Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Marynujemy gęś
Piersi myjemy, osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem. Smarujemy miodem i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny
Krok 2: Obsmażamy piersi
Patelnię ze smalcem rozgrzewamy i obsmażamy piersi, począwszy od strony ze skórą. Przekładamy do rozgrzanego naczynia żaroodpornego. Powidła śliwkowe mieszamy z gorącym bulionem i podlewamy nim mięso.
Krok 3: Pieczemy
Jabłka ścieramy na tarce i rozkładamy wokół mięsa. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z kluseczkami lub pieczonymi ziemniaczkami.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
Smak i aromat pieczonej gęsi, południowych cytrusów i świeżych ziół z pewnością zachwyci Twoich gości!
Duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym
Gęsina – dawniej powszechna na polskim stole, dziś nieco zapomniana. W Kuchni Lidla odkrywamy ją na nowo!
Pierś z gęsi z sosem piernikowym
Idealnie wypieczona gęsina z rozmarynowymi gruszkami z piekarnika. Pyszny sposób na tradycyjne polskie mięso.
Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki
Stwórz wyszukane danie, przygotowując gęś w sosie musztardowym z dodatkiem nietypowej sałatki z bobu i marchewki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kanapki na śniadanie
- Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
- Paupiette z indyka nadziewane ricottą i pieczarkami z pieczoną papryką, winogronem i oliwkami
- Knedle ze śliwkami
- Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
- Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine
- Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
- Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem
- Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą
- Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
- Barszcz z uszkami
- Rosół z gęsi z warzywami
- Bigos świąteczny na gęsiej piersi
- Pierogi z suszonymi śliwkami
- Jadalne prezenty: chlebek, gorąca czekolada i granola
- Kolorowe rolady naleśnikowe
- Świąteczna nalewka bakaliowa
- Smoothie „Energia”
- Koktajl orzeźwiający – mango lassi
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Pieczony naleśnik z serem carré de lest
- Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
- Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami
- Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
- Indyk w sosie czekoladowym
- Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
- Boeuf Strogonow i brownie z ciecierzycy
- Fontanna czekoladowa (fondue)
- Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
- Tarta z musem jabłkowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1472 dni temu
Piersi mogę jeść nie tylko z gęsi ;)
odpowiedz
2915 dni temu
Czy gęś można udusić w garnku? Nie mam piekarnika (z cyklu: życie studenta).
odpowiedz
2915 dni temu
Oczywiście, można gęś przygotować bez użycia piekarnika. Dysponujemy trzema przepisami na taką gęś: https://kuchnialidla.pl/dorota-karol/gesina/przepisy/bernadetta-ze-slaska-wedzone-piersi-gesi-z-placuszkami-rosti-i-kapusta-z-granatem, https://kuchnialidla.pl/piersi-z-gesi-w-syropie-z-cytrusow-z-gnocchi, https://kuchnialidla.pl/ges-w-sosie-musztardowym-z-salatka-z-bobu-i-marchewki
1843 dni temu
Dlaczego nie Jest wtedy bardziej miekka
2936 dni temu
Zadziwia mnie czas pieczenia w piekarniku, przecież mięso wyschnie i będzie wiórowate...
odpowiedz
2928 dni temu
a robiłeś kiedyś gęsinę ???
2936 dni temu
Przepis wypróbowałam, wyszło wspaniale
odpowiedz