Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- folię spożywczą
- ręczniki papierowe
- brytfannę do pieczenia
- piekarnik z funkcją termoobiegu
- nić kuchenną
- szpilki do rolad – 8 szt.
- sitko o drobnych oczkach
- blender
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SMAŻYMY DYNIĘ I CEBULĘ
Dynię myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. 1 cebulę obieramy i siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy cebulę i dynię. Smażymy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy grubo posiekane listki tymianku.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CHLEB
Chleb kroimy w grubą kostkę i umieszczamy w misce. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem. Gdy tylko masło się rozpuści, rondelek zdejmujemy z gazu i zalewamy chleb. Całość rozgniatamy widelcem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut.
Następnie zdejmujemy folię i wbijamy do masy jajka. Całość starannie mieszamy.
KROK 3: ŁĄCZYMY CHLEB Z DYNIĄ I CEBULĄ
Dynię i cebulę dodajemy do masy z chleba. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
KROK 4: PIECZEMY GĘŚ
Gęś płuczemy pod bieżącą, zimną wodą z zewnątrz i wewnątrz. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy z wierzchu i wewnątrz i nadziewamy farszem chlebowo-dyniowym.
Związujemy nicią kuchenną i spinamy szpilkami do rolad. Gęś układamy w brytfannie piersią do góry razem z gałązkami bylicy.
Pozostałe cebule obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do brytfanny. Całość podlewamy wodą. Przykrywamy brytfannę i wstawiamy na środkową półkę w piekarniku rozgrzanym do 80°C. Pieczemy ok. 1 godziny.
Następnie zwiększamy temperaturę piekarnika do 185°C i pieczemy przez kolejne 3 godziny. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 1 godzinę.
Co pewien czas podlewamy mięso wytopionym tłuszczem. Gęś jest gotowa, gdy po nakłuciu udek wypływa z nich czysty sok, a mięso jest miękkie. Przekładamy gęś na talerz i pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 10 minut. Nie wylewamy sosu z brytfanny.
KROK 5: SMAŻYMY WARZYWA NA SOS
Szalotki, marchew i seler kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w rondelku na niewielkiej ilości oleju do momentu lekkiego zbrązowienia dna.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i całość podsmażamy ok. 3 minut. Dodajemy cukier i pozostawiamy na 5 minut do chwili, gdy składniki zaczną się lekko karmelizować. Na koniec dodajemy bylicę.
KROK 6: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU
Wino i porto dodajemy do warzyw. Gotujemy do momentu odparowania płynów. Dodajemy sos z brytfanny, w której piekliśmy gęś. Usuwamy wierzchnią warstwę tłuszczu. Dodajemy sos pieczeniowy i gotujemy całość na średnim ogniu przez ok. 40 minut do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
Sos przecieramy przez sitko. Dodajemy konfiturę z borówek, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i dokładnie mieszamy.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY PUREÉ Z DYNI
Dynię myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki. Drobno kroimy i dusimy w garnku przez ok. 10 minut z dodatkiem masła.
Dodajemy śmietankę. Mieszamy i gotujemy do miękkości pod przykryciem przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Masę ucieramy na gładkie pureé za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy.
KROK 8: PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKI Z NADZIENIEM BORÓWKOWYM
Cukier, białe wino, sok jabłkowy i laskę cynamonu dajemy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Dodajemy połówki gruszek i pozostawiamy na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem nakładamy na połówki gruszek borówki.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą
Klasyka polskiej kuchni, czyli gęś faszerowana jabłkami w miodzie i świeżych ziołach! Upiecz ją i podaj na wyjątkową okazję z czerwoną kapustą o wyjątkowym smaku!
Uda gęsie w sosie porzeczkowym
Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!
Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
Smak i aromat pieczonej gęsi, południowych cytrusów i świeżych ziół z pewnością zachwyci Twoich gości!
Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki
Stwórz wyszukane danie, przygotowując gęś w sosie musztardowym z dodatkiem nietypowej sałatki z bobu i marchewki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak z Chorizo i serem Manchego
- Puszyste ciasto z borówkami
- Słodko-słony bezowiec
- Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
- Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
- Pancakes z borówkami
- Sernik waniliowo-dyniowy
- Makowiec z jabłkami
- Chleb chmurka z TikToka
- Ostre paluszki dyniowe z dipem
- Zapiekany boczek ze śliwką i serem gorgonzola na imprezę sylwestrową
- Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Trifle truskawkowy z makaronikami
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Risotto z cukinią
- Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
- Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
- Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
- Ciasto pomponik bez pieczenia
- Pulpety z indyka w sosie kurkowym
- Bulion wołowy
- Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
- Ciasto kogel-mogel
- Tarta z pomarańczami i kumkwatami
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Sałatka z homara z arbuzem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)