
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blaszkę o wymiarach 32 x 10 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
W garnku na małym ogniu roztapiamy masło oraz miód. Dodajemy przyprawę piernikową, kakao, kardamon oraz cynamon i podgrzewamy do temperatury ok. 60°C – nie doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Mąkę żytnią łączymy z pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy z ubitymi jajkami. Dodajemy przestudzoną masę z masła, miodu i przypraw. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie. Całość wlewamy do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Krok 2: Pieczemy piernik
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu) na ok. 35-40 minut. Upieczone ciasto przed wyjęciem sprawdzamy suchym patyczkiem, czy się dobrze upiekło. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Przekładamy piernik
Na patelnię przekładamy powidła oraz miód, smażymy przez kilka minut. Wystudzony piernik od góry wyrównujemy, ścinając wierzch. Odwracamy go spodem do góry, przekrawamy na trzy równe części, każdą z nich przekładamy gorącymi powidłami. Powidłami smarujemy także wierzch oraz wszystkie boki. Masę marcepanową rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i obkładamy nią wcześniej posmarowany powidłami piernik. Wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Krok 4: Przygotowujemy polewę czekoladową
Śmietankę zagotowujemy z miodem, następnie dodajemy pokruszone tabliczki czekolady. Wsypujemy do gotującej się śmietanki, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy miękkie masło, dokładnie mieszamy.
Dobrze schłodzony piernik oblewamy polewą czekoladową i posypujemy uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto możemy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu (nie w lodówce) przez ok. 2 tygodnie.
Zobacz podobne
przepisy
Piernik świąteczny
Ciasto z przyprawami korzennymi przekładane powidłami z cynamonem i aromatem pomarańczy. Pachnie i smakuje cudownie!

Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!

Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!

Sernik piernikowy
Sernik czy piernik? Najlepiej… jedno i drugie! Pyszne ciasto łączące w sobie smaki obu wypieków zrobisz w kilka chwil!

Komentarze (15)
1004 dni temu
Rozwałkować masę marcepanowa to dopiero wyzwanie... mój piernik przed polaniem czekolada wyglada jak frankenstein. ;)
odpowiedz
1011 dni temu
Witam czy w przepisie nie ma błędu - wydaje się ze 180gr maki to za mało na taka ilość masła, miodu i jajek?
odpowiedz
1011 dni temu
Proporcje są prawidłowe. Przepis Pawła nieco różni się od klasycznego, ciężkiego piernika. Mniejsza ilość mąki sprawia, że ciasto jest lżejsze, bardziej puszyste. Strukturą może przypominać biszkopt. Zdecydowanie zachęcamy, by wypróbować tę recepturę! :)
1369 dni temu
To najlepszy piernik jaki jadłam /a jadłam ich wiele/ Przepis jest rewelacyjny, od tej pory już zawsze będzie na Święta. Można go spokojnie zrobić wcześniej, nic nie traci na smaku z każdym dniem jest super
odpowiedz
1366 dni temu
Cieszymy się, że przepis Pawła zostanie z Wami na dłużej! :)
1028 dni temu
Dokładnie. Ja nie przepadam za piernikami a ten będę robić już drugi raz na Święta Bożego Narodzenia.
2104 dni temu
Czy ten piernik trzeba przygotować wcześniej? Czy wystarczy kilka dni przed świętami?
odpowiedz
2104 dni temu
Wystarczy kilka dni przed świętami :)
2105 dni temu
Drodzy Goście, proporcje mąki są prawidłowe. Ciasto, które przygotował Paweł, jest nowoczesną odsłoną tradycyjnego, ciężkiego piernika. Przez mniejszą ilość mąki, ciasto jest lżejsze, delikatniejsze, w strukturze bardziej przypominające biszkopt. Zachęcamy do przygotowania tej wersji piernika i gwarantujemy, że wszystko się uda! :)
odpowiedz
2104 dni temu
Dzięki za odpowiedź na moje pytanie. W takim razie próbujemy, w razie "W" - będzie na Pawła :)
2106 dni temu
Czy proporcje są na pewno dobrze podane? W przepisie jest w sumie 160 g mąki (różnych). Inne pierniki, które piekę od dawna, na podobną ilość tłuszczu i miodu potrzebują ok. 500 g mąki.
odpowiedz
2106 dni temu
Prosimy o potwierdzenie proporcji mąk...Czy rzeczywiście ta ilość jest wystarczająca?
2112 dni temu
Najlepszy piernik staropolski to ten długo dojrzewający...
odpowiedz
2172 dni temu
A skad wziac mase marcepanowa? w lidlu jest?
odpowiedz
2104 dni temu
w moim była w listopadzie, ale zostało wspomnienie; pozostają ew. inne sklepy lub popularny serwis aukcyjny
zobacz wszystkie