Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • folię spożywczą
  • ręczniki papierowe
  • brytfannę do pieczenia
  • piekarnik z funkcją termoobiegu
  • nić kuchenną
  • szpilki do rolad – 8 szt.
  • sitko o drobnych oczkach
  • blender

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: SMAŻYMY DYNIĘ I CEBULĘ

Dynię myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. 1 cebulę obieramy i siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy cebulę i dynię. Smażymy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy grubo posiekane listki tymianku.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CHLEB

Chleb kroimy w grubą kostkę i umieszczamy w misce. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem. Gdy tylko masło się rozpuści, rondelek zdejmujemy z gazu i zalewamy chleb. Całość rozgniatamy widelcem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut.

Następnie zdejmujemy folię i wbijamy do masy jajka. Całość starannie mieszamy.

KROK 3: ŁĄCZYMY CHLEB Z DYNIĄ I CEBULĄ

Dynię i cebulę dodajemy do masy z chleba. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

KROK 4: PIECZEMY GĘŚ

Gęś płuczemy pod bieżącą, zimną wodą z zewnątrz i wewnątrz. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy z wierzchu i wewnątrz i nadziewamy farszem chlebowo-dyniowym.

Związujemy nicią kuchenną i spinamy szpilkami do rolad. Gęś układamy w brytfannie piersią do góry razem z gałązkami bylicy.

Pozostałe cebule obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do brytfanny. Całość podlewamy wodą. Przykrywamy brytfannę i wstawiamy na środkową półkę w piekarniku rozgrzanym do 80°C. Pieczemy ok. 1 godziny.

Następnie zwiększamy temperaturę piekarnika do 185°C i pieczemy przez kolejne 3 godziny. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 1 godzinę.

Co pewien czas podlewamy mięso wytopionym tłuszczem. Gęś jest gotowa, gdy po nakłuciu udek wypływa z nich czysty sok, a mięso jest miękkie. Przekładamy gęś na talerz i pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 10 minut. Nie wylewamy sosu z brytfanny.

KROK 5: SMAŻYMY WARZYWA NA SOS

Szalotki, marchew i seler kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w rondelku na niewielkiej ilości oleju do momentu lekkiego zbrązowienia dna.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i całość podsmażamy ok. 3 minut. Dodajemy cukier i pozostawiamy na 5 minut do chwili, gdy składniki zaczną się lekko karmelizować. Na koniec dodajemy bylicę.

KROK 6: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU

Wino i porto dodajemy do warzyw. Gotujemy do momentu odparowania płynów. Dodajemy sos z brytfanny, w której piekliśmy gęś. Usuwamy wierzchnią warstwę tłuszczu. Dodajemy sos pieczeniowy i gotujemy całość na średnim ogniu przez ok. 40 minut do momentu uzyskania kremowej konsystencji.

Sos przecieramy przez sitko. Dodajemy konfiturę z borówek, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i dokładnie mieszamy.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY PUREÉ Z DYNI

Dynię myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki. Drobno kroimy i dusimy w garnku przez ok. 10 minut z dodatkiem masła.

Dodajemy śmietankę. Mieszamy i gotujemy do miękkości pod przykryciem przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Masę ucieramy na gładkie pureé za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy.

KROK 8: PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKI Z NADZIENIEM BORÓWKOWYM

Cukier, białe wino, sok jabłkowy i laskę cynamonu dajemy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Dodajemy połówki gruszek i pozostawiamy na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem nakładamy na połówki gruszek borówki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!