
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- sznurek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Przygotuj wcześniej
Przygotuj 10-procentowy roztwór wody z solą – 100 g soli na 1 l wody. Gęś przełóż do głębokiego naczynia i zalej solanką. Odstaw na ok. 2-3 dni w chłodne miejsce.
Krok 1: FASZERUJEMY GĘŚ
Gęś wyjmujemy z solanki, odsączamy z nadmiaru wody i osuszamy. Odcinamy skrzydła, z których możemy przygotować drobiowy wywar i wykorzystać go do innej potrawy.
Jabłka i cytrynę kroimy w ćwiartki i przekładamy do miski. Dodajemy miód i świeże zioła: tymianek oraz rozmaryn. Mieszamy.
Gęś faszerujemy zamarynowanymi w miodzie owocami. Za pomocą sznurka wiążemy nogi gęsi tak, by zamknąć farsz w środku. Odwracamy gęś na drugą stronę i związujemy pozostałe części skrzydeł, a następnie przekładamy tuszkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podlewamy zimną wodą.
Krok 2: PIECZEMY GĘŚ
Gęś oprószamy solą i pieprzem, przyprawy dokładnie wcieramy w skórę gęsi. Pieczemy ok. 2,5-3 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
Co pół godziny zaglądamy do gęsi, by polać mięso tłuszczem wytopionym podczas pieczenia.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ W OWOCOWYM SYROPIE
W garnku podgrzewamy miód. Dodajemy porwany w palcach świeży tymianek i cebulę pokrojoną w kostkę. Karmelizujemy.
Dodajemy żurawiny i wiśnie. Gotujemy, aż owoce się rozpadną, a syrop zgęstnieje.
Gdy syrop się zredukuje, dodajemy poszatkowaną kapustę i odrobinę wody. Mieszamy i prażymy przez ok. 10-15 minut, tak by kapusta wciąż pozostała chrupiąca. Jeśli będzie za kwaśna, doprawiamy miodem.
Krok 4: PODAJEMY GĘŚ
Gotową kapustę wykładamy na duży talerz.
Wyciągniętą z piekarnika gęś polewamy wytopionym tłuszczem, którym okraszamy również kapustę. Usuwamy sznurek z mięsa i przekładamy gęś w całości na talerz. Dekorujemy tymiankiem.
Zobacz podobne
przepisy
Śliwkowe piersi gęsi
Nie wiesz, jak przygotować gęsinę? Zainspiruj się przepisem na śliwkowe piersi gęsi.

Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą
Skosztuj nóg gęsi wolno duszonych w ciemnym piwie, podanych z pieczoną kapustą!

Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami
Gęś przygotowana na sposób podhalański - z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami.

Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
Wykorzystaj pomysł Okrasy na doskonałą gęsinę z aromatycznie przyprawionym duszonym grochem.

Komentarze (1)
66 dni temu
Zrobiłam gęś z jabłkami i czerwoną kapustą, ale w przepisie jest za dużo soli. Gęś niestety wyszła za słona. 100g na 1l wody to dużo za dużo. Nie polecam tego przepisu. I po co jeszcze wykładać blachę papierem?
odpowiedz
zobacz wszystkie