Dania główne - Udka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Gulasz z indyka
Gotowanie gulaszu z indyka to wyjątkowa podróż po smakach, która otuli nas aromatem. W tym przepisie połączymy tradycję z nowoczesnością, aby stworzyć danie pełne smaku. Gulasz z indyka to propozycja dla tych, którzy poszukują czegoś innego niż klasyczny gulasz wołowy. Spróbuj zrobić go wraz z nami!
![Gulasz z indyka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/74f07d0f87ee-a4bde654f58d-kuchnia-lidla-gulasz-z-indyka.webp)
Kurczak w sosie curry z mango
Aromatyczny, słodko-pikantny kurczak w sosie curry z mango. To świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią indyjską, które z łatwością przyrządzisz w domu. Sprawdź, jakie to pyszne!
![Kurczak w sosie curry z mango](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8d43d0538e4a-c1debad5ec92-kw24-kurczak-w-sosie-curry-z-mango-karol-okrasa-1250x700.webp)
Marynata do kurczaka
Marynowanie kurczaka to doskonały sposób na nadanie mu konkretnego charakteru. Marynowane udka, podudzia, pierś czy skrzydełka to propozycja dla miłośników różnorodnych smaków i aromatów. Odkryj nasz przepis na najlepszą marynatę do kurczaka i pozwól sobie na odkrywanie nowych smaków już dziś!
![Marynata do kurczaka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5a996f329412-8ddcd6244ac1-kuchnia-lidla-marynata-do-kurczaka-1250x700.webp)
Kurczak miso
Chrupiące kawałki udek kurczaka w aromatycznym sosie z pasty miso z dodatkiem imbiru, czosnku i marchewki. Podaj je z ulubionym makaronem i sałatką z alg morskich i ciesz się smakiem w japońskim stylu!
![Kurczak miso](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/287f4a0a17bd-ebedcaa12845-kuchnia-lidla-karol-krasa-kurczak-miso.webp)
Kurczak po wietnamsku
Delikatne mięso i pikantny, aromatyczny sos. Taki właśnie jest kurczak po wietnamsku wg przepisu Karola! Spróbuj swoich sił, przygotuj danie wg tego prostego przepisu i rozsmakuj się w kuchni w stylu azjatyckim.
![Kurczak po wietnamsku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/985a4920cf75-1ea5cfbc711c-kw08-2024-karol-okrasa-kurczak-po-wietnamsku-1250x700.webp)
Kurczak duszony w piwie
Kurczak duszony w ciemnym, aromatycznym piwie to świetny pomysł na obiad, nie tylko od święta. Koniecznie sprawdź, jak prosto można przygotować wykwintne danie wg przepisu Karola!
![Kurczak duszony w piwie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4f4df43ceb05-4b6c1540f7ca-kurczak-duszony-w-piwie-karol-okrasa-kuchnialidla.webp)
Ryż zapiekany z kurczakiem
Ryż zapiekany z kurczakiem według przepisu Karola to orientalne danie jednogarnkowe, które jest naprawdę szybkie, proste do przygotowania i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny.
![Ryż zapiekany z kurczakiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d64bcab8a22b-8259bdfc7951-3_SPOSOBY_NA_DANIA_Z_RYZU_1250x700_1.webp)
Pieczony bigos z kurczakiem
Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!
![Pieczony bigos z kurczakiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5d6e2a3eadbb-3847a5d0061b-kw48-2022-kinga-paruzel-pieczony-bigos-z-kurczakiem-kuchnialidla.webp)
Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
Ten przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym warto mieć pod ręką zawsze wtedy, gdy chcemy przygotować szybki i pyszny obiad w stylu azjatyckim. To klasyka, która nigdy się nie nudzi!
![Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e9d2e0c74ef8-336d23e974ca-kw41-2022-karol-okrasa-kurczak-z-ryzem-w-sosie-slodkoo-kwasnym.webp)
Coq au vin – kurczak duszony w winie
Potrawka z kurczaka we francuskim stylu? Taki jest coq au vin, czyli kurczak duszony w czerwonym winie. Aromatyczny sos z dodatkiem pieczarek, marchewki i pomidorów skusi każdego. Sprawdź przepis Karola i przygotuj wspaniałą ucztę!
![Coq au vin – kurczak duszony w winie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/84474ed93614-4c791ba81cf9-kw39-karol-okrasa_coq_au_vin_1250x700_.webp)
Potrawka z kurczaka
To danie jest ponadczasowe. Wykorzystaj składniki z bulionu, by przygotować delikatnego kurczaka z warzywami w aksamitnym sosie. Nic się nie marnuje, a całość smakuje obłędnie!
![Potrawka z kurczaka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c3af922a739a-21a576dfe292-kw49-kinga-paruzel-potrawka-z-kurczaka-1243x700.webp)
Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
Kurczak w sosie curry to klasyk? Nie u nas! Dodaj do niego liście kafiru i owoc liczi, a odkryjesz całkiem nowy smak tego dania! To danie, które z pewnością trafi do Twoich ulubionych!
![Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e07415d7ab9f-6736c37d2df3-KW03_KAROL_Kurczak_curry_liczi_35980_070121_MJ_198152_1250x700.webp)
Przepis na udka z kurczaka
Przepis na udka z kurczaka jest w zasadzie prosty. Minimalistyczna wersja przepisu na udka zakłada bowiem użycie odpowiedniej kompozycji przypraw i wstawienie mięsa do piekarnika. Czy można chcieć więcej? Otóż tak. Kuchnia Lidla inspiruje do przygotowania nieco bardziej wykwintnych dań, w których udka z kurczaka są głównym składnikiem przepisu. Takie udka i takie przepisy znajdziecie tylko tutaj!
Udka z kurczaka – przepisy:
- udka z kurczaka duszone: uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
- udka z kurczaka dietetycznie: podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
- udka z kurczaka na ostro: uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
- udka z kurczaka inaczej: cassoulet z udkami kurczaka i boczkiem lub potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami
A jeśli jesteście wygodni i preferujecie udka z kurczaka bez kości, ten przepis jest wręcz stworzony dla was: uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii. Udka z kurczaka nadziewane jakimkolwiek farszem są ciekawą, choć nadal rzadko spotykaną potrawą w polskiej kuchni. Wynika to zapewne z mniejszej liczby przepisów na luzowane udka z kurczaka, a często również z braku umiejętności ich trybowania wśród amatorów gotowania. Nie zmienia to jednak faktu, że udka z kurczaka na obiad to bardzo trafiony pomysł. Warto więc nieustannie poszukiwać tego idealnego przepisu, w którym udka odgywają najważniejszą rolę.
Jak zrobić udka z kurczaka?
Niby proste, a jednak nie dla wszystkich oczywiste. Jak upiec udka z kurczaka, aby ich smak zaskoczył niejednego znawcę kuchni? Kluczem do sukcesu jest dobra marynata, która pozostaje na mięsie odpowiednio długo i powoduje, że udka z kurczaka z piekarnika nabierają wyjątkowego aromatu. W ten sposób pieczone udka z kurczaka mogą bardzo szybko stać się waszym ulubionym daniem. A jeśli zależy wam, aby udka z kurczaka z piekarnika były chrupiące, to warto pod koniec pieczenia zwiększyć na chwilę temperaturę lub po prostu zasmakować w udkach z kurczaka z grilla. Poza sezonem alternatywą staną się udka z kurczaka z patelni grillowej, a jeśli będziecie mieć ochotę na potrawę bardziej dietetyczną, to spróbujcie po prostu gotowanych udek z kurczaka.