![Bezglutenowy keks świąteczny Bezglutenowy keks świąteczny](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/c954a9edf664-a8f323048d81-kw48-2023-kinga-paruzel-bezglutenowy-keks-swiateczny.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- 2 keksówki o wymiarach 21 x 10 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYKŁADAMY KEKSÓWKI PAPIEREM
Keksówki wykładamy papierem do pieczenia tak, aby wystawał 10 cm ponad brzeg formy (keks rośnie podczas pieczenia, a później opada).
KROK 2: SIEKAMY SUSZONE OWOCE
Do misy MCS wkładamy suszone owoce (np. żurawinę, rodzynki, suszone śliwki i morele) i je siekamy – wybieramy program gotowanie według własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 5.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z OWOCÓW I DODATKÓW
Do owoców dodajemy kandyzowane skórki cytrusów, olej kokosowy, cukier, miód, napój kokosowy, ekstrakt waniliowy, sok oraz startą skórkę 3 pomarańczy i cynamon. Całość podgrzewamy – wybieramy program gotowanie według własnych ustawień / czas 15 minut / temperatura 90°C / obroty 1. Następnie otwieramy pokrywę i studzimy masę.
KROK 4: ŁĄCZYMY ORZECHY Z DODATKAMI
W osobnej misce mieszamy mielone orzechy laskowe, sól, proszek do pieczenia i sodę.
KROK 5: DO MASY DODAJEMY JAJKA
Do wystudzonej masy dodajemy jajka. Całość dobrze mieszamy – wybieramy program gotowanie według własnych ustawień / czas 20 sekund /obroty 5.
KROK 6: DODAJEMY ORZECHY
Następnie dodajemy mielone orzechy z dodatkami i ponownie mieszamy tak, aby powstała jednolita masa – wybieramy program gotowanie według własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 4.
KROK 7: PIECZEMY KEKSY
Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanych foremek i pieczemy w piekarniku ok. 70-110 minut.
WSKAZÓWKA! Keks można przygotować 2 tygodnie wcześniej, ponieważ jest to ciasto, które długo zachowuje wilgotność. Po upieczeniu należy je wystudzić, zawinąć w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zobacz podobne
przepisy
Keks świąteczny
Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.
![Keks świąteczny](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/bbe33374a579-1a57921498-Keks_PL_KW_47_13456_S_40246_960x540.webp)
Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!
![Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9413e718a495-d72a6254dd-KW_28_Keks_z_chalwa_1494716423_POZIOM_RGB.webp)
Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
Keks to ciasto wypełnione bakaliami, w tym przypadku żurawiną i orzechami włoskimi. Doskonałe na każdy świąteczny dzień.
![Keks żurawinowy z orzechami włoskimi](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/dbaeaab5e4f9-10f78f33099f-BS_KW50_Keks_zurawinowy_2016_1250x700.webp)
Keks królewski
Przygotuj razem z Pawłem Małeckim, keks iście królewski! Nie zabrakło w nim mnóstwa suszonych owoców i chrupiących orzechów!
![Keks królewski](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4396ff56a112-dcec14168487-keks_krolewski_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Karkówka z szynkowaru
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Rolada bakaliowa
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Buraczki z chili
- Cukinia w koperkowej marynacie
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Roślinny tort marchewkowy
- Wytrawna tarta Tatin
- Czekoladowe tiramisu z truskawkami
- Ciasto z marcepanem
- Ciasto cytrynowe
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
Komentarze (0)