Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę
  • wałek
  • kawałek pergaminu
  • rozgrzej piekarnik do 220 stopni C

Na głębokiej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, do gorącej oliwy dodajemy szalotki pokrojone w piórka. Smażymy ok. 1 minuty. Następnie dodajemy drobno pokrojony por. Doprawiamy solą. Smażymy ok. 2 minuty, co chwila mieszając. Dodajemy pokrojone w półtalarki pieczarki. Smażymy ok. 2 minuty. Przysmażone składniki przekładamy do czystego naczynia. Umyte i osuszone filety z kurczaka kroimy w cienkie plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski i smażymy na patelni, na której smażyliśmy warzywa. Podsmażoną szynkę przekładamy do czystego naczynia. Następnie smażymy plasterki kurczaka na niewielkiej ilości oliwy przez 3 minuty. Do przysmażonego kurczaka dodajemy wcześniej przygotowane warzywa, całość zalewamy winem. Mieszamy i redukujemy płyn. Dodajemy 1 łyżkę posiekanego tymianku, doprawiamy solą i szczyptą pieprzu kajeńskiego. Całość przekładamy do czystego naczynia. Farsz odstawiamy do ostygnięcia.

Do czystej miski wbijamy całe jajko i 1 żółtko, dodajemy śmietankę 30%, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Dodajemy do gorącego farszu z kurczakiem. Farsz odstawiamy do wystygnięcia.

Rozgrzewamy piekarnik do 220⁰C i wkładamy pustą blachę (w celu jej rozgrzania).

2 płaty bardzo mocno schłodzonego ciasta francuskiego wałkujemy, ciasto posypujemy odrobiną mąki. Przykładamy do ciasta duży talerz i wycinamy okrągły kształt. Czynność powtarzamy z drugim płatem. Ze skrawków ciasta możemy przygotować dekorację.

Zimny farsz odcedzamy z nadmiaru płynu i przekładamy na środek jednego z płatów. Całość farszu podlewamy 2 łyżkami pozostałej po odcedzeniu śmietany. Na farsz nakładamy przysmażoną szynkę oraz pokrojony w paski ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem zmieszanym z wodą – resztę pozostawiamy do posmarowania powierzchni ciasta. Drugi płat ciasta nakładamy na płat z farszem, brzegi zawijamy. Równomiernie rozprowadzamy farsz między dwoma płatami ciasta. Na środku robimy mały otwór. Całą powierzchnię ciasta smarujemy żółtkiem. Wycięte wcześniej z ciasta elementy układamy na wierzchu. Na gorącą blachę wyłożoną pergaminem przekładamy ciasto, pieczemy w temperaturze 220⁰C przez 25-35 minut.

Upieczone ciasto przekładamy na talerz, dekorujemy świeżym tymiankiem i pieprzem kajeńskim.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (25)

Avatar
  • Gościu Gościu
    2241 dni temu
    Czy można całość przygotować wcześniej np rano a dopiero wieczorem wsadzić do piekarnika?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2241 dni temu
    Wcześniej możemy przygotować cały farsz. Natomiast nałożenie farszu na odpowiednio przygotowane ciasto francuskie radzimy zostawić na etap tuż przed włożeniem do piekarnika :)
  • Pankir Pankir
    2469 dni temu
    gdzie jest film ??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2553 dni temu
    Właśnie czemu zniknął film?..?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2883 dni temu
    dlaczego nie ma filmu do tego przepisu? Chciałam go powtórzyć a tu filmiku brak :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2883 dni temu
    Nie do wszystkich przepisów mamy filmiki :) Czy coś możemy doprecyzować w przepisie?
  • Gość Gość
    3330 dni temu
    Pyszne..syn zrobił dziś na kolację...mam pytanko czy wiecie ile to danie ma kalorii w 100g?

    odpowiedz

  • aniaGość aniaGość
    3511 dni temu
    Wyszło pysznie, tylko brakuje surówki, no ale już ten temat poruszono, polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3515 dni temu
    Drogi Gościu, następnego dnia to danie będzie również smaczne. Przy odgrzewaniu uważaj, by nie spalić warstwy ciasta francuskiego, które jest bardzo delikatne. Podgrzewaj je w 170-180 stopniach C.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3518 dni temu
    Czy można przygotować to danie dzień wcześniej i przed podaniem je odgrzać? Jeżeli tak, to w jakiej temperaturze najlepiej i przez ile czasu?

    odpowiedz

  • yachoo1986 yachoo1986
    3521 dni temu
    Mega polecam ten przepis. Jest przepyszny i całkiem prosty do zrobienia. Następnym razem nie będę jednak rozprowadzać farszu palcami, tylko od razu nałoże go na większą część placka. Po nałozeniu farszu i posypaniu szynka i serem a następnie rozprowadzaniu farsz rozłozyl się nierównomiernie i ser z szynką (z racji tego, ze były na gorze) przemieściły się w jedno miejsce. Tak czy siak polecam, bo danie robi wrażenie smakowe i wizualne.

    odpowiedz

  • Sara Sara
    3529 dni temu
    Mega pyszne! Trochę zmodyfikowałam przepis, żeby wyszło taniej - bo na studencką kieszeń. Zamiast szynki szwarcwaldzkiej dałam salami podsmażone z pomidorami. Obyło się również bez pieczarek. Wyszło pysznie! ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3531 dni temu
    Kingo, 220 stopni bez termoobiegu.

    odpowiedz

  • Kinga Kinga
    3532 dni temu
    220 z termoobiegiem czy bez?

    odpowiedz

  • Jarek Jarek
    3532 dni temu
    Super danie! Bardzo wszystkim smakowało :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3534 dni temu
    Agato, najlepiej sprawdzi się lekka sałatka z mieszanki sałat i sosu winegret. Możesz wzbogacić sałatkę np. pomidorkami koktajlowymi i oliwkami.

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3534 dni temu
    Z czym najlepiej to podawać ? Sałatka jeśli tak, to jaka? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3537 dni temu
    Alicjo, oczywiście można :)

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    3537 dni temu
    Witam, czy można upiec w formie od tarty? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3537 dni temu
    Dobrze jest! Wszystko się zgadza! Też na początku myślałam, że jest błąd... Trzeba się dokładnie wczytać

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3537 dni temu
    magdaw, rozprowadzamy palcami farsz, który mamy przykryty drugim płatem. Jeśli masz wątpliwości, jak to zrobić - zapraszamy do obejrzenia filmu, w którym Pascal pokazuje jak przeprowadzić tę czynność.

    odpowiedz

  • magdaw magdaw
    3537 dni temu
    a właśnie, że piszecie: 'Drugi płat ciasta nakładamy na płat z farszem, brzegi zawijamy. Delikatnie rozprowadzamy farsz na całej powierzchni ciasta."

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3538 dni temu
    Drogi Gościu, nigdzie nie pisaliśmy, by farsz nałożyć na dwa płaty. Na płat z farszem nakładamy drugi płat i zwijamy brzegi :) Matyldo, bez obaw - nic się nie zetnie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3538 dni temu
    chyba mała pomyłka w przepisie ,dwa razy na cieście farsz ,a przecież na drugim płacie ciasta już farsz nie nakładamy....

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3539 dni temu
    Czy dodanie masy śmietanowo - jajecznej do gorącego farszu nie spowoduje, że masa się zetnie? Czy nie lepiej (choć trochę) ostudzić wcześniej farsz?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!