROK 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY MAKÓWKI

Draże czekoladowe roztapiamy z dodatkiem masła i mleka w garnku. Tak przygotowaną polewą polewamy gotowe makówki i ozdabiamy je płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi i połówkami orzechów włoskich.

WSKAZÓWKA! W tym przepisie świetnie sprawdzą się draże do przygotowania gorącej czekolady do picia marki Deluxe – wzbogacą one smak polewy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Prawilny Gość - Amelia, Kaja, Maja Prawilny Gość - Amelia, Kaja, Maja
    161 dni temu
    Wygląda pysznie! Zrobię na pewno któregoś dnia wygląda apetycznie. Pozdrawiam PDW

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!