Wytrawne cruffiny z serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • formę do muffinek
  • piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
  • rękaw cukierniczy

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Ciasto francuskie rozwijamy, delikatnie rozwałkowujemy i kroimy na parzystą liczbę 3-centymetrowych pasków.

KROK 2: ZWIJAMY CRUFFINY

Paski ciasta sklejamy po dwa tak, aby z każdej strony były ok. 2-centymetrowe kawałki niepołączone z drugim paskiem. Następnie ciasto zwijamy w rulon, tworząc ślimaka i zawijając pojedyncze kawałki ciasta pod spód. Tak przygotowane ślimaki przekładamy do natłuszczonej formy do muffinek, smarujemy rozbełtanym jajkiem i oprószamy płatkami soli.

KROK 3: PIECZEMY CRUFFINY

Cruffiny pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Gotowe ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

KROK 4: NADZIEWAMY CRUFFINY

Ser przekładamy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy go do rękawa cukierniczego i nadziewamy nim wystudzone cruffiny.

Cruffiny możemy podawać oprószone pistacjami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!