Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę
- wałek
- kawałek pergaminu
- rozgrzej piekarnik do 220 stopni C
Na głębokiej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, do gorącej oliwy dodajemy szalotki pokrojone w piórka. Smażymy ok. 1 minuty. Następnie dodajemy drobno pokrojony por. Doprawiamy solą. Smażymy ok. 2 minuty, co chwila mieszając. Dodajemy pokrojone w półtalarki pieczarki. Smażymy ok. 2 minuty. Przysmażone składniki przekładamy do czystego naczynia. Umyte i osuszone filety z kurczaka kroimy w cienkie plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski i smażymy na patelni, na której smażyliśmy warzywa. Podsmażoną szynkę przekładamy do czystego naczynia. Następnie smażymy plasterki kurczaka na niewielkiej ilości oliwy przez 3 minuty. Do przysmażonego kurczaka dodajemy wcześniej przygotowane warzywa, całość zalewamy winem. Mieszamy i redukujemy płyn. Dodajemy 1 łyżkę posiekanego tymianku, doprawiamy solą i szczyptą pieprzu kajeńskiego. Całość przekładamy do czystego naczynia. Farsz odstawiamy do ostygnięcia.
Do czystej miski wbijamy całe jajko i 1 żółtko, dodajemy śmietankę 30%, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Dodajemy do gorącego farszu z kurczakiem. Farsz odstawiamy do wystygnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 220⁰C i wkładamy pustą blachę (w celu jej rozgrzania).
2 płaty bardzo mocno schłodzonego ciasta francuskiego wałkujemy, ciasto posypujemy odrobiną mąki. Przykładamy do ciasta duży talerz i wycinamy okrągły kształt. Czynność powtarzamy z drugim płatem. Ze skrawków ciasta możemy przygotować dekorację.
Zimny farsz odcedzamy z nadmiaru płynu i przekładamy na środek jednego z płatów. Całość farszu podlewamy 2 łyżkami pozostałej po odcedzeniu śmietany. Na farsz nakładamy przysmażoną szynkę oraz pokrojony w paski ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem zmieszanym z wodą – resztę pozostawiamy do posmarowania powierzchni ciasta. Drugi płat ciasta nakładamy na płat z farszem, brzegi zawijamy. Równomiernie rozprowadzamy farsz między dwoma płatami ciasta. Na środku robimy mały otwór. Całą powierzchnię ciasta smarujemy żółtkiem. Wycięte wcześniej z ciasta elementy układamy na wierzchu. Na gorącą blachę wyłożoną pergaminem przekładamy ciasto, pieczemy w temperaturze 220⁰C przez 25-35 minut.
Upieczone ciasto przekładamy na talerz, dekorujemy świeżym tymiankiem i pieprzem kajeńskim.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
Potrawa, która czerpie z tradycji kuchni indyjskiej. Pełne przypraw i aromatów danie do przygotowania w kilka chwil!
Zapiekanka z kurczakiem na purée ziemniaczano-kukurydzianym
Kiedy kawałki kurczaka zanurzą się w kremowy purée z ziemniaków i kukurydzy, to wiadomo, że będzie pysznie.
Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
Pikantne połączenie soczystego mięsa, aromatycznego sosu i pożywnych warzyw. To sekret na danie rodem z Meksyku!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka gyros
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik krakowski
- Ciasto na pierogi
- Kutia
- Kapusta z grochem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (25)
2299 dni temu
Czy można całość przygotować wcześniej np rano a dopiero wieczorem wsadzić do piekarnika?
odpowiedz
2298 dni temu
Wcześniej możemy przygotować cały farsz. Natomiast nałożenie farszu na odpowiednio przygotowane ciasto francuskie radzimy zostawić na etap tuż przed włożeniem do piekarnika :)
2527 dni temu
gdzie jest film ??
odpowiedz
2611 dni temu
Właśnie czemu zniknął film?..?
odpowiedz
2941 dni temu
dlaczego nie ma filmu do tego przepisu? Chciałam go powtórzyć a tu filmiku brak :(
odpowiedz
2940 dni temu
Nie do wszystkich przepisów mamy filmiki :) Czy coś możemy doprecyzować w przepisie?
3388 dni temu
Pyszne..syn zrobił dziś na kolację...mam pytanko czy wiecie ile to danie ma kalorii w 100g?
odpowiedz
3569 dni temu
Wyszło pysznie, tylko brakuje surówki, no ale już ten temat poruszono, polecam!
odpowiedz
3573 dni temu
Drogi Gościu, następnego dnia to danie będzie również smaczne. Przy odgrzewaniu uważaj, by nie spalić warstwy ciasta francuskiego, które jest bardzo delikatne. Podgrzewaj je w 170-180 stopniach C.
odpowiedz
3576 dni temu
Czy można przygotować to danie dzień wcześniej i przed podaniem je odgrzać? Jeżeli tak, to w jakiej temperaturze najlepiej i przez ile czasu?
odpowiedz
3578 dni temu
Mega polecam ten przepis. Jest przepyszny i całkiem prosty do zrobienia. Następnym razem nie będę jednak rozprowadzać farszu palcami, tylko od razu nałoże go na większą część placka. Po nałozeniu farszu i posypaniu szynka i serem a następnie rozprowadzaniu farsz rozłozyl się nierównomiernie i ser z szynką (z racji tego, ze były na gorze) przemieściły się w jedno miejsce. Tak czy siak polecam, bo danie robi wrażenie smakowe i wizualne.
odpowiedz
3587 dni temu
Mega pyszne! Trochę zmodyfikowałam przepis, żeby wyszło taniej - bo na studencką kieszeń. Zamiast szynki szwarcwaldzkiej dałam salami podsmażone z pomidorami. Obyło się również bez pieczarek. Wyszło pysznie! ;)
odpowiedz
3588 dni temu
Kingo, 220 stopni bez termoobiegu.
odpowiedz
3590 dni temu
220 z termoobiegiem czy bez?
odpowiedz
3590 dni temu
Super danie! Bardzo wszystkim smakowało :)
odpowiedz
3591 dni temu
Agato, najlepiej sprawdzi się lekka sałatka z mieszanki sałat i sosu winegret. Możesz wzbogacić sałatkę np. pomidorkami koktajlowymi i oliwkami.
odpowiedz
3592 dni temu
Z czym najlepiej to podawać ? Sałatka jeśli tak, to jaka? Pozdrawiam
odpowiedz
3594 dni temu
Alicjo, oczywiście można :)
odpowiedz
3594 dni temu
Witam, czy można upiec w formie od tarty? Pozdrawiam
odpowiedz
3595 dni temu
Dobrze jest! Wszystko się zgadza! Też na początku myślałam, że jest błąd... Trzeba się dokładnie wczytać
odpowiedz
3595 dni temu
magdaw, rozprowadzamy palcami farsz, który mamy przykryty drugim płatem. Jeśli masz wątpliwości, jak to zrobić - zapraszamy do obejrzenia filmu, w którym Pascal pokazuje jak przeprowadzić tę czynność.
odpowiedz
3595 dni temu
a właśnie, że piszecie: 'Drugi płat ciasta nakładamy na płat z farszem, brzegi zawijamy. Delikatnie rozprowadzamy farsz na całej powierzchni ciasta."
odpowiedz
3595 dni temu
Drogi Gościu, nigdzie nie pisaliśmy, by farsz nałożyć na dwa płaty. Na płat z farszem nakładamy drugi płat i zwijamy brzegi :) Matyldo, bez obaw - nic się nie zetnie :)
odpowiedz
3596 dni temu
chyba mała pomyłka w przepisie ,dwa razy na cieście farsz ,a przecież na drugim płacie ciasta już farsz nie nakładamy....
odpowiedz
3597 dni temu
Czy dodanie masy śmietanowo - jajecznej do gorącego farszu nie spowoduje, że masa się zetnie? Czy nie lepiej (choć trochę) ostudzić wcześniej farsz?
odpowiedz
zobacz wszystkie