Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot wielofunkcyjny
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- wycinaki w kształcie gwiazdek w 3 różnych rozmiarach
- rozdrabniacz
- worek cukierniczy z dekoracyjnymi tylkami
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: UCIERAMY MASŁO Z KSYLITOLEM
Masło łączymy z ksylitolem w naczyniu robota i ucieramy na puszystą masę, zaczynając od małych obrotów. Stopniowo zwiększamy obroty robota. Całość ucieramy łącznie ok. 5 minut. Dodajemy jajko i żółtko, a następnie ponownie ucieramy masę ok. 1 minuty.
KROK 2: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Do utartej maślanej masy dodajemy mąkę migdałową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Ponownie miksujemy ciasto, aż składniki się połączą i stworzą gładką, jednolitą masę.
KROK 3: WAŁKUJEMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Ciasto dzielimy na dwie równe części i umieszczamy je kolejno pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia oprószonymi mąką, a następnie rozwałkowujemy na blaty o grubości ok. 0,5 cm. Blaty ciasta wkładamy do lodówki na co najmniej 45 minut, by dobrze się schłodziły.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY ZIELONY KREM
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy pestkę. Miąższ owocu oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i przekładamy do kielicha rozdrabniacza. Dodajemy ksylitol i miksujemy całość na gładką, jednolitą masę. Pistacje mielimy osobno w naczyniu rozdrabniacza.
Mascarpone przekładamy do naczynia robota. Dodajemy zmiksowane awokado i sok wyciśnięty z cytryny. Całość ubijamy ok. 3-4 minut na puszysty krem. Dodajemy zmielone pistacje i jeszcze chwilę ubijamy krem, aż składniki się połączą.
KROK 5: WYKRAWAMY I PIECZEMY CIASTECZKA
Ze schłodzonego ciasta wykrawamy gwiazdki w 3 różnych rozmiarach. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż nabiorą złotego koloru. Upieczone ciasteczka odkładamy do wystudzenia.
KROK 6: SKŁADAMY I DEKORUJEMU CIASTECZKA CHOINKI
Największe gwiazdki układamy na talerzyku - będą podstawą choinek. Zielony krem przekładamy do worka cukierniczego, końcówkę worka odcinamy, a krem szprycujemy na wierzch każdego ciasteczka. Warstwę kremu nakrywamy średnią gwiazdką i powtarzamy czynność. Ostatnią gwiazdkę dekorujemy czubkiem z zielonego kremu.
Ciasteczka choinki dekorujemy wybranymi ozdobami cukrowymi lub bakaliami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Eskalopki w cieście ze śliwkami
- Chlebek mięsny po grecku z tzatziki
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Bułki maślane
- Hummus z bobu
- Ciasteczka z ciecierzycy
- Focaccia bezglutenowa
- Czekoladowa kostka bez laktozy
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
- Tłuczeńce - staropolskie ciastka wigilijne
- Ciasteczka bezglutenowe
- Puszysty omlet na słodko
- Ciasteczka jaglano-kokosowe
- Rolada bakaliowa
- Strucla makowa
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kule lodowe z niespodzianką
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Koktajl owocowo-warzywny
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Lody truskawkowo-miętowe
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
- Kurki marynowane na 2 sposoby
- Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie
- Trifle z kremem spekulatius
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)