Glazurowane udka kurczaka z marokańską sałatką
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Glazurowane udka

Do miski przekładamy musztardę, oliwę, drobno posiekany czosnek, miód, posiekaną kolendrę, roztartą w moździerzu suszoną kolendrę, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy. Umyte, osuszone i pozbawione skóry udka dokładnie obtaczamy w powstałej marynacie. Następnie układamy je na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg). Pieczemy przez 30 minut. Jeśli powierzchnia ud skarmelizuje się znacznie, możemy obniżyć temperaturę pieczenia do 160°C (termoobieg) i owinąć górę blachy lub naczynia folią aluminiową.

Sałatka

Obrany i pokrojony w drobną kostkę ogórek łącztmy w misce z pomidorami pokrojonymi w drobą kostkę i cebulą pokrojoną w piórka. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, roztarty w moździerzu kminek, oliwę z oliwek, 2 łyżki octu (lub, opcjonalnie, soku z cytryny). Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Upieczone udka przekładamy na talerz. Podajemy z sałatką w miseczce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (34)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3506 dni temu
    Kate, jeśli chcesz, by kurczak przejął jak najwięcej aromatów, przed pieczeniem potrzymaj go pół godziny w marynacie. Kontroluj też stan upieczenia udek, ponieważ każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Pozdrawiamy :)

    odpowiedz

  • kate kate
    3506 dni temu
    wczoraj upiekłam te udka po raz drugi i nie wiem czemu ale tym razem udka nie były smaczne :( sos spłynął, udka bez smaku, cały czas były blade, wyglądąły nieapetycznie jak surowe, mimo pieczenie 40 min!!

    odpowiedz

  • kate kate
    3561 dni temu
    świetny sposób na udka w innej odsłonie, polecam

    odpowiedz

  • Myszka Myszka
    3636 dni temu
    Nie polecam, sos mi spłynął na dno naczynia, a udka praktycznie nie miały smaku. O wiele lepiej smakuje mięso posmarowane przyprawą do gyrosa. Użyłam suszonej kolendry i świeżej natki pietruszki.

    odpowiedz

  • BB BB
    3652 dni temu
    Według mnie przepis jest wart wyprubowania . U mnie sie sprawdził - wszystkim smakowało :) a przygotownie jest proste i nie zajmuje dużo czasu

    odpowiedz

  • Przemek Przemek
    3652 dni temu
    Marysia: Całusy! Jesteś świetna!

    odpowiedz

  • Marysia Marysia
    3653 dni temu
    Haha, nie wiem jaką sierotą życiową trzeba być, żeby nie umieć zrobić obiadu wzorując się na przepisie bez filmu. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem, albo użyć odrobiny wyobraźni i gotowe. To nie jest budowanie rakiety Ziemia-Mars tylko upieczenie udek :) A jeszcze bardziej rozśmieszył mnie komentarz informujący, że bez filmu Pani nie będzie robić zakupów w Lidlu- straszna kara, na pewno Lidl zbankrutuje bez tych kilkudziesięciu zł wydanych raz na ruski rok. Przepis świetny i chętnie wypróbuję go w niedzielę :)

    odpowiedz

  • Qti Qti
    3654 dni temu
    Pokażcie mi drugi taki serwis z taką liczbą przepisów, zarówno w formie pisanej jak i w postaci filmów. Założę się, że Ci co krytykują nawet nie zdają sobie sprawy, że równolegle do przepisów Pascala i Okrasy, są publikowane inne pod szyldem lidla w formie pisanej. Jak dla mnie "Kuchnia Lidla" to najlepsza kampania reklamowa, którą widział ten kraj przez ostatnie 25 lat. Dla krytykujących - każda kampania reklamowa musi się kiedyś skończyć, lub zmienić formę z jednej prostej przyczyny - mniejszy stosunek zysku do kosztów. Jeżeli wam coś się nie podoba to zachowajcie to dla siebie a nie ferment siejecie.

    odpowiedz

  • PL PL
    3654 dni temu
    Zdecydowanie zgadzam się z Piotrem.... Szkoda publikacji nawet skoro bez filmu jest przepis.

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    3654 dni temu
    Kuchnio Lidla wierze że przepisy są świetne ale tego typu przepisów w internecie jest mnóstwo to co mnie do przepisów Kuchni Lidla przyciągało to pan Pascal oraz Okrasa którzy świetnie reklamowali swoje dania ze smakiem i humorem. Bez nich to już nie jest ta sama bajka, macie potężnego minusa i tyle. Ludzie chcą filmów a nie suchy tekst zrozumcie to bo jak nie to stracicie klientów!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3654 dni temu
    Aniu, kolendra jest specyficzną przyprawą - jedni ją uwielbiają, inni nie przepadają z tym dodatkiem. Następnym razem możesz ją pominąć :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3654 dni temu
    Właśnie zrobiłam, wyszły bardzo dobre, ale sama kolendra (pierwszy raz użyłam kolendrę świeżą) niezbyt smaczna.

    odpowiedz

  • Robson Robson
    3654 dni temu
    Droga Kuchnio Lidla jak chcecie mi pomóc to proszę o filmik.

    odpowiedz

  • Piotr Gość Piotr Gość
    3655 dni temu
    Co się dzieje że nie ma filmików i to nie tylko Paskala !!! ? Karol i Cukiernik też nie mają ktoś nam może to wyjaśnić ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3655 dni temu
    Przemku, Piotrze - przepis Pascala wart jest wypróbowania! Jeśli macie jakieś wątpliwości co do receptury, przygotowania dania - chętnie Wam pomożemy! :)

    odpowiedz

  • Przemek Przemek
    3655 dni temu
    Ja też spodziewałem się filmu.Mam nadzieję,że to chwilowa "niedyspozycja" Lidla

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    3655 dni temu
    Gdzie się podziały filmy, tak się nie powinno robić, jeżeli firma (LIDL) wprowadza jakiś standard który ludzie polubili i się do tego przyzwyczaili to nie wolno obniżać lotów, bez filmów nie ma dla mnie gotowania z przepisów pana Pascala jak i Okrasy więc nie ma zakupów w Waszym sklepie, bo skoro oszczędzacie na jakości w kuchni lidla to znaczy że za chwilę w sklepie Lidla też będzie gorzej. Żegnam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3655 dni temu
    Czy wy internauci naprawdę nie potraficie gotować z przepisu bez pomocy filmiku? Wstyd

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3656 dni temu
    a film????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3656 dni temu
    Pyszny przepis Pascala wart jest wypróbowania, a w razie jakichkolwiek problemów z przygotowaniem dania służymy pomocą i radą :)

    odpowiedz

  • mikimik mikimik
    3656 dni temu
    czekam na film, żeby iść na zakupy będzie czy nie?

    odpowiedz

  • minou minou
    3656 dni temu
    po co przyzwyczailiście nas do fimów ?! taka plama? nie macie speców od social media którzy wam powiedzą , że wbijacie sobie samobój?

    odpowiedz

  • zaja zaja
    3656 dni temu
    szczerze powiedziawszy bez filmu to mi się nawet do Lidla na zakupy nie chce iść, to był cały fun , że mogę z Pascalem sobie pogotować. teraz to idę do Biedry bo mam bliżej.

    odpowiedz

  • Qti Qti
    3656 dni temu
    Tak sobie czytam komentarze i nie rozumiem kolegów internautów. Od ponad dwóch lat, tydzień w tydzień dostajemy dwa nowe filmy z nowymi przepisami. Przez te dwa lata było już ponad 200 różnych filmów i co? Nie nauczyliście się jeszcze gotować z przepisu? Powyższy przepis wymaga pokrojenia kilku składników zmieszania ich ze sobą i wstawienia do piekarnika. Naprawdę do czegoś takiego potrzebujecie filmu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3657 dni temu
    Gwarantujemy, że przepis jest doskonały i zachęcamy do jego wypróbowania, mimo braku filmu :) Jeżeli chodzi o czas pieczenia udek - wiele zależy od piekarnika, wielkości mięsa i jego temperatury. Sugerujemy obserwować mięso i w razie konieczności potrzymać je nieco dłużej w piekarniku :)

    odpowiedz

  • pawel pawel
    3657 dni temu
    przyznam, ze trochę mi zal przyzwyczaiłem się do tych filmów i naprawdę nie mogłem doczekać się następnego najgorsze to, ze ten przepis wygląda zdecydowanie zachęcająco

    odpowiedz

  • Grom440 Grom440
    3657 dni temu
    Lepiej przyzwyczajajcie się do tego, że będzie teraz coraz mniej filmików, bo zaczyna się olewka i nie chce im się kręcić.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3657 dni temu
    robiłem udka i po 30 minutach były jeszcze częściowo surowe, posiedziały godzinę i było ok. na pewno ma być 30 minut? czy coś z moim piekarnikiem nie tak?

    odpowiedz

  • Kamis Kamis
    3657 dni temu
    Dlaczego nie ma filmu?

    odpowiedz

  • huberts. huberts.
    3657 dni temu
    Zapowiada się smakowicie, ale ciężko będzie bez filmu, z filmem nawet taki dyletant kulinarny jak ja dawał nieźle radę. Spróbujemy zobaczymy. A Gość niech nie gada bzdur i nie marudzi bo tydzień w tydzień miał dwa nowe filmy, ciekawe czy z nich korzystał. Albo niech nagra sam swoje wykonanie, wtedy przynajmniej ja też dam radę sobie zrobić te udka ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3658 dni temu
    Drodzy Użytkownicy, w tym tygodniu publikujemy sam przepis. Mimo tego, zachęcamy do skorzystania z przepisu na pyszne glazurowanie udka! :)

    odpowiedz

  • Budzik Budzik
    3658 dni temu
    No Panowie. Jestem strasznie zawiedziony brakiem filmów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3658 dni temu
    Dzisiaj widzę totalna olewka jakości umieszczania przepisów i filmów. Strona główna śpi. U Pascala na nowej stronie nadchodzącego tygodnia - zero filmu a u Okrasy strona się wywala. Pięknie, pięknie... Jak rozumiem w weekend informatycy śpią i mają w ... wszystko czy coś działa czy nie? Ehh... "Profesjonalizm"

    odpowiedz

  • Wnerwiony Gość Wnerwiony Gość
    3658 dni temu
    GDZIE JEST FILMIK JA SIĘ PYTAM?!NO GDZIE?!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!