Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • mikser
  • folię spożywczą
  • stolnicę
  • wałek
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do misy.

KROK 2: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM

W misie miksera ucieramy miękkie masło z cukrem przez 7-8 minut, do momentu, gdy będzie jasne i puszyste.

KROK 3: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI

Dodajemy jajko oraz ekstrakt waniliowy i ponownie wszystko miksujemy. Kiedy mokre składniki się połączą, dodajemy do nich suche składniki i całość miksujemy, aż powstanie jednolita, zwarta kula ciasta.

KROK 4: CHŁODZIMY CIASTO

Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

KROK 5: WYCINAMY CIASTECZKA

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm i wykrawamy kształty – bombki lub zawieszki. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 10 minut.

WSKAZÓWKA! Aby uzyskać wyraźnie zarysowany kształt ciasteczek lub utrwalić odbity wzór, należy je przed włożeniem do piekarnika schłodzić w lodówce.

KROK 6: DEKORUJEMY CIASTECZKA

Wystudzone ciasteczka dowolnie dekorujemy za pomocą rozpuszczonej białej czekolady i kolorowych posypek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!