zobacz film Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę wyłożoną pergaminem
  • moździerz
  • rozgrzej piekarnik do 200-210°C (termoobieg)

Oczyszczone podudzia polewamy olejem, posypujemy 2 szczyptami pieprzu kajeńskiego, doprawiamy pieprzem oraz solą. Przyprawione mięso układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, starając się zachować minimalny odstęp między podudziami. Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-210°C. Pieczemy do zarumienienia mięsa (ok. 20 minut).

Obieramy skórkę z cytryny (cienko), pozbywając się białej części. Skórkę wrzucamy do niewielkiej ilości gotującej się wody. Chwilę gotujemy celem pozbycia się goryczy. Skórkę odcedzamy i kroimy w drobne paski.

Cebulę kroimy w grubą kostkę. 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Imbir kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce. 2,5 łyżeczki kminku rozcieramy w moździerzu.

Do garnka wlewamy niewielką ilość oleju, podgrzewamy. Dodajemy połowę pokrojonej cebuli, czosnek, połowę skórki cytrynowej. Smażymy do zeszklenia cebuli i czosnku. Dodajemy łyżeczkę posiekanej, ostrej papryczki oraz łyżeczkę miodu, mieszamy. Dodajemy 3 szczypty roztartego kminku. Składniki zalewamy białym wytrawnym winem. Dodajemy 2/3 przygotowanego imbiru. Mieszając, dolewamy śmietankę, a następnie dodajemy masło. Dodajemy pozostałą skórkę cytryny, niewielką ilość pozostawiając do dekoracji. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu pod przykryciem.

Obrane, ugotowane i pokrojone na większe kawałki buraki przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą część imbiru oraz cebuli, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczkę posiekanej ostrej papryki (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji) oraz ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Następnie dodajemy posiekany pęczek kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy niewielką ilość oleju, mieszamy i odstawiamy na bok.

Podpieczone podudzia razem z wytopionym sokiem z mięsa przekładamy do gotującego się wywaru. Dodajemy połowę odcedzonej fasoli konserwowej oraz kilka gałązek świeżej kolendry. Dusimy pod przykryciem ok. 30-35 minut. Przed podaniem, do sosu dodajemy pozostałą ilość fasoli i chwilę gotujemy bez przykrycia.

Sałatkę przekładamy do czystej miseczki. Podudzia przekładamy do miski, układamy je dookoła krawędzi naczynia. Następnie na środek nakładamy sos. Dekorujemy kilkoma buraczkami z sałatki, pozostałą ilością skórki z cytryny, niewielką ilością świeżej ostrej papryczki oraz świeżą kolendrą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    19 dni temu
    Jak dla mnie bomba :) sos jest pyszny. Nie sądziłam, że kminek tak świetnie pasuje do kurczaka. Palce lizać

    odpowiedz

  • Kinga Kinga
    878 dni temu
    Sałatka z buraków palce lizać, nadaje się też do innych dań. Wspanie danie!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    889 dni temu
    Nicolas, możesz pominąć kminek, bądź zastąpić go przyprawami, które lubicie, np. nasionami kopru włoskiego.

    odpowiedz

  • nicolas nicolas
    889 dni temu
    Kolejny fajny przepis który niestety może nie spodobać się mojej dziewczynie: ona nie znosi kminku. Czy macie może pomysł czym go zastąpić w daniach Karola? Czy może zupełnie go pominąć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    889 dni temu
    Kate, nie rekomendujemy takiej zamiany. Śmietanka świetnie znosi obróbkę cieplną, jogurt grecki już nie.

    odpowiedz

  • Tymek Tymek
    889 dni temu
    @kate: tak, ale musisz go wcześniej zahartować.

    odpowiedz

  • kate kate
    889 dni temu
    czy mogę śmietankę zastąpić jogurtem greckim?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    890 dni temu
    Ja_nina, burak zazwyczaj traci swój zapach ziemi po ugotowaniu lub upieczeniu.

    odpowiedz

  • Ja_nina Ja_nina
    891 dni temu
    Co (jak) zrobić z burakiem, żeby pozbyć się jego ziemistego zapachu i posmaku?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram