Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 35°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Rodzynki moczymy w rumie. Rozgrzewamy piekarnik do 35°C (termoobieg). Do gorącego mleka stopniowo wsypujemy 80 g mąki i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy i dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut. Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do miski miksera wkładamy wyrośnięte ciasto, dodajemy żółtka ubite z cukrem, wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, dodając stopniowo 400 g mąki oraz 120 g rozpuszczonego i lekko przestudzonego masła. Ciasto wyjmujemy z misy miksera, wyrabiamy na blacie. Przekładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut.
Krok 2: Pieczemy makowiec
Posiekane orzechy i namoczone rodzynki mieszamy z masą makową, skórką z pomarańczy i sokiem z połowy pomarańczy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i przekładamy na pergamin. Wykładamy na nie masę makową. Za pomocą pergaminu zwijamy delikatnie makowiec w rulon. Oba jego końce podwijamy pod spód, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz w trakcie pieczenia. Zawijamy całość w pergamin i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 35°C. Po 15 minutach zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Ostudzony makowiec smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny wody. Makowiec dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Zobacz podobne
przepisy
Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.
Wegański makowiec w polewie czekoladowej
Paweł Małecki zaprasza na wegański makowiec z orzechami, żurawinami i nutą cynamonu, oblany czekoladą!
Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
Kinga z pomocą swojej bratanicy pokaże Ci, jak przygotować pyszny makowiec z mnóstwem bakalii, na bezglutenowym, kruchym spodzie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta z gruszką i gorgonzolą
- Makowiec drożdżowy
- Strucla makowo-orzechowa
- Kuskus z duszoną sałatą i kremem czosnkowym
- Makowiec na kruchym orzechowym spodzie
- Minipizze z fetą i oliwkami
- Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
- Curry z jagnięciny z fasolką
- Wegański makowiec w polewie czekoladowej
- Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
- Risotto czekoladowo-jabłkowe
- Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
- Ryż z warzywami
- Makowiec z jabłkami
- Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
- Karp winiarza i francuska zapiekanka
- Sałatka z kolorowych ziemniaków
- Sałatka z białej fasoli
- Budyń waniliowo-migdałowy
- Jogurt z miodem i sałatką z moreli
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Wegańska chałka
- Sałatka z quinoą i truskawkami
- Tarta makowa
- Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
- Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę
- Jajka w sosie bazyliowym z purée
- Kruche ciasteczka z orzechami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)