Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Umyte i osuszone podudzia kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do naczynia, zalewamy je sokiem z 2 cytryn i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Skórkę z jednej wyciśnietej cytryny obieramy i kroimy w kostkę. Podudzia odsączamy z soku i smażymy je na patelni z niewielką ilościa oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie podsmażone podudzia przekładamy na talerz.

Na tej samej patelni smażymy pieczarki pokrojone w cząstki, następnie dodajemy posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy curry, mieszamy, zmniejszamy ogień, by curry się nie przypaliło. Następnie na patelnię wkładamy wcześniej podsmażone podudzia, listki bazylii. Podudzia delikatnie obtaczamy w składnikach na patelni. Chwilę gotujemy. Następnie ponownie zdejmujemy podudzia z patelni, pozostałe składniki zalewamy pomidorami pelati, dodajemy masło i zagotowujemy. Doprawiamy solę, pieprzem i odrobiną cukru. Warzywa z patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, podudzia układamy na warzywach i obkładamy oliwkami oraz pokrojoną skórką z cytryny. Potrawę przykrywamy pokrywką, dusimy ok. 2 godzin w temperaturze 150°C (termoobieg). Upieczone podudzia z warzywami dekorujemy listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (37)

Avatar
  • Gość Gość
    2862 dni temu
    Do gość: czas przygotowania, to tyle ile robisz przy garach. jak się marynuje albo dusi to nie przygotowujesz. Ja to tak rozumiem. A swoją drogą - gratuluje, że przeczytałeś przepis! Przecież to takie trudne.... a potem niespodzianki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2862 dni temu
    Czas przygotowania napisaliście 30 min. szkoda że nie uwzględnione zostały 2 godziny na wstawienie mięsa do lodówki oraz 2 godziny na duszenie mięsa. Obiad zjem sobie jutro. Dziękuję kuchnio lidla

    odpowiedz

  • Anita Anita
    2867 dni temu
    A w jakiej temperaturze należy piec, jeśli piekarnik nie ma termoobiegu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2866 dni temu
    Anito, temperatura 160 stopni, powinna być odpowiednia ;)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3550 dni temu
    Magdo, przyczyną goryczy może być niedokładne wyszorowanie i sparzenie cytryn.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3550 dni temu
    Przepis brzmi smacznie, ale coś w nim jest nie tak. Potrawa wyszła po prostu gorzka :(Czyżby kwestia skórki cytryny pokrojonej w cząstki? A może macie inny pomysł, co mogłam zepsuć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3604 dni temu
    Drogi Gościu, na początku drugiego akapitu jest napisane, że pieczarki należy usmażyć na patelni :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3604 dni temu
    A gdzie w tym wszystkim pieczarki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3664 dni temu
    Robilam i wyszlo pysznie ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3683 dni temu
    Co można podać jako dodatek? Ryż? może kuskus?

    odpowiedz

  • Krzyś Krzyś
    3691 dni temu
    nie robię tego bez filmu :( chyba do Biedronki się przeniosę

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3692 dni temu
    Ewek, pieprz biały nadaje potrawie zupełnie innego aromatu niż pieprz czarny. Gościu, potwierdzamy - oliwki dajemy na sam koniec przed zapieczeniem całej potrawy w naczyniu żaroodpornym.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3693 dni temu
    ...podudzia układamy na warzywach i obkładamy oliwkami...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3693 dni temu
    Pieprz biały nadaje potrawie zupełnie inny smak niż czarny, moim zdaniem jest ostrzejszy niż czarny. W składnikach do przepisu są oliwki, natomiast w treści przepisy nic o nich nie ma. W którym momencie dodawać je do potraawy?

    odpowiedz

  • Ewek Kaczmarska Ewek Kaczmarska
    3693 dni temu
    To jest kolejny przepis Okrasy, gdzie stosujemy tylko pieprz biały. Używam go w swojej kuchni, ale nie rozumiem jaka jest różnica pomiędzy pieprzem białym a czarnym. Jest delikatniejszy to na pewno. To wszystko?

    odpowiedz

  • Matylda do Gościa: Matylda do Gościa:
    3693 dni temu
    Nie można odtworzyć filmu, bo go po prostu NIE MA! Ot, co;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3694 dni temu
    Dlaczego nie można odtworzyć filmu z przygotowania tego dania?!!!?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3695 dni temu
    Sly im dłużej duszony będzie kurczak, tym jego mięso będzie delikatniejsze i bardziej rozpływające się w ustach. Jeśli chcesz, możesz skrócić czas duszenia - kurczak nie będzie surowy, ale jego mięso będzie nieco twardsze.

    odpowiedz

  • Sly Sly
    3695 dni temu
    Naprawdę trzeba dusić 2 godziny?? Niech ktoś to zweryfikuje

    odpowiedz

  • PL PL
    3695 dni temu
    Przepis bez filmu i Okrasy - nic nie warty, przepisów w sieci cała masa, tutaj przyciągają kucharze a nie sam fakt przepisu w Lidlu.

    odpowiedz

  • hennepin hennepin
    3695 dni temu
    To nie jest żaden autorski przepis Okrasy, tylko klasyczny kurczak Marengo - ulubiona potrawa Napoleona.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2871 dni temu
    w marengo, z tego co wiem, nie ma oliwek. jest za to wino.
  • goscqGość goscqGość
    3695 dni temu
    nie działa film :(

    odpowiedz

  • OLA OLA
    3696 dni temu
    Przepis warty wypróbowania i na pewno go zrobię ale macie racje z Karola filmem jakoś raźniej .

    odpowiedz

  • Gość Piotr Gość Piotr
    3696 dni temu
    Fajny przepis ale bez filmiku jakby czegoś brakowało :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3696 dni temu
    Drodzy Użytkownicy, zachęcamy do wypróbowania sprawdzonej receptury Okrasy. W razie pytań czy problemów - jesteśmy tutaj gotowi, by Wam pomóc! :)

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    3696 dni temu
    Ale nieciekawie, że nie ma filmów. -1oo pod każdym względem. A tak miło się oglądało pomysły obu panów... no cóż. Było tylu zadowolonych klientów i fanów kuchni lidla...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3697 dni temu
    Ktoś coś sknocił ale ciężko się do tego przyznać? Były błędy na stronie kuchnialidla w weekend. Co ciekawe film cukiernia lidla pojawił się jak co tydzień. Posty takie jak ten - nie mają na celu obrażenie kogokolwiek, ale zmotywowanie do poświęcenie większej uwagi nad tym co się robi w pracy. Szczególnie dot. to osoby która jest za to odpowiedzialna. Liczę że dojedziemy do 200 przepisów/filmików (w sumie 400) Okrasy i Pascala :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3697 dni temu
    świetny pomysł na kurczaka, zawsze to coś innego :) uwielbiam przepisy pana Karola, są najlepsze !!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3698 dni temu
    mikimik, zachęcamy do zmierzenia się z recepturą, bo danie Okrasy jest wyśmienite. W razie problemów, czy wątpliwości - chętnie pomożemy :)

    odpowiedz

  • mikimik mikimik
    3698 dni temu
    bez fimu to się odechciewa gotować

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3698 dni temu
    Mimo braku filmiku zachęcamy do gotowania! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3698 dni temu
    A GDZIE SA FILMIKI ?

    odpowiedz

  • Kamis Kamis
    3698 dni temu
    Brak filmiku :-(

    odpowiedz

  • radekice radekice
    3699 dni temu
    Jestem zawiedziony że bez filmu :( co tydzień oglądam bo chłopaki fajne przepisy mają i fajnie ogarniają - a dziś słabo lidl się nie postarał

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3699 dni temu
    Renato tak, danie dusimy około 2 godzin.

    odpowiedz

  • Renata Renata
    3699 dni temu
    Czy czas duszenia to 2 godziny?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!