Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę
  • wałek
  • kawałek pergaminu
  • rozgrzej piekarnik do 220 stopni C

Na głębokiej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, do gorącej oliwy dodajemy piórka szalotek. Smażymy ok. 1 minuty. Następnie dodajemy drobno pokrojony por. Doprawiamy solą. Smażymy ok. 2 minuty, co chwila mieszając. Dodajemy pokrojone w półtalarki pieczarki. Smażymy ok. 2 minuty. Przysmażone składniki przekładamy do czystego naczynia. Filety z kurczaka kroimy w cienkie plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski i smażymy na patelni, na której smażyliśmy warzywa. Podsmażoną szynkę przekładamy do czystego naczynia. Następnie smażymy plasterki kurczaka na niewielkiej ilości oliwy przez 3 minuty. Do przysmażonego kurczaka dodajemy wcześniej przygotowane warzywa, całość zalewamy winem. Mieszamy i redukujemy płyn. Dodajemy 1 łyżkę posiekanego tymianku, doprawiamy solą i szczyptą pieprzu kajeńskiego. Całość przekładamy do czystego naczynia. Farsz odstawiamy do ostygnięcia.

Do czystej miski wbijamy całe jajko i 1 żółtko, dodajemy śmietankę 30%, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Dodajemy do gorącego farszu z kurczakiem. Farsz odstawiamy do wystygnięcia.

Rozgrzewamy piekarnik do 220⁰C i wkładamy pustą blachę (w celu jej rozgrzania).

2 płaty bardzo mocno schłodzonego ciasta francuskiego wałkujemy, ciasto posypujemy odrobiną mąki. Przykładamy do ciasta duży talerz i wycinamy okrągły kształt. Czynność powtarzamy z drugim płatem. Ze skrawków ciasta możemy przygotować dekorację.

Zimny farsz odcedzamy z nadmiaru płynu i przekładamy na środek jednego z płatów. Całość farszu podlewamy 2 łyżkami pozostałej po odcedzeniu śmietany. Na farsz nakładamy przysmażoną szynkę oraz pokrojony ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem zmieszanym z wodą – resztę pozostawiamy do posmarowania powierzchni ciasta. Drugi płat ciasta nakładamy na płat z farszem, brzegi zawijamy. Równomiernie rozprowadzamy farsz między dwoma płatami ciasta. Na środku robimy mały otwór. Całą powierzchnię ciasta smarujemy żółtkiem. Wycięte wcześniej z ciasta elementy układamy na wierzchu. Na gorącą blachę wyłożoną pergaminem przekładamy ciasto, pieczemy w temperaturze 220⁰C przez 25-35 minut.

Upieczone ciasto przekładamy na talerz, dekorujemy świeżym tymiankiem i pieprzem kajeńskim.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Pankir Pankir
    1 dzień temu
    gdzie jest film ??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    85 dni temu
    Właśnie czemu zniknął film?..?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    415 dni temu
    dlaczego nie ma filmu do tego przepisu? Chciałam go powtórzyć a tu filmiku brak :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    415 dni temu
    Nie do wszystkich przepisów mamy filmiki :) Czy coś możemy doprecyzować w przepisie?
  • Gość Gość
    862 dni temu
    Pyszne..syn zrobił dziś na kolację...mam pytanko czy wiecie ile to danie ma kalorii w 100g?

    odpowiedz

  • aniaGość aniaGość
    1043 dni temu
    Wyszło pysznie, tylko brakuje surówki, no ale już ten temat poruszono, polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1047 dni temu
    Drogi Gościu, następnego dnia to danie będzie również smaczne. Przy odgrzewaniu uważaj, by nie spalić warstwy ciasta francuskiego, które jest bardzo delikatne. Podgrzewaj je w 170-180 stopniach C.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1050 dni temu
    Czy można przygotować to danie dzień wcześniej i przed podaniem je odgrzać? Jeżeli tak, to w jakiej temperaturze najlepiej i przez ile czasu?

    odpowiedz

  • yachoo1986 yachoo1986
    1053 dni temu
    Mega polecam ten przepis. Jest przepyszny i całkiem prosty do zrobienia. Następnym razem nie będę jednak rozprowadzać farszu palcami, tylko od razu nałoże go na większą część placka. Po nałozeniu farszu i posypaniu szynka i serem a następnie rozprowadzaniu farsz rozłozyl się nierównomiernie i ser z szynką (z racji tego, ze były na gorze) przemieściły się w jedno miejsce. Tak czy siak polecam, bo danie robi wrażenie smakowe i wizualne.

    odpowiedz

  • Sara Sara
    1061 dni temu
    Mega pyszne! Trochę zmodyfikowałam przepis, żeby wyszło taniej - bo na studencką kieszeń. Zamiast szynki szwarcwaldzkiej dałam salami podsmażone z pomidorami. Obyło się również bez pieczarek. Wyszło pysznie! ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1063 dni temu
    Kingo, 220 stopni bez termoobiegu.

    odpowiedz

  • Kinga Kinga
    1064 dni temu
    220 z termoobiegiem czy bez?

    odpowiedz

  • Jarek Jarek
    1064 dni temu
    Super danie! Bardzo wszystkim smakowało :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1066 dni temu
    Agato, najlepiej sprawdzi się lekka sałatka z mieszanki sałat i sosu winegret. Możesz wzbogacić sałatkę np. pomidorkami koktajlowymi i oliwkami.

    odpowiedz

  • Agata Agata
    1066 dni temu
    Z czym najlepiej to podawać ? Sałatka jeśli tak, to jaka? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1069 dni temu
    Alicjo, oczywiście można :)

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    1069 dni temu
    Witam, czy można upiec w formie od tarty? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1069 dni temu
    Dobrze jest! Wszystko się zgadza! Też na początku myślałam, że jest błąd... Trzeba się dokładnie wczytać

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1069 dni temu
    magdaw, rozprowadzamy palcami farsz, który mamy przykryty drugim płatem. Jeśli masz wątpliwości, jak to zrobić - zapraszamy do obejrzenia filmu, w którym Pascal pokazuje jak przeprowadzić tę czynność.

    odpowiedz

  • magdaw magdaw
    1069 dni temu
    a właśnie, że piszecie: 'Drugi płat ciasta nakładamy na płat z farszem, brzegi zawijamy. Delikatnie rozprowadzamy farsz na całej powierzchni ciasta."

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1070 dni temu
    Drogi Gościu, nigdzie nie pisaliśmy, by farsz nałożyć na dwa płaty. Na płat z farszem nakładamy drugi płat i zwijamy brzegi :) Matyldo, bez obaw - nic się nie zetnie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1070 dni temu
    chyba mała pomyłka w przepisie ,dwa razy na cieście farsz ,a przecież na drugim płacie ciasta już farsz nie nakładamy....

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1071 dni temu
    Czy dodanie masy śmietanowo - jajecznej do gorącego farszu nie spowoduje, że masa się zetnie? Czy nie lepiej (choć trochę) ostudzić wcześniej farsz?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram