
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYCINAMY CIASTO FRANCUSKIE
Z obu płatów ciasta francuskiego wycinamy koło. Jedno z kół przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na nim plastry szynki, zostawiając ok. 1 cm pustego brzegu. Całość oprószamy przyprawami.
KROK 2: NADZIEWAMY CIASTO SEREM
Na środku koła układamy camembert i oprószamy go dookoła mozzarellą. Jajko bełtamy w miseczce i smarujemy nim brzegi ciasta. Nakładamy na nie drugie koło z ciasta i całość sklejamy tak, aby w środku nie było powietrza.
KROK 3: FORMUJEMY SŁOŃCE
Ciasto francuskie nacinamy co ok. 2 cm, od brzegu ciasta do sera camembert, i zwijamy w rulony. Gotowe słońce smarujemy pozostałym jajkiem, oprószamy sezamem i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
WSKAZÓWKA! Ciasto francuskie, które pozostało nam po wycięciu kół, możemy oprószyć dodatkową porcją mozzarelli, zwinąć w podobne rulony i podpiec ze słońcem.
Zobacz podobne
przepisy
Quiche ze szpinakiem, serem i salami
Klasyczny wypiek inspirowany kuchnią francuską z wytrawnym jajecznym farszem. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno.

Kruche tarty z groszkiem
Wyśmienita wytrawna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Idealna na drugie śniadanie, doskonała na przyjęcie!

Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
Ciasto francuskie zapiekane z szynką i aromatycznymi dodatkami. Pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska.

Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezie. Zobacz, jak przygotować te zawijasy z ciasta francuskiego z nadzieniem z sera mascarpone i szpinaku.

Zobacz przepisy
na lato
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Jajecznica z kurkami
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Sos tzatziki
- Ekspresowe banoffee z mascarpone
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Kotlety jajeczne
- Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
- Krem ziemniaczany
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Jajecznica na 3 sposoby
- Guacamole
- Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
- Gnocchi własnej roboty
- Grochówka wojskowa
- Sałatka gyros
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)