Świąteczne galaretki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Wiśniowe galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, zmniejszając zalecaną przez producenta ilość wody o 1/3. Osobno, w ten sam sposób, przygotowujemy galaretki agrestowe. Miski z galaretką wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia.

Gdy galaretki będą gotowe, żelatynę zalewamy 70 ml wrzątku i odstawiamy.

Śmietankę przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. Do gorącej śmietanki dodajemy namoczoną żelatynę i całość mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Miksturę studzimy, ale pilnujemy, by się nie ścięła.

Gotowe galaretki wyjmujemy z miski i kroimy w kostkę. Przekładamy je do silikonowego naczynia do pieczenia lub na blachę wyłożoną folią spożywczą. Galaretki zalewamy przestudzoną śmietanką i ponownie wkładamy do lodówki. Gdy śmietanka się zetnie, całość wyjmujemy z formy i kroimy w kostkę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • Katarina Katarina
    1096 dni temu
    Fajny orzeźwiający deser, nie za słodki. Jak dla mnie można było dodać więcej śmietanki, bo galaretka wystawała mi, ale to już sprawa indywidualna.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1204 dni temu
    jaką ilością zalać te galaretki? z opakowania ilość x 2 bo 2 galaretki i wtedy zredylukowac o 1/3 czy taka sama ilość wody na2 tak jak na jedną?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1570 dni temu
    nie jestem pewna jak dokładnie mam rozpuścić żelatynę i w jakiej formie dodać do gotującej śmietanki ??? czy w formie stałej czy płynnej ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1566 dni temu
    Tak jak w przepisie, żelatynę należy zalać wrzątkiem, zamieszać i odstawić aż napęcznieje. Do gotującej śmietanki możesz dodać ją w formie stałej, ponieważ i tak się w niej rozpuści pod wpływem ciepła.
  • Gość Gość
    1860 dni temu
    Brzmi znakomicie, zrobię na święta wielkanocne napewno będzie smakowac rodzinie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2003 dni temu
    nie kumam przepisu :/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2001 dni temu
    Czy coś możemy wyjaśnić?
  • kuchcik kuchcik
    2300 dni temu
    A GDZIE KUPOWALIŚCIE PRODUKTY?

    odpowiedz

  • Patka Patka
    2317 dni temu
    Dobre ale nie pyszne :)

    odpowiedz

  • Poznan Poznan
    2558 dni temu
    Zamiast smietanki polecam wygotować 300ml mleka z cukrem wanilinowym i kroplą olejku (jaki kto woli) :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2587 dni temu
    deser ładnie wyglądaa.. w smaku bez szału..niestety..

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2645 dni temu
    młody, jak najbardziej, możesz użyć dowolnych galaretek :) My zaproponowaliśmy takie, które kolorystyką nawiązują do świątecznego klimatu.

    odpowiedz

  • młody młody
    2648 dni temu
    Czy można dodać innych galaretek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2655 dni temu
    Wymiary blachy zależą od tego jak wysokie chcemy otrzymać galaretki. Blaszka w wymiarach ok 20x30 cm powinna być w sam raz.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2656 dni temu
    Witam, przepis bardzo ciekawy, a deserek pięknie się prezentuje. Jakich wymiarów powinna być blacha? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2656 dni temu
    Tak, śmietankę można zastąpić serkiem homogenizowanym lub jogurtem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2657 dni temu
    Czy mogę zamiast 200 ml śmietanki, dodać tyle samo serka homogenizowanego? Deser wygląda pysznie i mam ochotę zrobić, ale śmietanki jeść nie mogę...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2674 dni temu
    Dziękujemy za miłe słowa! :) Deserek faktycznie jest bardzo prosty, a jednocześnie bardzo efektowny!

    odpowiedz

  • Marta Marta
    2678 dni temu
    Świetny pomysł na łatwy deser,uwielbiam kuchnię Lidla :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram