
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Wiśniowe galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, zmniejszając zalecaną przez producenta ilość wody o 1/3. Osobno, w ten sam sposób, przygotowujemy galaretki agrestowe. Miski z galaretką wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
Gdy galaretki będą gotowe, żelatynę zalewamy 70 ml wrzątku i odstawiamy.
Śmietankę przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. Do gorącej śmietanki dodajemy namoczoną żelatynę i całość mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Miksturę studzimy, ale pilnujemy, by się nie ścięła.
Gotowe galaretki wyjmujemy z miski i kroimy w kostkę. Przekładamy je do silikonowego naczynia do pieczenia lub na blachę wyłożoną folią spożywczą. Galaretki zalewamy przestudzoną śmietanką i ponownie wkładamy do lodówki. Gdy śmietanka się zetnie, całość wyjmujemy z formy i kroimy w kostkę.
Zobacz podobne
przepisy
Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser włoski, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!

Deser Ladies
Lekki jogurtowy i chrupiący deser z musli, ciasteczkiem i owocami to hit kobiecych spotkań towarzyskich! Spróbuj i Ty!

Włoski deser „Fragola”
Sprawdź wyśmienite połączenie orzeźwiającej galaretki z zielonej herbaty oraz aksamitnego musu truskawkowego!

Flan Valencia
Flan to najpopularniejszy z hiszpańskich deserów! Spróbuj wyśmienitej wersji Pawła z brzoskwiniami i likierem.

Komentarze (19)
1014 dni temu
Fajny orzeźwiający deser, nie za słodki. Jak dla mnie można było dodać więcej śmietanki, bo galaretka wystawała mi, ale to już sprawa indywidualna.
odpowiedz
1123 dni temu
jaką ilością zalać te galaretki? z opakowania ilość x 2 bo 2 galaretki i wtedy zredylukowac o 1/3 czy taka sama ilość wody na2 tak jak na jedną?
odpowiedz
1488 dni temu
nie jestem pewna jak dokładnie mam rozpuścić żelatynę i w jakiej formie dodać do gotującej śmietanki ??? czy w formie stałej czy płynnej ?
odpowiedz
1485 dni temu
Tak jak w przepisie, żelatynę należy zalać wrzątkiem, zamieszać i odstawić aż napęcznieje. Do gotującej śmietanki możesz dodać ją w formie stałej, ponieważ i tak się w niej rozpuści pod wpływem ciepła.
1778 dni temu
Brzmi znakomicie, zrobię na święta wielkanocne napewno będzie smakowac rodzinie.
odpowiedz
1921 dni temu
nie kumam przepisu :/
odpowiedz
1920 dni temu
Czy coś możemy wyjaśnić?
2219 dni temu
A GDZIE KUPOWALIŚCIE PRODUKTY?
odpowiedz
2235 dni temu
Dobre ale nie pyszne :)
odpowiedz
2477 dni temu
Zamiast smietanki polecam wygotować 300ml mleka z cukrem wanilinowym i kroplą olejku (jaki kto woli) :)
odpowiedz
2505 dni temu
deser ładnie wyglądaa.. w smaku bez szału..niestety..
odpowiedz
2564 dni temu
młody, jak najbardziej, możesz użyć dowolnych galaretek :) My zaproponowaliśmy takie, które kolorystyką nawiązują do świątecznego klimatu.
odpowiedz
2566 dni temu
Czy można dodać innych galaretek?
odpowiedz
2574 dni temu
Wymiary blachy zależą od tego jak wysokie chcemy otrzymać galaretki. Blaszka w wymiarach ok 20x30 cm powinna być w sam raz.
odpowiedz
2574 dni temu
Witam, przepis bardzo ciekawy, a deserek pięknie się prezentuje. Jakich wymiarów powinna być blacha? Pozdrawiam
odpowiedz
2575 dni temu
Tak, śmietankę można zastąpić serkiem homogenizowanym lub jogurtem.
odpowiedz
2575 dni temu
Czy mogę zamiast 200 ml śmietanki, dodać tyle samo serka homogenizowanego? Deser wygląda pysznie i mam ochotę zrobić, ale śmietanki jeść nie mogę...
odpowiedz
2592 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa! :) Deserek faktycznie jest bardzo prosty, a jednocześnie bardzo efektowny!
odpowiedz
2596 dni temu
Świetny pomysł na łatwy deser,uwielbiam kuchnię Lidla :)
odpowiedz
zobacz wszystkie