Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Przygotowanie:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Rozwijamy arkusz schłodzonego ciasta francuskiego. Całą powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby składniki dobrze się trzymały.
KROK 2: MIESZAMY CIASTO Z SEREM
Na połowę ciasta wysypujemy starty ser oraz ser długo dojrzewający tarty. Następnie przykrywamy ją drugą połową ciasta. Całość wałkujemy, aby wgnieść ser w ciasto.
KROK 3: FORMUJEMY TWISTY
Kroimy ciasto na paski o szerokości około 2 cm. Następnie chwytamy paski za końce i skręcamy je kilkukrotnie, tworząc charakterystyczne twisty.
Krok 4: PIECZEMY TWISTY
Układamy skręcone paski na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między paskami. Każdy smarujemy resztą roztrzepanego jajka i posypujemy sezamem. Twisty pieczemy przez ok. 12-15 minut, aż będą zarumienione i chrupiące. Po wyjęciu z piekarnika od razu smarujemy je roztopionym masłem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Możemy je także oprószyć solą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Piernik świąteczny
- Ryba z piekarnika
- Śledź w oleju
- Ciasto marchewkowe
- Kutia
- Guacamole
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Nuggetsy z kurczaka
- Golonka pieczona po bawarsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Krokiety z mięsem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Uszka z grzybami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Łazanki
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
250 dni temu
Wielkie dzięki za świetne przepisy i pomysły. Podoba mi się ten pomysł i dotarcie do potencjalnego klienta 💪🌹👍🍀
Odpowiedz
256 dni temu
Jak ktoś chce paluchy ze szczypiorkiem, zalecam wgnieść go razem z serem z ciasto. Jak komuś paluchy średnio smakują można dać do nich tylko 50 g całego sera. (wtedy przynajmniej dla mnie są lepsze)
Odpowiedz