Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Umyte i osuszone podudzia kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do naczynia, zalewamy je sokiem z 2 cytryn i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Skórkę z jednej wyciśnietej cytryny obieramy i kroimy w kostkę. Podudzia odsączamy z soku i smażymy je na patelni z niewielką ilościa oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie podsmażone podudzia przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni smażymy pieczarki pokrojone w cząstki, następnie dodajemy posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy curry, mieszamy, zmniejszamy ogień, by curry się nie przypaliło. Następnie na patelnię wkładamy wcześniej podsmażone podudzia, listki bazylii. Podudzia delikatnie obtaczamy w składnikach na patelni. Chwilę gotujemy. Następnie ponownie zdejmujemy podudzia z patelni, pozostałe składniki zalewamy pomidorami pelati, dodajemy masło i zagotowujemy. Doprawiamy solę, pieprzem i odrobiną cukru. Warzywa z patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, podudzia układamy na warzywach i obkładamy oliwkami oraz pokrojoną skórką z cytryny. Potrawę przykrywamy pokrywką, dusimy ok. 2 godzin w temperaturze 150°C (termoobieg). Upieczone podudzia z warzywami dekorujemy listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
Potrawa z francusko-amerykańskimi korzeniami. Najważniejsze w niej to mieszanka ziół - cajun. Będzie pikantnie!
Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!
Glazurowane udka kurczaka z marokańską sałatką
Wypróbuj przepis na kurczaka z egzotycznym akcentem – glazurowane udka podawane z marokańską sałatką.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem
- Proste gołąbki greckie
- Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
- Kurczak po baskijsku z ryżem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
- Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym
- Placki z kaszy gryczanej i cukinii
- Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
- Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą
- Orientalna sałatka z bakłażana
- Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Pizza rzymska
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- DESER SZAMPAŃSKI
- Szaszłyki bałkańskie
- Omlet ze szpinakiem i szynką
- Orzeźwiająca sałatka z melonem
- 3 sposoby na omlet
- Krem szparagowo-ogórkowy
- Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
- Tarta czekoladowa z truskawkami
- Placki ziemniaczane z pieca
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (37)
2862 dni temu
Do gość: czas przygotowania, to tyle ile robisz przy garach. jak się marynuje albo dusi to nie przygotowujesz. Ja to tak rozumiem. A swoją drogą - gratuluje, że przeczytałeś przepis! Przecież to takie trudne.... a potem niespodzianki
odpowiedz
2862 dni temu
Czas przygotowania napisaliście 30 min. szkoda że nie uwzględnione zostały 2 godziny na wstawienie mięsa do lodówki oraz 2 godziny na duszenie mięsa. Obiad zjem sobie jutro. Dziękuję kuchnio lidla
odpowiedz
2867 dni temu
A w jakiej temperaturze należy piec, jeśli piekarnik nie ma termoobiegu?
odpowiedz
2866 dni temu
Anito, temperatura 160 stopni, powinna być odpowiednia ;)
3550 dni temu
Magdo, przyczyną goryczy może być niedokładne wyszorowanie i sparzenie cytryn.
odpowiedz
3550 dni temu
Przepis brzmi smacznie, ale coś w nim jest nie tak. Potrawa wyszła po prostu gorzka :(Czyżby kwestia skórki cytryny pokrojonej w cząstki? A może macie inny pomysł, co mogłam zepsuć?
odpowiedz
3604 dni temu
Drogi Gościu, na początku drugiego akapitu jest napisane, że pieczarki należy usmażyć na patelni :)
odpowiedz
3604 dni temu
A gdzie w tym wszystkim pieczarki?
odpowiedz
3664 dni temu
Robilam i wyszlo pysznie ;)
odpowiedz
3683 dni temu
Co można podać jako dodatek? Ryż? może kuskus?
odpowiedz
3691 dni temu
nie robię tego bez filmu :( chyba do Biedronki się przeniosę
odpowiedz
3692 dni temu
Ewek, pieprz biały nadaje potrawie zupełnie innego aromatu niż pieprz czarny. Gościu, potwierdzamy - oliwki dajemy na sam koniec przed zapieczeniem całej potrawy w naczyniu żaroodpornym.
odpowiedz
3693 dni temu
...podudzia układamy na warzywach i obkładamy oliwkami...
odpowiedz
3693 dni temu
Pieprz biały nadaje potrawie zupełnie inny smak niż czarny, moim zdaniem jest ostrzejszy niż czarny. W składnikach do przepisu są oliwki, natomiast w treści przepisy nic o nich nie ma. W którym momencie dodawać je do potraawy?
odpowiedz
3693 dni temu
To jest kolejny przepis Okrasy, gdzie stosujemy tylko pieprz biały. Używam go w swojej kuchni, ale nie rozumiem jaka jest różnica pomiędzy pieprzem białym a czarnym. Jest delikatniejszy to na pewno. To wszystko?
odpowiedz
3693 dni temu
Nie można odtworzyć filmu, bo go po prostu NIE MA! Ot, co;-)
odpowiedz
3694 dni temu
Dlaczego nie można odtworzyć filmu z przygotowania tego dania?!!!?
odpowiedz
3695 dni temu
Sly im dłużej duszony będzie kurczak, tym jego mięso będzie delikatniejsze i bardziej rozpływające się w ustach. Jeśli chcesz, możesz skrócić czas duszenia - kurczak nie będzie surowy, ale jego mięso będzie nieco twardsze.
odpowiedz
3695 dni temu
Naprawdę trzeba dusić 2 godziny?? Niech ktoś to zweryfikuje
odpowiedz
3695 dni temu
Przepis bez filmu i Okrasy - nic nie warty, przepisów w sieci cała masa, tutaj przyciągają kucharze a nie sam fakt przepisu w Lidlu.
odpowiedz
3695 dni temu
To nie jest żaden autorski przepis Okrasy, tylko klasyczny kurczak Marengo - ulubiona potrawa Napoleona.
odpowiedz
2871 dni temu
w marengo, z tego co wiem, nie ma oliwek. jest za to wino.
3695 dni temu
nie działa film :(
odpowiedz
3696 dni temu
Przepis warty wypróbowania i na pewno go zrobię ale macie racje z Karola filmem jakoś raźniej .
odpowiedz
3696 dni temu
Fajny przepis ale bez filmiku jakby czegoś brakowało :(
odpowiedz
3696 dni temu
Drodzy Użytkownicy, zachęcamy do wypróbowania sprawdzonej receptury Okrasy. W razie pytań czy problemów - jesteśmy tutaj gotowi, by Wam pomóc! :)
odpowiedz
3696 dni temu
Ale nieciekawie, że nie ma filmów. -1oo pod każdym względem. A tak miło się oglądało pomysły obu panów... no cóż. Było tylu zadowolonych klientów i fanów kuchni lidla...
odpowiedz
3697 dni temu
Ktoś coś sknocił ale ciężko się do tego przyznać? Były błędy na stronie kuchnialidla w weekend. Co ciekawe film cukiernia lidla pojawił się jak co tydzień. Posty takie jak ten - nie mają na celu obrażenie kogokolwiek, ale zmotywowanie do poświęcenie większej uwagi nad tym co się robi w pracy. Szczególnie dot. to osoby która jest za to odpowiedzialna. Liczę że dojedziemy do 200 przepisów/filmików (w sumie 400) Okrasy i Pascala :)
odpowiedz
3697 dni temu
świetny pomysł na kurczaka, zawsze to coś innego :) uwielbiam przepisy pana Karola, są najlepsze !!!
odpowiedz
3698 dni temu
mikimik, zachęcamy do zmierzenia się z recepturą, bo danie Okrasy jest wyśmienite. W razie problemów, czy wątpliwości - chętnie pomożemy :)
odpowiedz
3698 dni temu
bez fimu to się odechciewa gotować
odpowiedz
3698 dni temu
Mimo braku filmiku zachęcamy do gotowania! :)
odpowiedz
3698 dni temu
A GDZIE SA FILMIKI ?
odpowiedz
3698 dni temu
Brak filmiku :-(
odpowiedz
3699 dni temu
Jestem zawiedziony że bez filmu :( co tydzień oglądam bo chłopaki fajne przepisy mają i fajnie ogarniają - a dziś słabo lidl się nie postarał
odpowiedz
3699 dni temu
Renato tak, danie dusimy około 2 godzin.
odpowiedz
3699 dni temu
Czy czas duszenia to 2 godziny?
odpowiedz
zobacz wszystkie