Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 35°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Rodzynki moczymy w rumie. Rozgrzewamy piekarnik do 35°C (termoobieg). Do gorącego mleka stopniowo wsypujemy 80 g mąki i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy i dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut. Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do miski miksera wkładamy wyrośnięte ciasto, dodajemy żółtka ubite z cukrem, wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, dodając stopniowo 400 g mąki oraz 120 g rozpuszczonego i lekko przestudzonego masła. Ciasto wyjmujemy z misy miksera, wyrabiamy na blacie. Przekładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut.
Krok 2: Pieczemy makowiec
Posiekane orzechy i namoczone rodzynki mieszamy z masą makową, skórką z pomarańczy i sokiem z połowy pomarańczy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i przekładamy na pergamin. Wykładamy na nie masę makową. Za pomocą pergaminu zwijamy delikatnie makowiec w rulon. Oba jego końce podwijamy pod spód, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz w trakcie pieczenia. Zawijamy całość w pergamin i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 35°C. Po 15 minutach zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Ostudzony makowiec smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny wody. Makowiec dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Zobacz podobne
przepisy
Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.
Wegański makowiec w polewie czekoladowej
Paweł Małecki zaprasza na wegański makowiec z orzechami, żurawinami i nutą cynamonu, oblany czekoladą!
Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
Kinga z pomocą swojej bratanicy pokaże Ci, jak przygotować pyszny makowiec z mnóstwem bakalii, na bezglutenowym, kruchym spodzie.
Wigilijny makowiec i jego historia
Historia makowca sięga starożytności, kiedy mak był ceniony nie tylko za swoje kulinarne walory, ale również za mistyczne właściwości. Jednak dopiero w średniowieczu mak zaczął pojawiać się w wypiekach, a szczególnie w ciastach. Makowiec do dziś uważany jest za jedno z najważniejszych ciast wigilijnych w tradycji kulinarnej Europy Środkowej i Wschodniej.
Makowiec wigilijny symbolizuje dostatek, płodność i nadzieję na pomyślność w nadchodzącym roku. W starosłowiańskiej kulturze mak miał również znaczenie mistyczne — uważano, że łączy świat żywych ze zmarłymi i chroni przed złymi mocami. Symbolika tysięcy nasion maku miała także nawiązywać do obfitości i płodności, co czyniło to ciasto nieodłącznym elementem wigilijnego stołu.
Na ziemiach polskich makowiec wigilijny zyskał popularność dopiero w XX wieku, choć w niektórych regionach pieczono go już wcześniej. Po drugiej wojnie światowej tradycja pieczenia makowców rozprzestrzeniła się szerzej, głównie za sprawą osiedleńców z Polski Wschodniej. Makowiec zawijany, czyli rolada z makowym nadzieniem, przybrał formę, jaką znamy dzisiaj — puszystego ciasta drożdżowego wypełnionego słodkim, wilgotnym makiem z bakaliami.
W Polsce i innych krajach Europy Wschodniej, takich jak Węgry czy Czechy, makowiec zawijany, czyli popularna rolada makowa, stał się typowym świątecznym przysmakiem. W innych regionach, takich jak Austria czy Niemcy, mak pojawia się w różnych formach ciast, takich jak "Mohnkuchen", wzbogacanych dodatkami, takimi jak orzechy czy owoce.
Rolada makowa to klasyczna wersja makowca, która stała się nieodłącznym elementem polskich świąt Bożego Narodzenia. Ciasto na makowiec musi być delikatne i puszyste, a nadzienie bogate w orzechy, rodzynki i inne suszone owoce, co nadaje mu wyjątkowy smak i aromat. Makowce nie tylko zachwycają smakiem, ale również stanowią symbol świątecznej tradycji, przypominając o więzi między przeszłością a teraźniejszością.
Przepis na makowiec
Przygotowanie makowca wymaga nie tylko odpowiednich składników, ale i dobrze dobranego sprzętu kuchennego. Do podstawowych narzędzi, które będą potrzebne, zalicza się miski, mikser do wyrabiania ciasta, wałek oraz papier do pieczenia. Jeśli chodzi o składniki — do makowca używaj zawsze wysokiej jakości produktów — świeżych jajek, dobrej mąki oraz aromatycznego maku. Kluczem do przepisu na pyszny makowiec jest precyzja i cierpliwość — zarówno podczas wyrabiania ciasta, jak i przygotowywania farszu. Dobrze jest mieć pod ręką wagę kuchenną, aby składniki były dokładnie odmierzone.
Podczas pieczenia makowca zawijanego zwróć uwagę na proporcje ciasta i nadzienia. W klasycznym przepis na makowiec zawijany nadmiar farszu może spowodować, że ciasto nie wyrośnie równomiernie i zacznie pękać. Z kolei zbyt mała ilość nadzienia sprawi, że rolada makowa będzie sucha. Niezwykle ważne jest również odpowiednie zawijanie ciasta, aby masa makowa równomiernie rozłożyła się wewnątrz. Dobrą praktyką jest także posmarowanie wierzchu ciasta jajkiem, dzięki czemu ładnie się przypiecze i ciasto uzyska złocisty kolor.
Niezwykle ważnym elementem przygotowywania przepisu na makowiec jest czas i temperatura pieczenia. Prosty przepis na makowiec zawijany wymaga pieczenia w odpowiednio nagrzanym piekarniku, najczęściej w 180°C. Ważne, aby piekarnik był dobrze nagrzany przed wstawieniem ciasta, bo od tego zależy równomierne upieczenie makowca. Aby makowiec z naszego przepisu smakował wyśmienicie, kontroluj ciasto podczas pieczenia, by nie przypaliło się z wierzchu. Każdy, nawet ten stary przepis na makowiec należy piec według uniwersalnych zasad — cierpliwości i uważności.
Ciasto na makowiec
Ciasto na makowiec zawijany jest równie ważne, jak samo nadzienie i równie istotnie wpływa na smak i konsystencję całego wypieku. W klasycznym przepisie najpierw przygotowuje się zaczyn drożdżowy, który stanowi bazę ciasta. Gorące mleko i mąka tworzą gładką masę, do której dodaje się drożdże, a całość pozostawia się do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (a najlepiej w lekko rozgrzanym piekarniku tak jak w naszym przepisie).
Następnie ubija się żółtka z cukrem, co nadaje ciastu lekkiej puszystości, a potem stopniowo dodaje się masło, które zapewnia odpowiednią wilgotność. Ten sposób przygotowania sprawia, że makowiec zwijany ma delikatne, ale sprężyste ciasto, które idealnie komponuje się z bogatą masą makową. Odpowiednio wyrobione i wyrośnięte ciasto to gwarancja pysznego smaku tradycyjnego makowca, jak i innych ciast.
Ciasto na makowiec wymaga dokładności w wyrabianiu oraz cierpliwości w czasie jego wyrastania. Gdy wyrośnie po raz drugi, należy rozwałkować je na odpowiednią grubość. Zawijany makowiec wymaga również umiejętności delikatnego zwijania go za pomocą pergaminu (ten trik pozwala zachować równy kształt podczas pieczenia). Należy dokładnie podwinąć oba końce rolady pod spód, dzięki czemu nadzienie nie wypłynie na zewnątrz. Dzięki takiemu przygotowaniu ciasta, makowce zawijane są się nie tylko smaczne, ale także estetyczne.
Sekretem doskonałej strucli makowej jest pieczenie jej w odpowiedniej temperaturze. Najpierw pozwalamy ciastu wyrosnąć, potem pieczemy w niskiej temperaturze, a dopiero później podwyższamy temperaturę w piecu. W końcowym etapie przyrządzania rolady makowca należy go udekorować np. lukrem z dodatkiem soku z cytryny i kandyzowaną skórką pomarańczową. Jak piec makowiec, by uzyskać najlepszy efekt? Kluczem jest cierpliwość, precyzja i dbałość o każdy etap przygotowań.
Jak zrobić makowiec?
Jak zrobić makowca, który zachwyci smakiem? Zadbaj zarówno o ciasto, jak i o samo nadzienie. Do przygotowania masy makowej warto wykorzystać świeżo zmielony mak, który następnie miesza się z miodem, rodzynkami, orzechami oraz skórką pomarańczową. Aby masa była bardziej puszysta, można dodać ubite białka, co nada nadzieniu lekkości. Przed nałożeniem masy makowej na ciasto, upewnij się, że ciasto odpowiednio wyrosło — dzięki temu makowiec domowy będzie miękki i delikatny.
Po nałożeniu nadzienia zwiń dokładnie ciasto. Korzystając z pergaminu, delikatnie zwijaj ciasto, zaczynając od krótszego boku, aby powstała równo zwinięta rolada. Nasz przepis na zawijany makowiec pozwoli Ci stworzyć naprawdę wyjątkowy wypiek, w których rozkochasz wszystkich domowników i gości!
Ile piec makowiec?
Przed rozpoczęciem pieczenia makowca, sprawdź, czy ciasto dobrze wyrosło. Po dokładnym wyrobieniu ciasto powinno odpocząć w ciepłym miejscu, aby odpowiednio wyrosło i zyskało puszystą konsystencję. Ten proces jest niezwykle ważny, aby makowiec był miękki i delikatny po upieczeniu. Dopiero po wyrośnięciu można przystąpić do zwijania ciasta z nadzieniem makowym i przygotowania do pieczenia.
Jak długo piec makowiec, aby był idealny? Czas pieczenia makowca zależy od zastosowanej techniki. W naszym przepisie zalecamy najpierw piec ciasto w niskiej temperaturze 35°C przez około 15 minut, by pomóc ciastu delikatnie się podnieść. Następnie temperaturę zwiększa się do 180°C i piecze przez kolejne 40 minut. Dzięki temu makowiec będzie równomiernie upieczony, a nadzienie nie wyschnie. Jeśli zastanawiasz się, ile czasu piec makowiec, to w sumie powinno to zająć około 55 minut.
Temperatura pieczenia makowca
Jak zrobić dobry makowiec? Dwustopniowe pieczenie ma kluczowe znaczenie dla uzyskania idealnej konsystencji ciasta w makowcu. Początkowa niska temperatura pieczenia makowca pozwala ciastu delikatnie urosnąć, co sprawia, że struktura staje się lekka i puszysta. Dopiero późniejsze zwiększenie temperatury do 180°C zapewnia, że skórka nabiera złocistego koloru, a ciasto nie opada. Dzięki tej metodzie makowiec jest tak dobry, miękki i równomiernie upieczony, a jego nadzienie zachowuje wilgotność.
Właściwa technika pieczenia wpływa na smak i wygląd wypieku, co jest kluczowe dla takich ciast jak strucla z makiem. Zbyt szybkie nagrzanie mogłoby spowodować przypalenie wierzchu, podczas gdy środek pozostałby surowy. Jeśli będziesz postępował zgodnie z naszymi wskazówkami i przepisem na pewno stworzysz znakomity makowiec.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny makowiec
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
26 dni temu
A co zrobić z białkami? bo jakoś się nie doczytałam.
odpowiedz
26 dni temu
Białka są w tym przepisie niepotrzebne, makowiec przygotowujemy z samych żółtek. Dziękujemy za zwrócenie naszej uwagi na tę nieścisłość na liście składników.