Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przesmażamy warzywa
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 6-8 części. Pieczarki oczyszczamy i w zależności od wielkości kroimy na pół lub ćwiartki. Szalotki obieramy i kroimy na ćwiartki. Plastry boczku kroimy w poprzek na pół i smażymy w garnku na 2 łyżkach gorącego oleju. Wyjmujemy. Grzyby i szalotki podsmażamy przez 3-4 minuty na tym samym tłuszczu, dodatkowo dodając 1-2 łyżki oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i wyjmujemy.
Krok 2: Przygotowujemy sos
Do tego samego garnka przekładamy kawałki kurczaka i resztę oleju. Kurczaka podsmażamy z każdej strony przez 10 minut, od czasu do czasu obracając. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i krótko podsmażamy. Mięso zalewamy winem i bulionem, doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i tymiankiem. Zagotowujemy. Dodajemy przesmażone pieczarki, szalotki, boczek. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 45 minut. Doprawiamy odrobiną octu. Podajemy z chrupiącą bagietką i mieszanką sałat.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
Pyszny sos pieczarkowy z dodatkiem białego wina sprawi, że kurczak będzie smakował tak dobrze, jak nigdy dotąd.
Pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem
Żadnego smażenia, wystarczy wsadzić do piecyka i gotowe. No prawie... Szczegóły w bardzo prostym przepisie.
Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
Pikantne połączenie soczystego mięsa, aromatycznego sosu i pożywnych warzyw. To sekret na danie rodem z Meksyku!
Kurczak z sosem truskawkowym
Niezwykłe połączenie mięsa z sosem truskawkowo-winnym z pewnością zaskoczy Twoich gości. Danie idealne na wiosenne dni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
- Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym
- Kurczak z sosem paprykowym
- Caprese w oliwie
- Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
- Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
- Pulled pork
- Caponata
- Pasta pomidorowa
- Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
- Calzone orkiszowe
- Coq au vin – kurczak duszony w winie
- Kanapka z kurczakiem
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Warkocz cynamonowo - marcepanowy
- Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
- Domowe hot-dogi z białych kiełbasek
- Flan Valencia
- Kotleciki z soczewicy
- Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki
- Wegańskie sernikobrownie
- Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
- Włoski deser „Fragola”
- Pizza cztery pory roku
- Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2834 dni temu
Przepyszne danie. Razem z moim partnerem doszliśmy do wniosku, że jest to absolutnie najsmaczniejszy duszony kurczak jakiego w życiu jedliśmy. Pycha!
odpowiedz