Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o wymiarach 30 x 10 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Siekamy bakalie
Posiekane bakalie przesypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz miękkie masło. Mąkę pszenną mieszamy z mąką żytnią oraz ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i sodą, stopniowo dodajemy do masy. Na końcu dodajemy mleko w temperaturze pokojowej, 50 ml wiśniówki oraz wszystkie bakalie delikatnie przesypane mąką.
Krok 2: Pieczemy keks
Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu) na 50-55 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
Keks to ciasto wypełnione bakaliami, w tym przypadku żurawiną i orzechami włoskimi. Doskonałe na każdy świąteczny dzień.
Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!
Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!
Keks świąteczny
Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przysmak czekoladowy
- Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
- Florentynki migdałowe
- Ciasto czekoladowo-owsiane
- Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
- Pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami
- Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
- Chlebek bananowy
- Truskawkowe eklerki
- Ciasteczka bakaliowe
- Kompot z suszonych owoców
- Ciepłe lody malinowe w czekoladowym wafelku
- Ciasto marchewkowe
- Ciasteczka z białą czekoladą
- Pasztet z karpia z suszonymi owocami
- Łosoś z salsą z tamarillo i mango
- Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
- Kolorowe warstwowe koreczki z pomidorową czapeczką, nektarynką i kakao
- Naked cake z gofrów orzechowych
- Bezglutenowy tort „Czarny Las”
- Dorsz czarny na szpinaku
- Mrożone truskawki w syropie waniliowym
- Śledź świeży pieczony
- Baba drożdżowa
- Twaróg z imbirem i owocami
- Burek ze szpinakiem
- Meze – grecki talerz przystawek
- Kalmary w sosie pomidorowym
- Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
- Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)