Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- 2 keksówki o wymiarach 21 x 10 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYKŁADAMY KEKSÓWKI PAPIEREM
Keksówki wykładamy papierem do pieczenia tak, aby wystawał 10 cm ponad brzeg formy (keks rośnie podczas pieczenia, a później opada).
KROK 2: SIEKAMY SUSZONE OWOCE
Do misy MCS wkładamy suszone owoce (np. żurawinę, rodzynki, suszone śliwki i morele) i je siekamy – wybieramy program gotowanie według własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 5.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z OWOCÓW I DODATKÓW
Do owoców dodajemy kandyzowane skórki cytrusów, olej kokosowy, cukier, miód, napój kokosowy, ekstrakt waniliowy, sok oraz startą skórkę 3 pomarańczy i cynamon. Całość podgrzewamy – wybieramy program gotowanie według własnych ustawień / czas 15 minut / temperatura 90°C / obroty 1. Następnie otwieramy pokrywę i studzimy masę.
KROK 4: ŁĄCZYMY ORZECHY Z DODATKAMI
W osobnej misce mieszamy mielone orzechy laskowe, sól, proszek do pieczenia i sodę.
KROK 5: DO MASY DODAJEMY JAJKA
Do wystudzonej masy dodajemy jajka. Całość dobrze mieszamy – wybieramy program gotowanie według własnych ustawień / czas 20 sekund /obroty 5.
KROK 6: DODAJEMY ORZECHY
Następnie dodajemy mielone orzechy z dodatkami i ponownie mieszamy tak, aby powstała jednolita masa – wybieramy program gotowanie według własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 4.
KROK 7: PIECZEMY KEKSY
Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanych foremek i pieczemy w piekarniku ok. 70-110 minut.
WSKAZÓWKA! Keks można przygotować 2 tygodnie wcześniej, ponieważ jest to ciasto, które długo zachowuje wilgotność. Po upieczeniu należy je wystudzić, zawinąć w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zobacz podobne
przepisy
Keks świąteczny
Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.
Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!
Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
Keks to ciasto wypełnione bakaliami, w tym przypadku żurawiną i orzechami włoskimi. Doskonałe na każdy świąteczny dzień.
Keks królewski
Przygotuj razem z Pawłem Małeckim, keks iście królewski! Nie zabrakło w nim mnóstwa suszonych owoców i chrupiących orzechów!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Karkówka z szynkowaru
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Rolada bakaliowa
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Buraczki z chili
- Cukinia w koperkowej marynacie
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Roślinny tort marchewkowy
- Wytrawna tarta Tatin
- Czekoladowe tiramisu z truskawkami
- Ciasto z marcepanem
- Ciasto cytrynowe
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)