Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Wiśniowe galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, zmniejszając zalecaną przez producenta ilość wody o 1/3. Osobno, w ten sam sposób, przygotowujemy galaretki agrestowe. Miski z galaretką wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
Gdy galaretki będą gotowe, żelatynę zalewamy 70 ml wrzątku i odstawiamy.
Śmietankę przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. Do gorącej śmietanki dodajemy namoczoną żelatynę i całość mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Miksturę studzimy, ale pilnujemy, by się nie ścięła.
Gotowe galaretki wyjmujemy z miski i kroimy w kostkę. Przekładamy je do silikonowego naczynia do pieczenia lub na blachę wyłożoną folią spożywczą. Galaretki zalewamy przestudzoną śmietanką i ponownie wkładamy do lodówki. Gdy śmietanka się zetnie, całość wyjmujemy z formy i kroimy w kostkę.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Makowiec japoński
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Guacamole
- Makówki śląskie
- Krokiety z mięsem
- Burek ze szpinakiem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Jajka na miękko
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Śledzie po kaszubsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Spaghetti carbonara
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Łazanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (22)
119 dni temu
Mam pytanie: ile ma być galaretek? W składnikach są niby po jednej, w opisie są w liczbie mnogiej....
Odpowiedz
621 dni temu
Jak wyjąć galaretki z miski? Bo one zawsze przywierają do miski i nie wiem jak je wyjąć tak idealnie galaretki żeby dało się je pokroić, ma ktoś jakieś tipy.
Odpowiedz
620 dni temu
Wyjęcie galaretki z miski można sobie ułatwić przed jej zrobieniem np. smarując wnętrze miski olejem (co zapobiegnie przyleganiu do ścianek) lub już po zastygnięciu wkładając miskę z gotową galaretką na chwilę do ciepłej wody (co umożliwi łatwiejsze wyjęcie).
2764 dni temu
Fajny orzeźwiający deser, nie za słodki. Jak dla mnie można było dodać więcej śmietanki, bo galaretka wystawała mi, ale to już sprawa indywidualna.
Odpowiedz
2872 dni temu
jaką ilością zalać te galaretki? z opakowania ilość x 2 bo 2 galaretki i wtedy zredylukowac o 1/3 czy taka sama ilość wody na2 tak jak na jedną?
Odpowiedz
3237 dni temu
nie jestem pewna jak dokładnie mam rozpuścić żelatynę i w jakiej formie dodać do gotującej śmietanki ??? czy w formie stałej czy płynnej ?
Odpowiedz
3234 dni temu
Tak jak w przepisie, żelatynę należy zalać wrzątkiem, zamieszać i odstawić aż napęcznieje. Do gotującej śmietanki możesz dodać ją w formie stałej, ponieważ i tak się w niej rozpuści pod wpływem ciepła.
3527 dni temu
Brzmi znakomicie, zrobię na święta wielkanocne napewno będzie smakowac rodzinie.
Odpowiedz
3671 dni temu
nie kumam przepisu :/
Odpowiedz
3669 dni temu
Czy coś możemy wyjaśnić?
3968 dni temu
A GDZIE KUPOWALIŚCIE PRODUKTY?
Odpowiedz
3984 dni temu
Dobre ale nie pyszne :)
Odpowiedz
4226 dni temu
Zamiast smietanki polecam wygotować 300ml mleka z cukrem wanilinowym i kroplą olejku (jaki kto woli) :)
Odpowiedz
4254 dni temu
deser ładnie wyglądaa.. w smaku bez szału..niestety..
Odpowiedz
4313 dni temu
młody, jak najbardziej, możesz użyć dowolnych galaretek :) My zaproponowaliśmy takie, które kolorystyką nawiązują do świątecznego klimatu.
Odpowiedz
4316 dni temu
Czy można dodać innych galaretek?
Odpowiedz
4323 dni temu
Wymiary blachy zależą od tego jak wysokie chcemy otrzymać galaretki. Blaszka w wymiarach ok 20x30 cm powinna być w sam raz.
Odpowiedz
4323 dni temu
Witam, przepis bardzo ciekawy, a deserek pięknie się prezentuje. Jakich wymiarów powinna być blacha? Pozdrawiam
Odpowiedz
4324 dni temu
Tak, śmietankę można zastąpić serkiem homogenizowanym lub jogurtem.
Odpowiedz
4325 dni temu
Czy mogę zamiast 200 ml śmietanki, dodać tyle samo serka homogenizowanego? Deser wygląda pysznie i mam ochotę zrobić, ale śmietanki jeść nie mogę...
Odpowiedz
4342 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa! :) Deserek faktycznie jest bardzo prosty, a jednocześnie bardzo efektowny!
Odpowiedz
4346 dni temu
Świetny pomysł na łatwy deser,uwielbiam kuchnię Lidla :)
Odpowiedz
zobacz wszystkie