Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę
- wałek
- kawałek pergaminu
- rozgrzej piekarnik do 220 stopni C
Na głębokiej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, do gorącej oliwy dodajemy szalotki pokrojone w piórka. Smażymy ok. 1 minuty. Następnie dodajemy drobno pokrojony por. Doprawiamy solą. Smażymy ok. 2 minuty, co chwila mieszając. Dodajemy pokrojone w półtalarki pieczarki. Smażymy ok. 2 minuty. Przysmażone składniki przekładamy do czystego naczynia. Umyte i osuszone filety z kurczaka kroimy w cienkie plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski i smażymy na patelni, na której smażyliśmy warzywa. Podsmażoną szynkę przekładamy do czystego naczynia. Następnie smażymy plasterki kurczaka na niewielkiej ilości oliwy przez 3 minuty. Do przysmażonego kurczaka dodajemy wcześniej przygotowane warzywa, całość zalewamy winem. Mieszamy i redukujemy płyn. Dodajemy 1 łyżkę posiekanego tymianku, doprawiamy solą i szczyptą pieprzu kajeńskiego. Całość przekładamy do czystego naczynia. Farsz odstawiamy do ostygnięcia.
Do czystej miski wbijamy całe jajko i 1 żółtko, dodajemy śmietankę 30%, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Dodajemy do gorącego farszu z kurczakiem. Farsz odstawiamy do wystygnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 220⁰C i wkładamy pustą blachę (w celu jej rozgrzania).
2 płaty bardzo mocno schłodzonego ciasta francuskiego wałkujemy, ciasto posypujemy odrobiną mąki. Przykładamy do ciasta duży talerz i wycinamy okrągły kształt. Czynność powtarzamy z drugim płatem. Ze skrawków ciasta możemy przygotować dekorację.
Zimny farsz odcedzamy z nadmiaru płynu i przekładamy na środek jednego z płatów. Całość farszu podlewamy 2 łyżkami pozostałej po odcedzeniu śmietany. Na farsz nakładamy przysmażoną szynkę oraz pokrojony w paski ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem zmieszanym z wodą – resztę pozostawiamy do posmarowania powierzchni ciasta. Drugi płat ciasta nakładamy na płat z farszem, brzegi zawijamy. Równomiernie rozprowadzamy farsz między dwoma płatami ciasta. Na środku robimy mały otwór. Całą powierzchnię ciasta smarujemy żółtkiem. Wycięte wcześniej z ciasta elementy układamy na wierzchu. Na gorącą blachę wyłożoną pergaminem przekładamy ciasto, pieczemy w temperaturze 220⁰C przez 25-35 minut.
Upieczone ciasto przekładamy na talerz, dekorujemy świeżym tymiankiem i pieprzem kajeńskim.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ryba z piekarnika
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Mini burgery
- Makowiec japoński
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Śledź w oleju
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kutia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Domek z piernika
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Uszka z grzybami
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (25)
2617 dni temu
Czy można całość przygotować wcześniej np rano a dopiero wieczorem wsadzić do piekarnika?
Odpowiedz
2617 dni temu
Wcześniej możemy przygotować cały farsz. Natomiast nałożenie farszu na odpowiednio przygotowane ciasto francuskie radzimy zostawić na etap tuż przed włożeniem do piekarnika :)
2845 dni temu
gdzie jest film ??
Odpowiedz
2929 dni temu
Właśnie czemu zniknął film?..?
Odpowiedz
3259 dni temu
dlaczego nie ma filmu do tego przepisu? Chciałam go powtórzyć a tu filmiku brak :(
Odpowiedz
3259 dni temu
Nie do wszystkich przepisów mamy filmiki :) Czy coś możemy doprecyzować w przepisie?
3706 dni temu
Pyszne..syn zrobił dziś na kolację...mam pytanko czy wiecie ile to danie ma kalorii w 100g?
Odpowiedz
3887 dni temu
Wyszło pysznie, tylko brakuje surówki, no ale już ten temat poruszono, polecam!
Odpowiedz
3892 dni temu
Drogi Gościu, następnego dnia to danie będzie również smaczne. Przy odgrzewaniu uważaj, by nie spalić warstwy ciasta francuskiego, które jest bardzo delikatne. Podgrzewaj je w 170-180 stopniach C.
Odpowiedz
3895 dni temu
Czy można przygotować to danie dzień wcześniej i przed podaniem je odgrzać? Jeżeli tak, to w jakiej temperaturze najlepiej i przez ile czasu?
Odpowiedz
3897 dni temu
Mega polecam ten przepis. Jest przepyszny i całkiem prosty do zrobienia. Następnym razem nie będę jednak rozprowadzać farszu palcami, tylko od razu nałoże go na większą część placka. Po nałozeniu farszu i posypaniu szynka i serem a następnie rozprowadzaniu farsz rozłozyl się nierównomiernie i ser z szynką (z racji tego, ze były na gorze) przemieściły się w jedno miejsce. Tak czy siak polecam, bo danie robi wrażenie smakowe i wizualne.
Odpowiedz
3905 dni temu
Mega pyszne! Trochę zmodyfikowałam przepis, żeby wyszło taniej - bo na studencką kieszeń. Zamiast szynki szwarcwaldzkiej dałam salami podsmażone z pomidorami. Obyło się również bez pieczarek. Wyszło pysznie! ;)
Odpowiedz
3907 dni temu
Kingo, 220 stopni bez termoobiegu.
Odpowiedz
3908 dni temu
220 z termoobiegiem czy bez?
Odpowiedz
3909 dni temu
Super danie! Bardzo wszystkim smakowało :)
Odpowiedz
3910 dni temu
Agato, najlepiej sprawdzi się lekka sałatka z mieszanki sałat i sosu winegret. Możesz wzbogacić sałatkę np. pomidorkami koktajlowymi i oliwkami.
Odpowiedz
3910 dni temu
Z czym najlepiej to podawać ? Sałatka jeśli tak, to jaka? Pozdrawiam
Odpowiedz
3913 dni temu
Alicjo, oczywiście można :)
Odpowiedz
3913 dni temu
Witam, czy można upiec w formie od tarty? Pozdrawiam
Odpowiedz
3913 dni temu
Dobrze jest! Wszystko się zgadza! Też na początku myślałam, że jest błąd... Trzeba się dokładnie wczytać
Odpowiedz
3914 dni temu
magdaw, rozprowadzamy palcami farsz, który mamy przykryty drugim płatem. Jeśli masz wątpliwości, jak to zrobić - zapraszamy do obejrzenia filmu, w którym Pascal pokazuje jak przeprowadzić tę czynność.
Odpowiedz
3914 dni temu
a właśnie, że piszecie: 'Drugi płat ciasta nakładamy na płat z farszem, brzegi zawijamy. Delikatnie rozprowadzamy farsz na całej powierzchni ciasta."
Odpowiedz
3914 dni temu
Drogi Gościu, nigdzie nie pisaliśmy, by farsz nałożyć na dwa płaty. Na płat z farszem nakładamy drugi płat i zwijamy brzegi :) Matyldo, bez obaw - nic się nie zetnie :)
Odpowiedz
3914 dni temu
chyba mała pomyłka w przepisie ,dwa razy na cieście farsz ,a przecież na drugim płacie ciasta już farsz nie nakładamy....
Odpowiedz
3915 dni temu
Czy dodanie masy śmietanowo - jajecznej do gorącego farszu nie spowoduje, że masa się zetnie? Czy nie lepiej (choć trochę) ostudzić wcześniej farsz?
Odpowiedz
zobacz wszystkie