Gęś w sosie śliwkowym

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

- moździerz

- blender

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy bazę do duszenia gęsi

Na rozgrzaną patelnię wlewamy miód. Następnie wrzucamy laskę cynamonu, rozgniecione ząbki czosnku i cebulę pokrojoną w piórka. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy rozmaryn i powidła śliwkowe. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze przez kilka minut.

Krok  2: Dusimy gęś w winie

Na patelnię dolewamy czerwone wino i ocet winny. Dusimy kilka minut pod przykryciem, żeby smaki się połączyły. Następnie wkładamy uda gęsi i dolewamy tyle wody, by płyn je przykrył. Dusimy pod przykryciem przez 2,5–3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.

Krok  3: Przygotowujemy purée z dyni

Dynię obieramy ze skóry i kroimy w grubszą, nieregularną kostkę. Ziemniak kroimy w bardzo drobną kostkę. Na rozgrzanym maśle z odrobiną oleju podsmażamy oba warzywa. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Po kilku minutach dolewamy szklankę wody, przykrywamy i gotujemy do miękkości.

Krok 4: Doprawiamy sos

W moździerzu rozcieramy ziarna kolendry. Miękkie warzywa niedokładnie rozgniatamy – purée powinno zachować lekko niejednolitą fakturę. Dodajemy roztartą kolendrę, szczyptę gałki muszkatołowej, pozostałe masło i mleko. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Krok  5: Dokańczamy sos

Gęś wyjmujemy z garnka i odkładamy na talerz. Sos przecedzamy przez sito, miksujemy w blenderze i dodajemy 40 g masła. Ponownie podgrzewamy i odparowujemy, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną octu winnego dla zbalansowania smaków.

Krok 6: Podajemy

Na talerzu układamy porcję purée z dyni, obok kawałek gęsi. Całość polewamy sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl