Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Glazurowane udka
Do miski przekładamy musztardę, oliwę, drobno posiekany czosnek, miód, posiekaną kolendrę, roztartą w moździerzu suszoną kolendrę, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy. Umyte, osuszone i pozbawione skóry udka dokładnie obtaczamy w powstałej marynacie. Następnie układamy je na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg). Pieczemy przez 30 minut. Jeśli powierzchnia ud skarmelizuje się znacznie, możemy obniżyć temperaturę pieczenia do 160°C (termoobieg) i owinąć górę blachy lub naczynia folią aluminiową.
Sałatka
Obrany i pokrojony w drobną kostkę ogórek łącztmy w misce z pomidorami pokrojonymi w drobą kostkę i cebulą pokrojoną w piórka. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, roztarty w moździerzu kminek, oliwę z oliwek, 2 łyżki octu (lub, opcjonalnie, soku z cytryny). Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Upieczone udka przekładamy na talerz. Podajemy z sałatką w miseczce.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
Marynowane w miodzie i cytrynie kawałki kurczaka oraz pieczone ziemniaczki. Coś prostego, coś smacznego!
Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!
Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.
Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
Kurczak, świeże warzywa, aromatyczne przyprawy i śródziemnomorskie dodatki – z tych składników powstało coś pysznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Uszka z grzybami
- Wigilijny makowiec
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grochem
- Piernik staropolski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Domek z piernika
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (34)
3571 dni temu
Kate, jeśli chcesz, by kurczak przejął jak najwięcej aromatów, przed pieczeniem potrzymaj go pół godziny w marynacie. Kontroluj też stan upieczenia udek, ponieważ każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Pozdrawiamy :)
odpowiedz
3571 dni temu
wczoraj upiekłam te udka po raz drugi i nie wiem czemu ale tym razem udka nie były smaczne :( sos spłynął, udka bez smaku, cały czas były blade, wyglądąły nieapetycznie jak surowe, mimo pieczenie 40 min!!
odpowiedz
3626 dni temu
świetny sposób na udka w innej odsłonie, polecam
odpowiedz
3701 dni temu
Nie polecam, sos mi spłynął na dno naczynia, a udka praktycznie nie miały smaku. O wiele lepiej smakuje mięso posmarowane przyprawą do gyrosa. Użyłam suszonej kolendry i świeżej natki pietruszki.
odpowiedz
3717 dni temu
Według mnie przepis jest wart wyprubowania . U mnie sie sprawdził - wszystkim smakowało :) a przygotownie jest proste i nie zajmuje dużo czasu
odpowiedz
3717 dni temu
Marysia: Całusy! Jesteś świetna!
odpowiedz
3718 dni temu
Haha, nie wiem jaką sierotą życiową trzeba być, żeby nie umieć zrobić obiadu wzorując się na przepisie bez filmu. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem, albo użyć odrobiny wyobraźni i gotowe. To nie jest budowanie rakiety Ziemia-Mars tylko upieczenie udek :) A jeszcze bardziej rozśmieszył mnie komentarz informujący, że bez filmu Pani nie będzie robić zakupów w Lidlu- straszna kara, na pewno Lidl zbankrutuje bez tych kilkudziesięciu zł wydanych raz na ruski rok. Przepis świetny i chętnie wypróbuję go w niedzielę :)
odpowiedz
3719 dni temu
Pokażcie mi drugi taki serwis z taką liczbą przepisów, zarówno w formie pisanej jak i w postaci filmów. Założę się, że Ci co krytykują nawet nie zdają sobie sprawy, że równolegle do przepisów Pascala i Okrasy, są publikowane inne pod szyldem lidla w formie pisanej. Jak dla mnie "Kuchnia Lidla" to najlepsza kampania reklamowa, którą widział ten kraj przez ostatnie 25 lat. Dla krytykujących - każda kampania reklamowa musi się kiedyś skończyć, lub zmienić formę z jednej prostej przyczyny - mniejszy stosunek zysku do kosztów. Jeżeli wam coś się nie podoba to zachowajcie to dla siebie a nie ferment siejecie.
odpowiedz
3719 dni temu
Zdecydowanie zgadzam się z Piotrem.... Szkoda publikacji nawet skoro bez filmu jest przepis.
odpowiedz
3719 dni temu
Kuchnio Lidla wierze że przepisy są świetne ale tego typu przepisów w internecie jest mnóstwo to co mnie do przepisów Kuchni Lidla przyciągało to pan Pascal oraz Okrasa którzy świetnie reklamowali swoje dania ze smakiem i humorem. Bez nich to już nie jest ta sama bajka, macie potężnego minusa i tyle. Ludzie chcą filmów a nie suchy tekst zrozumcie to bo jak nie to stracicie klientów!!!
odpowiedz
3719 dni temu
Aniu, kolendra jest specyficzną przyprawą - jedni ją uwielbiają, inni nie przepadają z tym dodatkiem. Następnym razem możesz ją pominąć :)
odpowiedz
3719 dni temu
Właśnie zrobiłam, wyszły bardzo dobre, ale sama kolendra (pierwszy raz użyłam kolendrę świeżą) niezbyt smaczna.
odpowiedz
3719 dni temu
Droga Kuchnio Lidla jak chcecie mi pomóc to proszę o filmik.
odpowiedz
3719 dni temu
Co się dzieje że nie ma filmików i to nie tylko Paskala !!! ? Karol i Cukiernik też nie mają ktoś nam może to wyjaśnić ?
odpowiedz
3719 dni temu
Przemku, Piotrze - przepis Pascala wart jest wypróbowania! Jeśli macie jakieś wątpliwości co do receptury, przygotowania dania - chętnie Wam pomożemy! :)
odpowiedz
3720 dni temu
Ja też spodziewałem się filmu.Mam nadzieję,że to chwilowa "niedyspozycja" Lidla
odpowiedz
3720 dni temu
Gdzie się podziały filmy, tak się nie powinno robić, jeżeli firma (LIDL) wprowadza jakiś standard który ludzie polubili i się do tego przyzwyczaili to nie wolno obniżać lotów, bez filmów nie ma dla mnie gotowania z przepisów pana Pascala jak i Okrasy więc nie ma zakupów w Waszym sklepie, bo skoro oszczędzacie na jakości w kuchni lidla to znaczy że za chwilę w sklepie Lidla też będzie gorzej. Żegnam
odpowiedz
3720 dni temu
Czy wy internauci naprawdę nie potraficie gotować z przepisu bez pomocy filmiku? Wstyd
odpowiedz
3720 dni temu
a film????
odpowiedz
3721 dni temu
Pyszny przepis Pascala wart jest wypróbowania, a w razie jakichkolwiek problemów z przygotowaniem dania służymy pomocą i radą :)
odpowiedz
3721 dni temu
czekam na film, żeby iść na zakupy będzie czy nie?
odpowiedz
3721 dni temu
po co przyzwyczailiście nas do fimów ?! taka plama? nie macie speców od social media którzy wam powiedzą , że wbijacie sobie samobój?
odpowiedz
3721 dni temu
szczerze powiedziawszy bez filmu to mi się nawet do Lidla na zakupy nie chce iść, to był cały fun , że mogę z Pascalem sobie pogotować. teraz to idę do Biedry bo mam bliżej.
odpowiedz
3721 dni temu
Tak sobie czytam komentarze i nie rozumiem kolegów internautów. Od ponad dwóch lat, tydzień w tydzień dostajemy dwa nowe filmy z nowymi przepisami. Przez te dwa lata było już ponad 200 różnych filmów i co? Nie nauczyliście się jeszcze gotować z przepisu? Powyższy przepis wymaga pokrojenia kilku składników zmieszania ich ze sobą i wstawienia do piekarnika. Naprawdę do czegoś takiego potrzebujecie filmu?
odpowiedz
3721 dni temu
Gwarantujemy, że przepis jest doskonały i zachęcamy do jego wypróbowania, mimo braku filmu :) Jeżeli chodzi o czas pieczenia udek - wiele zależy od piekarnika, wielkości mięsa i jego temperatury. Sugerujemy obserwować mięso i w razie konieczności potrzymać je nieco dłużej w piekarniku :)
odpowiedz
3722 dni temu
przyznam, ze trochę mi zal przyzwyczaiłem się do tych filmów i naprawdę nie mogłem doczekać się następnego najgorsze to, ze ten przepis wygląda zdecydowanie zachęcająco
odpowiedz
3722 dni temu
Lepiej przyzwyczajajcie się do tego, że będzie teraz coraz mniej filmików, bo zaczyna się olewka i nie chce im się kręcić.
odpowiedz
3722 dni temu
robiłem udka i po 30 minutach były jeszcze częściowo surowe, posiedziały godzinę i było ok. na pewno ma być 30 minut? czy coś z moim piekarnikiem nie tak?
odpowiedz
3722 dni temu
Dlaczego nie ma filmu?
odpowiedz
3722 dni temu
Zapowiada się smakowicie, ale ciężko będzie bez filmu, z filmem nawet taki dyletant kulinarny jak ja dawał nieźle radę. Spróbujemy zobaczymy. A Gość niech nie gada bzdur i nie marudzi bo tydzień w tydzień miał dwa nowe filmy, ciekawe czy z nich korzystał. Albo niech nagra sam swoje wykonanie, wtedy przynajmniej ja też dam radę sobie zrobić te udka ;)
odpowiedz
3722 dni temu
Drodzy Użytkownicy, w tym tygodniu publikujemy sam przepis. Mimo tego, zachęcamy do skorzystania z przepisu na pyszne glazurowanie udka! :)
odpowiedz
3723 dni temu
No Panowie. Jestem strasznie zawiedziony brakiem filmów.
odpowiedz
3723 dni temu
Dzisiaj widzę totalna olewka jakości umieszczania przepisów i filmów. Strona główna śpi. U Pascala na nowej stronie nadchodzącego tygodnia - zero filmu a u Okrasy strona się wywala. Pięknie, pięknie... Jak rozumiem w weekend informatycy śpią i mają w ... wszystko czy coś działa czy nie? Ehh... "Profesjonalizm"
odpowiedz
3723 dni temu
GDZIE JEST FILMIK JA SIĘ PYTAM?!NO GDZIE?!
odpowiedz
zobacz wszystkie