zobacz film Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę wyłożoną pergaminem
  • moździerz
  • rozgrzej piekarnik do 200-210°C (termoobieg)

Przygotuj wcześniej

Buraki wyszoruj i ugotuj w skórkach w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedź, odstaw do wystudzenia i obierz.

Spośób przygotowania

Umyte, oczyszczone podudzia polewamy olejem, posypujemy 2 szczyptami pieprzu kajeńskiego, doprawiamy pieprzem oraz solą. Przyprawione mięso układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, starając się zachować minimalny odstęp między podudziami. Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-210°C. Pieczemy do zarumienienia mięsa (ok. 20 minut).

Obieramy skórkę z cytryny (cienko), pozbywając się białej części. Skórkę wrzucamy do niewielkiej ilości gotującej się wody. Chwilę gotujemy celem pozbycia się goryczy. Skórkę odcedzamy i kroimy w drobne paski.

Cebulę kroimy w grubą kostkę. 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Imbir kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce. 2,5 łyżeczki kminku rozcieramy w moździerzu.

Do garnka wlewamy niewielką ilość oleju, podgrzewamy. Dodajemy połowę pokrojonej cebuli, czosnek, połowę skórki cytrynowej. Smażymy do zeszklenia cebuli i czosnku. Dodajemy łyżeczkę posiekanej, ostrej papryczki oraz łyżeczkę miodu, mieszamy. Dodajemy 3 szczypty roztartego w moździerzu kminku. Składniki zalewamy białym wytrawnym winem. Dodajemy 2/3 imbiru pokrojonego w drobną kostkę. Mieszając, dolewamy śmietankę, a następnie dodajemy masło. Dodajemy pozostałą skórkę cytryny, niewielką ilość pozostawiając do dekoracji. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu pod przykryciem.

Obrane buraki kroimy na większe kawałki buraki przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą część imbiru oraz cebuli, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczkę posiekanej ostrej papryki (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji) oraz ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Następnie dodajemy posiekany pęczek kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy niewielką ilość oleju, mieszamy i odstawiamy na bok.

Podpieczone podudzia razem z wytopionym sokiem z mięsa przekładamy do gotującego się wywaru. Dodajemy połowę odcedzonej fasoli konserwowej oraz kilka gałązek świeżej kolendry. Dusimy pod przykryciem ok. 30-35 minut. Przed podaniem, do sosu dodajemy pozostałą ilość fasoli i chwilę gotujemy bez przykrycia.

Sałatkę przekładamy do czystej miseczki. Podudzia przekładamy do miski, układamy je dookoła krawędzi naczynia. Następnie na środek nakładamy sos. Dekorujemy kilkoma buraczkami z sałatki, pozostałą ilością skórki z cytryny, niewielką ilością świeżej ostrej papryczki oraz świeżą kolendrą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    2666 dni temu
    Jak dla mnie bomba :) sos jest pyszny. Nie sądziłam, że kminek tak świetnie pasuje do kurczaka. Palce lizać

    odpowiedz

  • Kinga Kinga
    3525 dni temu
    Sałatka z buraków palce lizać, nadaje się też do innych dań. Wspanie danie!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3536 dni temu
    Nicolas, możesz pominąć kminek, bądź zastąpić go przyprawami, które lubicie, np. nasionami kopru włoskiego.

    odpowiedz

  • nicolas nicolas
    3536 dni temu
    Kolejny fajny przepis który niestety może nie spodobać się mojej dziewczynie: ona nie znosi kminku. Czy macie może pomysł czym go zastąpić w daniach Karola? Czy może zupełnie go pominąć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3537 dni temu
    Kate, nie rekomendujemy takiej zamiany. Śmietanka świetnie znosi obróbkę cieplną, jogurt grecki już nie.

    odpowiedz

  • Tymek Tymek
    3537 dni temu
    @kate: tak, ale musisz go wcześniej zahartować.

    odpowiedz

  • kate kate
    3537 dni temu
    czy mogę śmietankę zastąpić jogurtem greckim?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3538 dni temu
    Ja_nina, burak zazwyczaj traci swój zapach ziemi po ugotowaniu lub upieczeniu.

    odpowiedz

  • Ja_nina Ja_nina
    3539 dni temu
    Co (jak) zrobić z burakiem, żeby pozbyć się jego ziemistego zapachu i posmaku?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!