Świąteczne bałwanki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1. ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ

Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją i wyłączamy ogień. Na garnku umieszczamy miskę z czekoladą. Ważne, aby dno miski nie dotykało wody. Czekoladę pozostawiamy, aby roztopiła się pod wpływem pary, od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

KROK 2. KLEIMY BAŁWANKI

Do miski wrzucamy wiórki kokosowe, przestudzoną rozpuszczoną czekoladę oraz mascarpone. Wszystko razem mieszamy i wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy masę z lodówki i formujemy kuleczki, z których następnie robimy bałwanki.

KROK 3. ZDOBIMY

Gotowe kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych i za pomocą pisaków zdobimy wedle uznania. Opcjonalnie z lukru plastycznego robimy szaliki.

Chcesz mieć pewność, że wszystko dobrze robisz? Obejrzyj filmik Pauli!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • jane jane
    30 dni temu
    Ja nie lepiłam bałwanków tylko same kulki i dodałam migdały i wyszły bardzo dobre.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    72 dni temu
    Ile wyjdzie porcji z tych podanych proporcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    71 dni temu
    To zależy od wielkości bałwanków - ok. 6 szt.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!