
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
Sposób przygotowania:
Krok 1: PIECZEMY SER CAMEMBERT
Z sera camembert ścinamy górną warstwę skórki. Skórkę odkładamy. W miąższ sera wkładamy 3 gałązki rozmarynu. Przekładamy ser do okrągłego pojemnika, umieszczamy na blasze do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SYROP
Miód łączymy na patelni z otartą skórką i wyciśniętym sokiem z ½ pomarańczy. Podgrzewamy i gotujemy, aż uzyskamy konsystencję gęstniejącego syropu. Gdy sok z pomarańczy lekko odparuje, dodajemy zimne masło i rozprowadzamy je w syropie.
Syrop doprawiamy cynamonem i gałką muszkatołową.
Żurawiny siekamy na mniejsze kawałki, a pistacje delikatnie miażdżymy za pomocą noża i również dodajemy do syropu. Całość podgrzewamy, aż syrop dodatkowo się zagęści i delikatnie skarmelizuje.
Winogrona przekrawamy na pół i dodajemy do syropu. Dodajemy 1 gałązkę świeżego rozmarynu i sok wyciśnięty z drugiej połowy pomarańczy. Zagotowujemy syrop. Winogrona powinny się w nim podgrzać, uważamy jednak, by nie stały się zbyt miękkie i nie rozpadły.
Krok 3: PODAJEMY DANIE
Ser langres kroimy na mniejsze kawałki. Podpieczony ser camembert przekładamy na deskę.
Większą część syropu z dodatkami przekładamy na talerz i układamy na nim pokrojony ser langres. Odrobinę syropu nakładamy również na podpieczony ser camembert. Odłożoną wcześniej skórkę z sera camembert kroimy na mniejsze kawałki, którymi dekorujemy z wierzchu ser langres z sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Ser pavé zapiekany w chlebie
Ten pieczony chlebek można przygotować w wielu odsłonach, ale warto wypróbować go w wersji z serem pavé du vivarois. Jest on wyjątkowo kremowy, o charakterystycznym śmietankowym wnętrzu i doskonale pasuje do szynki jambon d'auvergne.

Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert
Proste, efektowne i pyszne danie. Kilka klasycznych, doskonałych składników sprawi, że często będziesz do niego wracać. Eksperymentuj z serami, bo warto!

Smażony żółty ser z sosem tatarskim
Z wierzchu – wspaniale chrupie, w środku – skrywa miękkie, ciągnące się wnętrze! Smażony ser Karola podasz z wyrazistym sosem tatarskim jako idealną przekąskę!

Kawałki sera koziego na roszponce z orzechami
Aromat sera koziego doskonale współgra z orzechami. Przygotuj wyśmienitą sałatkę na roszponce.

Zobacz przepisy
na święta
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
- Babka marmurkowa
- Kotlety jajeczne
- Sernik bez spodu
- Tradycyjny żurek na zakwasie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)