zobacz film Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robot wielofunkcyjny
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę do pieczenia
  • wycinaki w kształcie gwiazdek w 3 różnych rozmiarach
  • rozdrabniacz
  • worek cukierniczy z dekoracyjnymi tylkami

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: UCIERAMY MASŁO Z KSYLITOLEM

Masło łączymy z ksylitolem w naczyniu robota i ucieramy na puszystą masę, zaczynając od małych obrotów. Stopniowo zwiększamy obroty robota. Całość ucieramy łącznie ok. 5 minut. Dodajemy jajko i żółtko, a następnie ponownie ucieramy masę ok. 1 minuty.

KROK 2: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Do utartej maślanej masy dodajemy mąkę migdałową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Ponownie miksujemy ciasto, aż składniki się połączą i stworzą gładką, jednolitą masę.

KROK 3: WAŁKUJEMY I SCHŁADZAMY CIASTO

Ciasto dzielimy na dwie równe części i umieszczamy je kolejno pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia oprószonymi mąką, a następnie rozwałkowujemy na blaty o grubości ok. 0,5 cm. Blaty ciasta wkładamy do lodówki na co najmniej 45 minut, by dobrze się schłodziły.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY ZIELONY KREM

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy pestkę. Miąższ owocu oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i przekładamy do kielicha rozdrabniacza. Dodajemy ksylitol i miksujemy całość na gładką, jednolitą masę. Pistacje mielimy osobno w naczyniu rozdrabniacza.

Mascarpone przekładamy do naczynia robota. Dodajemy zmiksowane awokado i sok wyciśnięty z cytryny. Całość ubijamy ok. 3-4 minut na puszysty krem. Dodajemy zmielone pistacje i jeszcze chwilę ubijamy krem, aż składniki się połączą.

KROK 5: WYKRAWAMY I PIECZEMY CIASTECZKA

Ze schłodzonego ciasta wykrawamy gwiazdki w 3 różnych rozmiarach. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż nabiorą złotego koloru. Upieczone ciasteczka odkładamy do wystudzenia.

KROK 6: SKŁADAMY I DEKORUJEMU CIASTECZKA CHOINKI

Największe gwiazdki układamy na talerzyku - będą podstawą choinek. Zielony krem przekładamy do worka cukierniczego, końcówkę worka odcinamy, a krem szprycujemy na wierzch każdego ciasteczka. Warstwę kremu nakrywamy średnią gwiazdką i powtarzamy czynność. Ostatnią gwiazdkę dekorujemy czubkiem z zielonego kremu.

Ciasteczka choinki dekorujemy wybranymi ozdobami cukrowymi lub bakaliami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!