Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1. ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ
Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją i wyłączamy ogień. Na garnku umieszczamy miskę z czekoladą. Ważne, aby dno miski nie dotykało wody. Czekoladę pozostawiamy, aby roztopiła się pod wpływem pary, od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2. KLEIMY BAŁWANKI
Do miski wrzucamy wiórki kokosowe, przestudzoną rozpuszczoną czekoladę oraz mascarpone. Wszystko razem mieszamy i wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy masę z lodówki i formujemy kuleczki, z których następnie robimy bałwanki.
KROK 3. ZDOBIMY
Gotowe kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych i za pomocą pisaków zdobimy wedle uznania. Opcjonalnie z lukru plastycznego robimy szaliki.
Chcesz mieć pewność, że wszystko dobrze robisz? Obejrzyj filmik Pauli!
Zobacz podobne
przepisy
Świąteczne galaretki
Ciekawy sposób na kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych – połączenie delikatnej j śmietanki z galaretką.
Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczny, cynamonowy spód, warstwa masy serowej, słodkie, prażone jabłka i chrupiące orzechy. To musi być pyszne!
Świąteczne pierniczki
Szukasz pomysłu na pierniki last minute? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na pierniki z cytrynowym lukrem, który przygotujesz w 45 minut!
Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
Kruche ciasteczka, a pomiędzy nimi aksamitny, zielony krem pistacjowy – niech tak smakują Wasze święta! Przepis Kingi jest stworzony dla tych, którzy pieką słodkości bez glutenu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kompot z suszu z cytryną
- Sernik krakowski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik staropolski
- Sałatka gyros
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
326 dni temu
Ja nie lepiłam bałwanków tylko same kulki i dodałam migdały i wyszły bardzo dobre.
odpowiedz
368 dni temu
Ile wyjdzie porcji z tych podanych proporcji?
odpowiedz
368 dni temu
To zależy od wielkości bałwanków - ok. 6 szt.