Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: MOCZYMY I GOTUJEMY FASOLĘ
Fasolę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie zalewamy dużą ilością zimnej wody i pozostawiamy na noc, aby spęczniała. Następnego dnia odcedzamy, płuczemy, zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy z dodatkiem liścia laurowego. Gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę, w razie potrzeby dolewamy więcej gorącej wody.
KROK 2: SMAŻYMY BOCZEK
Włoszczyznę, cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Z boczku usuwamy skórę i kości (jeśli są), kroimy na kawałki. Mięso podsmażamy na gorącym oleju, zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
KROK 3: SMAŻYMY KURCZAKA
Udka kurczaka myjemy, osuszamy i obsmażamy ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Doprawiamy do smaku, zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
KROK 4: SMAŻYMY WARZYWA I BOCZEK
Pokrojoną włoszczyznę, cebulę i czosnek podsmażamy do momentu, aż staną się miękkie. Dodajemy pomidory wraz z sokiem i bulion. Fasolę odcedzamy i razem z boczkiem dodajemy do całości. Wszystko zagotowujemy, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem.
KROK 5: PIECZEMY CASSOULET
Fasolę przekładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego. Układamy na niej udka kurczaka. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 75 minut, aż wierzch będzie lekko chrupiący.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
Kurczak po baskijsku z ryżem
Sposób na kurczaka po baskijsku, którego oprawę tworzy delikatny ryż, papryki, pomidory oraz aromatyczne przyprawy.
Kurczak w pomidorach z ryżem (Jollof)
Kurczak doskonale przejmuje smaki i aromaty dodatków, z którymi jest podawany. Zobacz, jak smakuje w połączeniu z ostrym sosem pomidorowym.
Kurczak w winie
Coq au vin to nic innego jak aromatyczny kurczak, skąpany w sosie z dodatkiem wina i ziół. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak w prostym sosie barbecue
- Gofry na dwa sposoby
- Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
- Makaron z łososiem i awokado
- Pierś kurczaka z bakłażanem
- Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
- Makaron z kurkami
- 3 sposoby na lunchbox
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy
- Koreczki ze schabem w boczku
- Cukinia marynowana słodko-kwaśna
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Croissanty z truskawkami i serem brie
- Ciasto czekoladowe z białą fasolą i śmietaną truskawkową
- Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym
- Burrata z pesto z rukoli
- Pyszny duet dorsza z groszkiem
- Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
- Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
- Migdałowy tort weselny z truskawkami
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Kaczka w cydrze z goździkami i marchewką
- Torcik wiśniowy
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Tarta z pomarańczami i kumkwatami
- Empanady z salsa verde
- Pasztet z dzika
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)