Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: MOCZYMY I GOTUJEMY FASOLĘ
Fasolę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie zalewamy dużą ilością zimnej wody i pozostawiamy na noc, aby spęczniała. Następnego dnia odcedzamy, płuczemy, zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy z dodatkiem liścia laurowego. Gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę, w razie potrzeby dolewamy więcej gorącej wody.
KROK 2: SMAŻYMY BOCZEK
Włoszczyznę, cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Z boczku usuwamy skórę i kości (jeśli są), kroimy na kawałki. Mięso podsmażamy na gorącym oleju, zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
KROK 3: SMAŻYMY KURCZAKA
Udka kurczaka myjemy, osuszamy i obsmażamy ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Doprawiamy do smaku, zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
KROK 4: SMAŻYMY WARZYWA I BOCZEK
Pokrojoną włoszczyznę, cebulę i czosnek podsmażamy do momentu, aż staną się miękkie. Dodajemy pomidory wraz z sokiem i bulion. Fasolę odcedzamy i razem z boczkiem dodajemy do całości. Wszystko zagotowujemy, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem.
KROK 5: PIECZEMY CASSOULET
Fasolę przekładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego. Układamy na niej udka kurczaka. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 75 minut, aż wierzch będzie lekko chrupiący.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Jajka na miękko
- Uszka z grzybami
- Śledź w oleju
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Guacamole
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba z piekarnika
- Ciasto marchewkowe
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Mini burgery
- Makówki śląskie
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Makowiec japoński
- Domek z piernika
- Burek ze szpinakiem
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)