zobacz film Smażony żółty ser z sosem tatarskim

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • głęboki garnek
  • ręcznik kuchenny

KROK 1: Przygotowujemy sos

Czosnek i szczypiorek drobno siekamy, a cebulę, paprykę i ogórki kroimy w grubą kostkę. Wszystkie składniki łączymy w misce z majonezem. Dodajemy kapary, skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.

Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Odstawiamy sos, by smaki się przegryzły.

KROK 2: Panierujemy ser

Ser kroimy w plastry o grubości do 1,5 cm. Kawałki sera obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce, a następnie ponownie w jajku i bułce, by panierka była gruba i utrzymała ser w środku.

Panierkę dobrze dociskamy do sera.

KROK 3: Smażymy ser

Ser smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Porcję sosu wykładamy na talerz i układamy na niej ser.

Dekorujemy gałązkami szczypiorku. Podajemy od razu po usmażeniu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    363 dni temu
    Tylko nie bardzo rozumiem marnowanie 1L oleju na te dwie porcje serów. Można to z powodzeniem całatwić 0,1L i smażyć na patelni i a nie smażyć na głębokim wydając na to zmażenie dziś już ponad 10 zł na sam olej.

    odpowiedz

  • franek franek
    524 dni temu
    franek czy razem robić ser z szynka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1125 dni temu
    W latach 80., jak była bieda z mięsem, robiło się takie pyszności. Dla mnie najlepszy ser do tej potrawy to Kaszkawał, dzisiaj trudny do zdobycia, ale czasem bywa w niektórych sklepach. A jak chcemy mieć bardziej chrupiącą panierkę, to można zrobić współczesną innowację - pomieszać normalną bułkę tartą z bułką panko - pół na pół.

    odpowiedz

  • J J
    1831 dni temu
    Polecam ;)

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!