Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blaszkę o wymiarach 32 x 10 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu)

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

W garnku na małym ogniu roztapiamy masło oraz miód. Dodajemy przyprawę piernikową, kakao, kardamon oraz cynamon i podgrzewamy do temperatury ok. 60°C – nie doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Mąkę żytnią łączymy z pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy z ubitymi jajkami. Dodajemy przestudzoną masę z masła, miodu i przypraw. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie. Całość wlewamy do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Krok 2: Pieczemy piernik

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu) na ok. 35-40 minut. Upieczone ciasto przed wyjęciem sprawdzamy suchym patyczkiem, czy się dobrze upiekło. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: Przekładamy piernik

Wystudzony piernik od góry wyrównujemy, ścinając wierzch. Odwracamy go spodem do góry, przekrawamy na trzy równe części, każdą z nich przekładamy gorącymi powidłami. Powidłami smarujemy także wierzch oraz wszystkie boki. Masę marcepanową rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i obkładamy nią wcześniej posmarowany powidłami piernik. Wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

Krok 4: Przygotowujemy polewę czekoladową

Na patelnię przekładamy powidła oraz miód, smażymy przez kilka minut. Gorące powidła nakładamy na przekrojony piernik. Śmietankę zagotowujemy z miodem, następnie dodajemy pokruszone tabliczki czekolady. Wsypujemy do gotującej się śmietanki, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy miękkie masło, dokładnie mieszamy.

Dobrze wystudzony piernik oblewamy polewą czekoladową i posypujemy uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto możemy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu (nie w lodówce) przez ok. 2 tygodnie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    188 dni temu
    Czy ten piernik trzeba przygotować wcześniej? Czy wystarczy kilka dni przed świętami?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    187 dni temu
    Wystarczy kilka dni przed świętami :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    188 dni temu
    Drodzy Goście, proporcje mąki są prawidłowe. Ciasto, które przygotował Paweł, jest nowoczesną odsłoną tradycyjnego, ciężkiego piernika. Przez mniejszą ilość mąki, ciasto jest lżejsze, delikatniejsze, w strukturze bardziej przypominające biszkopt. Zachęcamy do przygotowania tej wersji piernika i gwarantujemy, że wszystko się uda! :)

    odpowiedz

  • Przemo Przemo
    187 dni temu
    Dzięki za odpowiedź na moje pytanie. W takim razie próbujemy, w razie "W" - będzie na Pawła :)
  • Gość Gość
    189 dni temu
    Czy proporcje są na pewno dobrze podane? W przepisie jest w sumie 160 g mąki (różnych). Inne pierniki, które piekę od dawna, na podobną ilość tłuszczu i miodu potrzebują ok. 500 g mąki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    189 dni temu
    Prosimy o potwierdzenie proporcji mąk...Czy rzeczywiście ta ilość jest wystarczająca?
  • Gość Gość
    195 dni temu
    Najlepszy piernik staropolski to ten długo dojrzewający...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    255 dni temu
    A skad wziac mase marcepanowa? w lidlu jest?

    odpowiedz

  • Przemo Przemo
    187 dni temu
    w moim była w listopadzie, ale zostało wspomnienie; pozostają ew. inne sklepy lub popularny serwis aukcyjny

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram