Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę wyłożoną pergaminem
- moździerz
- rozgrzej piekarnik do 200-210°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej
Buraki wyszoruj i ugotuj w skórkach w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedź, odstaw do wystudzenia i obierz.
Spośób przygotowania
Umyte, oczyszczone podudzia polewamy olejem, posypujemy 2 szczyptami pieprzu kajeńskiego, doprawiamy pieprzem oraz solą. Przyprawione mięso układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, starając się zachować minimalny odstęp między podudziami. Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-210°C. Pieczemy do zarumienienia mięsa (ok. 20 minut).
Obieramy skórkę z cytryny (cienko), pozbywając się białej części. Skórkę wrzucamy do niewielkiej ilości gotującej się wody. Chwilę gotujemy celem pozbycia się goryczy. Skórkę odcedzamy i kroimy w drobne paski.
Cebulę kroimy w grubą kostkę. 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Imbir kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce. 2,5 łyżeczki kminku rozcieramy w moździerzu.
Do garnka wlewamy niewielką ilość oleju, podgrzewamy. Dodajemy połowę pokrojonej cebuli, czosnek, połowę skórki cytrynowej. Smażymy do zeszklenia cebuli i czosnku. Dodajemy łyżeczkę posiekanej, ostrej papryczki oraz łyżeczkę miodu, mieszamy. Dodajemy 3 szczypty roztartego w moździerzu kminku. Składniki zalewamy białym wytrawnym winem. Dodajemy 2/3 imbiru pokrojonego w drobną kostkę. Mieszając, dolewamy śmietankę, a następnie dodajemy masło. Dodajemy pozostałą skórkę cytryny, niewielką ilość pozostawiając do dekoracji. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu pod przykryciem.
Obrane buraki kroimy na większe kawałki buraki przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą część imbiru oraz cebuli, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczkę posiekanej ostrej papryki (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji) oraz ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Następnie dodajemy posiekany pęczek kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy niewielką ilość oleju, mieszamy i odstawiamy na bok.
Podpieczone podudzia razem z wytopionym sokiem z mięsa przekładamy do gotującego się wywaru. Dodajemy połowę odcedzonej fasoli konserwowej oraz kilka gałązek świeżej kolendry. Dusimy pod przykryciem ok. 30-35 minut. Przed podaniem, do sosu dodajemy pozostałą ilość fasoli i chwilę gotujemy bez przykrycia.
Sałatkę przekładamy do czystej miseczki. Podudzia przekładamy do miski, układamy je dookoła krawędzi naczynia. Następnie na środek nakładamy sos. Dekorujemy kilkoma buraczkami z sałatki, pozostałą ilością skórki z cytryny, niewielką ilością świeżej ostrej papryczki oraz świeżą kolendrą.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.
Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
Kurczak, świeże warzywa, aromatyczne przyprawy i śródziemnomorskie dodatki – z tych składników powstało coś pysznego!
Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana
Niebanalny pomysł na kurczaka. Wspaniały aromat orzechów i oryginalny sos sprawiają, że to danie jest wyjątkowe.
Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem
Nie wiesz, czym jest tourte? Z tego przepisu dowiesz się, jak smakuje klasyczne francuskie danie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Czekoladowe ciasto meksykańskie
- Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
- Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze
- Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
- Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
- Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem
- Przepis na sos bolognese
- Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
- Hiszpański gulasz z fasoli i szynki
- Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
- Babeczki z polewą
- Pieczone pulpety drobiowe z sosem grzybowym
- Sałatka hamburgerowa
- Smoothie z mango
- Tęczowy tort
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Roladki z pizzy (low carb)
- Makaron z fasolką szparagową
- Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
- Sałatka z amarantusem
- Placek ze śliwkami
- Makowe ślimaczki
- Bułeczki z chili
- Prosta zupa z kaszą gryczaną
- Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego
- Zupa z fasolki szparagowej
- Kanapka wyścigowa wyścigówka
- Wieniec morelowo-figowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
2666 dni temu
Jak dla mnie bomba :) sos jest pyszny. Nie sądziłam, że kminek tak świetnie pasuje do kurczaka. Palce lizać
odpowiedz
3525 dni temu
Sałatka z buraków palce lizać, nadaje się też do innych dań. Wspanie danie!
odpowiedz
3536 dni temu
Nicolas, możesz pominąć kminek, bądź zastąpić go przyprawami, które lubicie, np. nasionami kopru włoskiego.
odpowiedz
3536 dni temu
Kolejny fajny przepis który niestety może nie spodobać się mojej dziewczynie: ona nie znosi kminku. Czy macie może pomysł czym go zastąpić w daniach Karola? Czy może zupełnie go pominąć?
odpowiedz
3537 dni temu
Kate, nie rekomendujemy takiej zamiany. Śmietanka świetnie znosi obróbkę cieplną, jogurt grecki już nie.
odpowiedz
3537 dni temu
@kate: tak, ale musisz go wcześniej zahartować.
odpowiedz
3537 dni temu
czy mogę śmietankę zastąpić jogurtem greckim?
odpowiedz
3538 dni temu
Ja_nina, burak zazwyczaj traci swój zapach ziemi po ugotowaniu lub upieczeniu.
odpowiedz
3539 dni temu
Co (jak) zrobić z burakiem, żeby pozbyć się jego ziemistego zapachu i posmaku?
odpowiedz