Bezglutenowy keks świąteczny

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • 2 keksówki o wymiarach 21 x 10 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: WYKŁADAMY KEKSÓWKI PAPIEREM

Keksówki wykładamy papierem do pieczenia tak, aby wystawał 10 cm ponad brzeg formy (keks rośnie podczas pieczenia, a później opada).

KROK 2: SIEKAMY SUSZONE OWOCE

Do misy MCS wkładamy suszone owoce (np. żurawinę, rodzynki, suszone śliwki i morele) i je siekamy – wybieramy program gotowanie według własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 5.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z OWOCÓW I DODATKÓW

Do owoców dodajemy kandyzowane skórki cytrusów, olej kokosowy, cukier, miód, napój kokosowy, ekstrakt waniliowy, sok oraz startą skórkę 3 pomarańczy i cynamon. Całość podgrzewamy – wybieramy program gotowanie według własnych ustawień / czas 15 minut / temperatura 90°C / obroty 1. Następnie otwieramy pokrywę i studzimy masę.

KROK 4: ŁĄCZYMY ORZECHY Z DODATKAMI

W osobnej misce mieszamy mielone orzechy laskowe, sól, proszek do pieczenia i sodę.

KROK 5: DO MASY DODAJEMY JAJKA

Do wystudzonej masy dodajemy jajka. Całość dobrze mieszamy – wybieramy program gotowanie według własnych ustawień / czas 20 sekund /obroty 5.

KROK 6: DODAJEMY ORZECHY

Następnie dodajemy mielone orzechy z dodatkami i ponownie mieszamy tak, aby powstała jednolita masa – wybieramy program gotowanie według własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 4.

KROK 7: PIECZEMY KEKSY

Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanych foremek i pieczemy w piekarniku ok. 70-110 minut.

 

WSKAZÓWKA! Keks można przygotować 2 tygodnie wcześniej, ponieważ jest to ciasto, które długo zachowuje wilgotność. Po upieczeniu należy je wystudzić, zawinąć w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!