
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Marynujemy gęś
Piersi myjemy, osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem. Smarujemy miodem i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny
Krok 2: Obsmażamy piersi
Patelnię ze smalcem rozgrzewamy i obsmażamy piersi, począwszy od strony ze skórą. Przekładamy do rozgrzanego naczynia żaroodpornego. Powidła śliwkowe mieszamy z gorącym bulionem i podlewamy nim mięso.
Krok 3: Pieczemy
Jabłka ścieramy na tarce i rozkładamy wokół mięsa. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z kluseczkami lub pieczonymi ziemniaczkami.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
Smak i aromat pieczonej gęsi, południowych cytrusów i świeżych ziół z pewnością zachwyci Twoich gości!

Duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym
Gęsina – dawniej powszechna na polskim stole, dziś nieco zapomniana. W Kuchni Lidla odkrywamy ją na nowo!

Pierś z gęsi z sosem piernikowym
Idealnie wypieczona gęsina z rozmarynowymi gruszkami z piekarnika. Pyszny sposób na tradycyjne polskie mięso.

Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki
Stwórz wyszukane danie, przygotowując gęś w sosie musztardowym z dodatkiem nietypowej sałatki z bobu i marchewki.

Zobacz przepisy
na lato
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Szaszłyki z piekarnika
- Fit makaron à la carbonara
- Sos aioli
- Kotleciki szu szu
- Bułeczki bao z szarpaną kaczką
- Bulgogi – wołowina po koreańsku
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Risotto z cukinią
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1699 dni temu
Piersi mogę jeść nie tylko z gęsi ;)
odpowiedz
3142 dni temu
Czy gęś można udusić w garnku? Nie mam piekarnika (z cyklu: życie studenta).
odpowiedz
3141 dni temu
Oczywiście, można gęś przygotować bez użycia piekarnika. Dysponujemy trzema przepisami na taką gęś: https://kuchnialidla.pl/dorota-karol/gesina/przepisy/bernadetta-ze-slaska-wedzone-piersi-gesi-z-placuszkami-rosti-i-kapusta-z-granatem, https://kuchnialidla.pl/piersi-z-gesi-w-syropie-z-cytrusow-z-gnocchi, https://kuchnialidla.pl/ges-w-sosie-musztardowym-z-salatka-z-bobu-i-marchewki
2070 dni temu
Dlaczego nie Jest wtedy bardziej miekka
3163 dni temu
Zadziwia mnie czas pieczenia w piekarniku, przecież mięso wyschnie i będzie wiórowate...
odpowiedz
3155 dni temu
a robiłeś kiedyś gęsinę ???
3163 dni temu
Przepis wypróbowałam, wyszło wspaniale
odpowiedz