zobacz film Zapiekany ser z pistacjami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę do pieczenia

Sposób przygotowania:

Krok 1: PIECZEMY SER CAMEMBERT

Z sera camembert ścinamy górną warstwę skórki. Skórkę odkładamy. W miąższ sera wkładamy 3 gałązki rozmarynu. Przekładamy ser do okrągłego pojemnika, umieszczamy na blasze do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SYROP

Miód łączymy na patelni z otartą skórką i wyciśniętym sokiem z ½ pomarańczy. Podgrzewamy i gotujemy, aż uzyskamy konsystencję gęstniejącego syropu. Gdy sok z pomarańczy lekko odparuje, dodajemy zimne masło i rozprowadzamy je w syropie.

Syrop doprawiamy cynamonem i gałką muszkatołową.

Żurawiny siekamy na mniejsze kawałki, a pistacje delikatnie miażdżymy za pomocą noża i również dodajemy do syropu. Całość podgrzewamy, aż syrop dodatkowo się zagęści i delikatnie skarmelizuje.

Winogrona przekrawamy na pół i dodajemy do syropu. Dodajemy 1 gałązkę świeżego rozmarynu i sok wyciśnięty z drugiej połowy pomarańczy. Zagotowujemy syrop. Winogrona powinny się w nim podgrzać, uważamy jednak, by nie stały się zbyt miękkie i nie rozpadły.

Krok 3: PODAJEMY DANIE

Ser langres kroimy na mniejsze kawałki. Podpieczony ser camembert przekładamy na deskę.

Większą część syropu z dodatkami przekładamy na talerz i układamy na nim pokrojony ser langres. Odrobinę syropu nakładamy również na podpieczony ser camembert. Odłożoną wcześniej skórkę z sera camembert kroimy na mniejsze kawałki, którymi dekorujemy z wierzchu ser langres z sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!