Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser
- folię spożywczą
- stolnicę
- wałek
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do misy.
KROK 2: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM
W misie miksera ucieramy miękkie masło z cukrem przez 7-8 minut, do momentu, gdy będzie jasne i puszyste.
KROK 3: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI
Dodajemy jajko oraz ekstrakt waniliowy i ponownie wszystko miksujemy. Kiedy mokre składniki się połączą, dodajemy do nich suche składniki i całość miksujemy, aż powstanie jednolita, zwarta kula ciasta.
KROK 4: CHŁODZIMY CIASTO
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
KROK 5: WYCINAMY CIASTECZKA
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm i wykrawamy kształty – bombki lub zawieszki. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 10 minut.
WSKAZÓWKA! Aby uzyskać wyraźnie zarysowany kształt ciasteczek lub utrwalić odbity wzór, należy je przed włożeniem do piekarnika schłodzić w lodówce.
KROK 6: DEKORUJEMY CIASTECZKA
Wystudzone ciasteczka dowolnie dekorujemy za pomocą rozpuszczonej białej czekolady i kolorowych posypek.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik pistacjowy
- Ryba po japońsku
- Jajka na miękko
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Burek ze szpinakiem
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Spaghetti carbonara
- Golonka pieczona po bawarsku
- Guacamole
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Piernik świąteczny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)