Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Wiśniowe galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, zmniejszając zalecaną przez producenta ilość wody o 1/3. Osobno, w ten sam sposób, przygotowujemy galaretki agrestowe. Miski z galaretką wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
Gdy galaretki będą gotowe, żelatynę zalewamy 70 ml wrzątku i odstawiamy.
Śmietankę przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. Do gorącej śmietanki dodajemy namoczoną żelatynę i całość mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Miksturę studzimy, ale pilnujemy, by się nie ścięła.
Gotowe galaretki wyjmujemy z miski i kroimy w kostkę. Przekładamy je do silikonowego naczynia do pieczenia lub na blachę wyłożoną folią spożywczą. Galaretki zalewamy przestudzoną śmietanką i ponownie wkładamy do lodówki. Gdy śmietanka się zetnie, całość wyjmujemy z formy i kroimy w kostkę.
Zobacz podobne
przepisy
Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!
Deser Ladies
Lekki jogurtowy i chrupiący deser z musli, ciasteczkiem i owocami to hit kobiecych spotkań towarzyskich! Spróbuj i Ty!
Włoski deser „Fragola”
Sprawdź wyśmienite połączenie orzeźwiającej galaretki z zielonej herbaty oraz aksamitnego musu truskawkowego!
Flan Valencia
Flan to najpopularniejszy deserów w hiszpańskim stylu! Spróbuj wyśmienitej wersji Pawła z brzoskwiniami i likierem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kawa z lodami i bitą śmietaną
- Chińskie ciasteczka z wróżbą
- Mundialówki
- Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
- Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Deser gruszkowo-malinowy
- Pyszny duet dorsza z groszkiem
- Racuchy z jabłkami
- Przecier ze świeżych owoców
- Fudge z kolorowymi drażetkami
- Deser wegański à la snickers
- Kluski dyniowe z jogurtem i owocami
- Mleko gdańskie
- Ryż na mleku z rabarbarem
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- 3 sposoby na desery w słoiku
- Tartaletka z jabłkami
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Tort malinowy
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Pizza rzymska
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Dżem z włoskich śliwek
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (21)
231 dni temu
Jak wyjąć galaretki z miski? Bo one zawsze przywierają do miski i nie wiem jak je wyjąć tak idealnie galaretki żeby dało się je pokroić, ma ktoś jakieś tipy.
odpowiedz
231 dni temu
Wyjęcie galaretki z miski można sobie ułatwić przed jej zrobieniem np. smarując wnętrze miski olejem (co zapobiegnie przyleganiu do ścianek) lub już po zastygnięciu wkładając miskę z gotową galaretką na chwilę do ciepłej wody (co umożliwi łatwiejsze wyjęcie).
2374 dni temu
Fajny orzeźwiający deser, nie za słodki. Jak dla mnie można było dodać więcej śmietanki, bo galaretka wystawała mi, ale to już sprawa indywidualna.
odpowiedz
2483 dni temu
jaką ilością zalać te galaretki? z opakowania ilość x 2 bo 2 galaretki i wtedy zredylukowac o 1/3 czy taka sama ilość wody na2 tak jak na jedną?
odpowiedz
2848 dni temu
nie jestem pewna jak dokładnie mam rozpuścić żelatynę i w jakiej formie dodać do gotującej śmietanki ??? czy w formie stałej czy płynnej ?
odpowiedz
2845 dni temu
Tak jak w przepisie, żelatynę należy zalać wrzątkiem, zamieszać i odstawić aż napęcznieje. Do gotującej śmietanki możesz dodać ją w formie stałej, ponieważ i tak się w niej rozpuści pod wpływem ciepła.
3138 dni temu
Brzmi znakomicie, zrobię na święta wielkanocne napewno będzie smakowac rodzinie.
odpowiedz
3281 dni temu
nie kumam przepisu :/
odpowiedz
3280 dni temu
Czy coś możemy wyjaśnić?
3579 dni temu
A GDZIE KUPOWALIŚCIE PRODUKTY?
odpowiedz
3595 dni temu
Dobre ale nie pyszne :)
odpowiedz
3837 dni temu
Zamiast smietanki polecam wygotować 300ml mleka z cukrem wanilinowym i kroplą olejku (jaki kto woli) :)
odpowiedz
3865 dni temu
deser ładnie wyglądaa.. w smaku bez szału..niestety..
odpowiedz
3924 dni temu
młody, jak najbardziej, możesz użyć dowolnych galaretek :) My zaproponowaliśmy takie, które kolorystyką nawiązują do świątecznego klimatu.
odpowiedz
3926 dni temu
Czy można dodać innych galaretek?
odpowiedz
3934 dni temu
Wymiary blachy zależą od tego jak wysokie chcemy otrzymać galaretki. Blaszka w wymiarach ok 20x30 cm powinna być w sam raz.
odpowiedz
3934 dni temu
Witam, przepis bardzo ciekawy, a deserek pięknie się prezentuje. Jakich wymiarów powinna być blacha? Pozdrawiam
odpowiedz
3935 dni temu
Tak, śmietankę można zastąpić serkiem homogenizowanym lub jogurtem.
odpowiedz
3935 dni temu
Czy mogę zamiast 200 ml śmietanki, dodać tyle samo serka homogenizowanego? Deser wygląda pysznie i mam ochotę zrobić, ale śmietanki jeść nie mogę...
odpowiedz
3952 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa! :) Deserek faktycznie jest bardzo prosty, a jednocześnie bardzo efektowny!
odpowiedz
3956 dni temu
Świetny pomysł na łatwy deser,uwielbiam kuchnię Lidla :)
odpowiedz
zobacz wszystkie