Twisty serowe z ciasta francuskiego

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Przygotowanie:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Rozwijamy arkusz schłodzonego ciasta francuskiego. Całą powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby składniki dobrze się trzymały.

KROK 2: MIESZAMY CIASTO Z SEREM

Na połowę ciasta wysypujemy starty ser oraz ser długo dojrzewający tarty. Następnie przykrywamy ją drugą połową ciasta. Całość wałkujemy, aby wgnieść ser w ciasto.

KROK 3: FORMUJEMY TWISTY

Kroimy ciasto na paski o szerokości około 2 cm. Następnie chwytamy paski za końce i skręcamy je kilkukrotnie, tworząc charakterystyczne twisty.

Krok 4: PIECZEMY TWISTY

Układamy skręcone paski na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między paskami. Każdy smarujemy resztą roztrzepanego jajka i posypujemy sezamem. Twisty pieczemy przez ok. 12-15 minut, aż będą zarumienione i chrupiące. Po wyjęciu z piekarnika od razu smarujemy je roztopionym masłem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Możemy je także oprószyć solą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    48 dni temu
    Wielkie dzięki za świetne przepisy i pomysły. Podoba mi się ten pomysł i dotarcie do potencjalnego klienta 💪🌹👍🍀

    odpowiedz

  • jane jane
    54 dni temu
    Jak ktoś chce paluchy ze szczypiorkiem, zalecam wgnieść go razem z serem z ciasto. Jak komuś paluchy średnio smakują można dać do nich tylko 50 g całego sera. (wtedy przynajmniej dla mnie są lepsze)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!