![Keks królewski Keks królewski](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/18ea6586e2b1-dcec14168487-keks_krolewski_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o wymiarach 30 x 10 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Siekamy bakalie
Posiekane bakalie przesypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz miękkie masło. Mąkę pszenną mieszamy z mąką żytnią oraz ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i sodą, stopniowo dodajemy do masy. Na końcu dodajemy mleko w temperaturze pokojowej, 50 ml wiśniówki oraz wszystkie bakalie delikatnie przesypane mąką.
Krok 2: Pieczemy keks
Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu) na 50-55 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
Keks to ciasto wypełnione bakaliami, w tym przypadku żurawiną i orzechami włoskimi. Doskonałe na każdy świąteczny dzień.
![Keks żurawinowy z orzechami włoskimi](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/dbaeaab5e4f9-10f78f33099f-BS_KW50_Keks_zurawinowy_2016_1250x700.webp)
Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!
![Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9413e718a495-d72a6254dd-KW_28_Keks_z_chalwa_1494716423_POZIOM_RGB.webp)
Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!
![Warkocz cynamonowo - marcepanowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8a58cf1690d3-1306192f01-Warkocz_cynamonowo-miodowy_KW_47_13456_S_35985_960x540.webp)
Keks świąteczny
Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.
![Keks świąteczny](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/bbe33374a579-1a57921498-Keks_PL_KW_47_13456_S_40246_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przysmak czekoladowy
- Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
- Florentynki migdałowe
- Ciasto czekoladowo-owsiane
- Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
- Pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami
- Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
- Chlebek bananowy
- Truskawkowe eklerki
- Ciasteczka bakaliowe
- Kompot z suszonych owoców
- Ciepłe lody malinowe w czekoladowym wafelku
- Ciasto marchewkowe
- Ciasteczka z białą czekoladą
- Pasztet z karpia z suszonymi owocami
- Łosoś z salsą z tamarillo i mango
- Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
- Kolorowe warstwowe koreczki z pomidorową czapeczką, nektarynką i kakao
- Naked cake z gofrów orzechowych
- Bezglutenowy tort „Czarny Las”
- Dorsz czarny na szpinaku
- Mrożone truskawki w syropie waniliowym
- Śledź świeży pieczony
- Baba drożdżowa
- Twaróg z imbirem i owocami
- Burek ze szpinakiem
- Meze – grecki talerz przystawek
- Kalmary w sosie pomidorowym
- Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
- Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
Komentarze (0)