
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYCINAMY CIASTO FRANCUSKIE
Z obu płatów ciasta francuskiego wycinamy koło. Jedno z kół przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na nim plastry szynki, zostawiając ok. 1 cm pustego brzegu. Całość oprószamy przyprawami.
KROK 2: NADZIEWAMY CIASTO SEREM
Na środku koła układamy camembert i oprószamy go dookoła mozzarellą. Jajko bełtamy w miseczce i smarujemy nim brzegi ciasta. Nakładamy na nie drugie koło z ciasta i całość sklejamy tak, aby w środku nie było powietrza.
KROK 3: FORMUJEMY SŁOŃCE
Ciasto francuskie nacinamy co ok. 2 cm, od brzegu ciasta do sera camembert, i zwijamy w rulony. Gotowe słońce smarujemy pozostałym jajkiem, oprószamy sezamem i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
WSKAZÓWKA! Ciasto francuskie, które pozostało nam po wycięciu kół, możemy oprószyć dodatkową porcją mozzarelli, zwinąć w podobne rulony i podpiec ze słońcem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Makowiec japoński
- Makówki śląskie
- Piernik świąteczny
- Domek z piernika
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Krokiety z mięsem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Sernik pistacjowy
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)