
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Smażymy kurczaka
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Olej i masło rozgrzewamy na patelni, na której smażymy kurczaka z każdej strony przez 4 minuty.
Krok 2: Przygotowujemy truskawki
W międzyczasie truskawki myjemy, szypułkujemy. 400 g miksujemy, resztę kroimy w drobną kostkę. Zielony pieprz osączamy i rozgniatamy grubo nożem.
Krok 3: Robimy sos truskawkowy
Kurczaka zdejmujemy z patelni, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy. Sos ze smażenia rozcieńczamy czerwonym winem, gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy purée truskawkowe, doprawiamy solą, zielonym pieprzem, cukrem i gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy truskawki pokrojone w kostkę, podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Podajemy z filetami z kurczaka.
Z daniem komponują się młode ziemniaki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Klasyczna sałatka grecka
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciasto marchewkowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Śledź w oleju
- Burek ze szpinakiem
- Przekąski sylwestrowe
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pistacjowy sernik baskijski
- Jajka na miękko
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Mini burgery
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)