
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
Sposób przygotowania:
Krok 1: PIECZEMY SER CAMEMBERT
Z sera camembert ścinamy górną warstwę skórki. Skórkę odkładamy. W miąższ sera wkładamy 3 gałązki rozmarynu. Przekładamy ser do okrągłego pojemnika, umieszczamy na blasze do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SYROP
Miód łączymy na patelni z otartą skórką i wyciśniętym sokiem z ½ pomarańczy. Podgrzewamy i gotujemy, aż uzyskamy konsystencję gęstniejącego syropu. Gdy sok z pomarańczy lekko odparuje, dodajemy zimne masło i rozprowadzamy je w syropie.
Syrop doprawiamy cynamonem i gałką muszkatołową.
Żurawiny siekamy na mniejsze kawałki, a pistacje delikatnie miażdżymy za pomocą noża i również dodajemy do syropu. Całość podgrzewamy, aż syrop dodatkowo się zagęści i delikatnie skarmelizuje.
Winogrona przekrawamy na pół i dodajemy do syropu. Dodajemy 1 gałązkę świeżego rozmarynu i sok wyciśnięty z drugiej połowy pomarańczy. Zagotowujemy syrop. Winogrona powinny się w nim podgrzać, uważamy jednak, by nie stały się zbyt miękkie i nie rozpadły.
Krok 3: PODAJEMY DANIE
Ser langres kroimy na mniejsze kawałki. Podpieczony ser camembert przekładamy na deskę.
Większą część syropu z dodatkami przekładamy na talerz i układamy na nim pokrojony ser langres. Odrobinę syropu nakładamy również na podpieczony ser camembert. Odłożoną wcześniej skórkę z sera camembert kroimy na mniejsze kawałki, którymi dekorujemy z wierzchu ser langres z sosem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pierniki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Przekąski sylwestrowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba z piekarnika
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Makówki śląskie
- Jajka na miękko
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Spaghetti carbonara
- Ryba po japońsku
- Makowiec japoński
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledź w oleju
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
133 dni temu
Nie wiem czy można wierzyć.
Odpowiedz