
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o wymiarach 30 x 10 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Siekamy bakalie
Posiekane bakalie przesypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz miękkie masło. Mąkę pszenną mieszamy z mąką żytnią oraz ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i sodą, stopniowo dodajemy do masy. Na końcu dodajemy mleko w temperaturze pokojowej, 50 ml wiśniówki oraz wszystkie bakalie delikatnie przesypane mąką.
Krok 2: Pieczemy keks
Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu) na 50-55 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Łazanki
- Sałatka gyros
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Mini burgery
- Krokiety z mięsem
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Boczek pieczony
- Uszka z grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)