Piernik staropolski

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blaszkę o wymiarach 32 x 10 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu)

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

W garnku na małym ogniu roztapiamy masło oraz miód. Dodajemy przyprawę piernikową, kakao, kardamon oraz cynamon i podgrzewamy do temperatury ok. 60°C – nie doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Mąkę żytnią łączymy z pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy z ubitymi jajkami. Dodajemy przestudzoną masę z masła, miodu i przypraw. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie. Całość wlewamy do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Krok 2: Pieczemy piernik

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu) na ok. 35-40 minut. Upieczone ciasto przed wyjęciem sprawdzamy suchym patyczkiem, czy się dobrze upiekło. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: Przekładamy piernik

Na patelnię przekładamy powidła oraz miód, smażymy przez kilka minut. Wystudzony piernik od góry wyrównujemy, ścinając wierzch. Odwracamy go spodem do góry, przekrawamy na trzy równe części, każdą z nich przekładamy gorącymi powidłami. Powidłami smarujemy także wierzch oraz wszystkie boki. Masę marcepanową rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i obkładamy nią wcześniej posmarowany powidłami piernik. Wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

Krok 4: Przygotowujemy polewę czekoladową

Śmietankę zagotowujemy z miodem, następnie dodajemy pokruszone tabliczki czekolady. Wsypujemy do gotującej się śmietanki, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy miękkie masło, dokładnie mieszamy.

Dobrze schłodzony piernik oblewamy polewą czekoladową i posypujemy uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto możemy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu (nie w lodówce) przez ok. 2 tygodnie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Gość Gość
    154 dni temu
    WITAM CHYBA COŚ ZA MAŁO MĄKI W TYM PRZEPISIE

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    153 dni temu
    Dzień dobry! Proporcje jak najbardziej są prawidłowe. To przepis na odrobinę bardziej puszystą wersję tradycyjnego piernika, jednak gwarantujemy, że równie smaczną!
  • Gość Gość
    1219 dni temu
    Rozwałkować masę marcepanowa to dopiero wyzwanie... mój piernik przed polaniem czekolada wyglada jak frankenstein. ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1226 dni temu
    Witam czy w przepisie nie ma błędu - wydaje się ze 180gr maki to za mało na taka ilość masła, miodu i jajek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1225 dni temu
    Proporcje są prawidłowe. Przepis Pawła nieco różni się od klasycznego, ciężkiego piernika. Mniejsza ilość mąki sprawia, że ciasto jest lżejsze, bardziej puszyste. Strukturą może przypominać biszkopt. Zdecydowanie zachęcamy, by wypróbować tę recepturę! :)
  • Gość Gość
    1584 dni temu
    To najlepszy piernik jaki jadłam /a jadłam ich wiele/ Przepis jest rewelacyjny, od tej pory już zawsze będzie na Święta. Można go spokojnie zrobić wcześniej, nic nie traci na smaku z każdym dniem jest super

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1581 dni temu
    Cieszymy się, że przepis Pawła zostanie z Wami na dłużej! :)
  • Agnieszka Śmiech Agnieszka Śmiech
    1243 dni temu
    Dokładnie. Ja nie przepadam za piernikami a ten będę robić już drugi raz na Święta Bożego Narodzenia.
  • Gość Gość
    2319 dni temu
    Czy ten piernik trzeba przygotować wcześniej? Czy wystarczy kilka dni przed świętami?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2319 dni temu
    Wystarczy kilka dni przed świętami :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2319 dni temu
    Drodzy Goście, proporcje mąki są prawidłowe. Ciasto, które przygotował Paweł, jest nowoczesną odsłoną tradycyjnego, ciężkiego piernika. Przez mniejszą ilość mąki, ciasto jest lżejsze, delikatniejsze, w strukturze bardziej przypominające biszkopt. Zachęcamy do przygotowania tej wersji piernika i gwarantujemy, że wszystko się uda! :)

    odpowiedz

  • Przemo Przemo
    2319 dni temu
    Dzięki za odpowiedź na moje pytanie. W takim razie próbujemy, w razie "W" - będzie na Pawła :)
  • Gość Gość
    2321 dni temu
    Czy proporcje są na pewno dobrze podane? W przepisie jest w sumie 160 g mąki (różnych). Inne pierniki, które piekę od dawna, na podobną ilość tłuszczu i miodu potrzebują ok. 500 g mąki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2321 dni temu
    Prosimy o potwierdzenie proporcji mąk...Czy rzeczywiście ta ilość jest wystarczająca?
  • Gość Gość
    2327 dni temu
    Najlepszy piernik staropolski to ten długo dojrzewający...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2386 dni temu
    A skad wziac mase marcepanowa? w lidlu jest?

    odpowiedz

  • Przemo Przemo
    2319 dni temu
    w moim była w listopadzie, ale zostało wspomnienie; pozostają ew. inne sklepy lub popularny serwis aukcyjny

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!