Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: MOCZYMY I GOTUJEMY FASOLĘ
Fasolę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie zalewamy dużą ilością zimnej wody i pozostawiamy na noc, aby spęczniała. Następnego dnia odcedzamy, płuczemy, zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy z dodatkiem liścia laurowego. Gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę, w razie potrzeby dolewamy więcej gorącej wody.
KROK 2: SMAŻYMY BOCZEK
Włoszczyznę, cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Z boczku usuwamy skórę i kości (jeśli są), kroimy na kawałki. Mięso podsmażamy na gorącym oleju, zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
KROK 3: SMAŻYMY KURCZAKA
Udka kurczaka myjemy, osuszamy i obsmażamy ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Doprawiamy do smaku, zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
KROK 4: SMAŻYMY WARZYWA I BOCZEK
Pokrojoną włoszczyznę, cebulę i czosnek podsmażamy do momentu, aż staną się miękkie. Dodajemy pomidory wraz z sokiem i bulion. Fasolę odcedzamy i razem z boczkiem dodajemy do całości. Wszystko zagotowujemy, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem.
KROK 5: PIECZEMY CASSOULET
Fasolę przekładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego. Układamy na niej udka kurczaka. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 75 minut, aż wierzch będzie lekko chrupiący.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
Kurczak po baskijsku z ryżem
Sposób na kurczaka po baskijsku, którego oprawę tworzy delikatny ryż, papryki, pomidory oraz aromatyczne przyprawy.
Kurczak w pomidorach z ryżem (Jollof)
Kurczak doskonale przejmuje smaki i aromaty dodatków, z którymi jest podawany. Zobacz, jak smakuje w połączeniu z ostrym sosem pomidorowym.
Kurczak w winie
Coq au vin to nic innego jak aromatyczny kurczak, skąpany w sosie z dodatkiem wina i ziół. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Golonka pieczona po bawarsku
- Uszka z grzybami
- Sernik krakowski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Domek z piernika
- Kapusta z grochem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Wigilijny makowiec
- Błyskawiczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)