zobacz film Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • sznurek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Przygotuj wcześniej

Przygotuj 10-procentowy roztwór wody z solą – 100 g soli na 1 l wody. Gęś przełóż do głębokiego naczynia i zalej solanką. Odstaw na ok. 2-3 dni w chłodne miejsce.

Krok 1: FASZERUJEMY GĘŚ

Gęś wyjmujemy z solanki, odsączamy z nadmiaru wody i osuszamy. Odcinamy skrzydła, z których możemy przygotować drobiowy wywar i wykorzystać go do innej potrawy.

Jabłka i cytrynę kroimy w ćwiartki i przekładamy do miski. Dodajemy miód i świeże zioła: tymianek oraz rozmaryn. Mieszamy.

Gęś faszerujemy zamarynowanymi w miodzie owocami. Za pomocą sznurka wiążemy nogi gęsi tak, by zamknąć farsz w środku. Odwracamy gęś na drugą stronę i związujemy pozostałe części skrzydeł, a następnie przekładamy tuszkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podlewamy zimną wodą.

Krok 2: PIECZEMY GĘŚ

Gęś oprószamy solą i pieprzem, przyprawy dokładnie wcieramy w skórę gęsi. Pieczemy ok. 2,5-3 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.

Co pół godziny zaglądamy do gęsi, by polać mięso tłuszczem wytopionym podczas pieczenia.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ W OWOCOWYM SYROPIE

W garnku podgrzewamy miód. Dodajemy porwany w palcach świeży tymianek i cebulę pokrojoną w kostkę. Karmelizujemy.

Dodajemy żurawiny i wiśnie. Gotujemy, aż owoce się rozpadną, a syrop zgęstnieje.

Gdy syrop się zredukuje, dodajemy poszatkowaną kapustę i odrobinę wody. Mieszamy i prażymy przez ok. 10-15 minut, tak by kapusta wciąż pozostała chrupiąca. Jeśli będzie za kwaśna, doprawiamy miodem.

Krok 4: PODAJEMY GĘŚ

Gotową kapustę wykładamy na duży talerz.

Wyciągniętą z piekarnika gęś polewamy wytopionym tłuszczem, którym okraszamy również kapustę. Usuwamy sznurek z mięsa i przekładamy gęś w całości na talerz. Dekorujemy tymiankiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • takakropka.pl takakropka.pl
    1122 dni temu
    Przepisem na pieczoną gęś zainspirował się mój mąż. Była przepyszna! Dodał też coś od siebie - zamiast cytryny pomarańczę i żurawinę. Ponieważ podaliśmy gęś z kluskami, zrobiłam sos - wypieczony tłuszcz połączyłam z kwaśną śmietaną i zagęściłam pieczonymi jabłkami ze środka gęsi. Wszystko opisałam na swoim blogu, dodając oczywiście link do Państwa przepisu! Dziękuję!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1122 dni temu
    To my dziękujemy za zaufanie do naszych przepisów i gratulujemy twórczego podejścia do kuchni. Uwielbiamy, gdy inspirujecie się naszymi pomysłami i inspirujecie nas, tworząc swoje wersje dań :) Pozdrawiamy!
  • Gość Gość
    1134 dni temu
    gens wyszla pyszna pozdrawiam z rodzinkom

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1134 dni temu
    ruwniesz pozdrawiam !!!!!
  • Gość Gość
    1127 dni temu
    Moja gens terz wyszła pyszna. Pozdrawiam z menrzem.
  • joana joana
    1485 dni temu
    Zrobiłam gęś z jabłkami i czerwoną kapustą, ale w przepisie jest za dużo soli. Gęś niestety wyszła za słona. 100g na 1l wody to dużo za dużo. Nie polecam tego przepisu. I po co jeszcze wykładać blachę papierem?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!