Minitarty z camembertem i żurawiną lub jabłkami AF

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • patelnię
  • airfryera ustawionego na 200°C
  • wykrawacz lub szklankę (o średnicy ok. 10 cm)
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy jabłka (do wersji jabłkowej)

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy obrane i cienko pokrojone jabłka, miód, cynamon oraz szczyptę soli. Smażymy ok. 5 minut, aż jabłka zmiękną i lekko się skarmelizują. Odstawiamy do przestudzenia.

Krok 2: Formujemy minitarty

Z ciasta francuskiego wycinamy krążki o średnicy ok. 10 cm. Dno delikatnie nakłuwamy widelcem.

Krok 3: Dodajemy nadzienie

Na każdy spód kładziemy kawałek sera camembert.

Wersja 1: Dodajemy żurawinę i listki tymianku.

Wersja 2: Dodajemy łyżkę karmelizowanych jabłek oraz ewentualnie tymianek.

Delikatnie zwijamy brzegi ciasta ku górze, formując minitarty.

Krok 4: Pieczemy w airfryerze

Wierzchy tart smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w temp. 200°C przez 10 minut, aż ciasto będzie złociste, a ser w środku lekko się rozpuści.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl