Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- głęboki garnek
- ręcznik kuchenny
KROK 1: Przygotowujemy sos
Czosnek i szczypiorek drobno siekamy, a cebulę, paprykę i ogórki kroimy w grubą kostkę. Wszystkie składniki łączymy w misce z majonezem. Dodajemy kapary, skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.
Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Odstawiamy sos, by smaki się przegryzły.
KROK 2: Panierujemy ser
Ser kroimy w plastry o grubości do 1,5 cm. Kawałki sera obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce, a następnie ponownie w jajku i bułce, by panierka była gruba i utrzymała ser w środku.
Panierkę dobrze dociskamy do sera.
KROK 3: Smażymy ser
Ser smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Porcję sosu wykładamy na talerz i układamy na niej ser.
Dekorujemy gałązkami szczypiorku. Podajemy od razu po usmażeniu.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z rzodkiewki ze smażonymi kawałkami sera camembert
Ostry smak rzodkiewki i szczypiorku, a do tego rozpływający się w ustach ser w złocistej panierce. Połączenie doskonałe!
Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
Intrygujące połączenie słonego smaku francuskiego sera ze słodyczą owoców. Proste, eleganckie, pyszne. Spróbuj!
Camembert z grilla
Grill we francuskim stylu! Przyrządzony na ruszcie ser rozpływa się w ustach, a żurawina nadaje mu niepowtarzalny smak.
Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
Delikatny ser, porcja warzyw i owinięty boczkiem drób – wszystko zapieczone i pachnące. Klasyka kuchni francuskiej!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Błyskawiczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sernik piernikowy
- Pieczona ryba po grecku
- Piernik staropolski
- Świąteczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Pierniki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
598 dni temu
Tylko nie bardzo rozumiem marnowanie 1L oleju na te dwie porcje serów. Można to z powodzeniem całatwić 0,1L i smażyć na patelni i a nie smażyć na głębokim wydając na to zmażenie dziś już ponad 10 zł na sam olej.
odpowiedz
759 dni temu
franek czy razem robić ser z szynka.
odpowiedz
1360 dni temu
W latach 80., jak była bieda z mięsem, robiło się takie pyszności. Dla mnie najlepszy ser do tej potrawy to Kaszkawał, dzisiaj trudny do zdobycia, ale czasem bywa w niektórych sklepach. A jak chcemy mieć bardziej chrupiącą panierkę, to można zrobić współczesną innowację - pomieszać normalną bułkę tartą z bułką panko - pół na pół.
odpowiedz
2066 dni temu
Polecam ;)
odpowiedz