Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Marynujemy gęś
Piersi myjemy, osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem. Smarujemy miodem i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny
Krok 2: Obsmażamy piersi
Patelnię ze smalcem rozgrzewamy i obsmażamy piersi, począwszy od strony ze skórą. Przekładamy do rozgrzanego naczynia żaroodpornego. Powidła śliwkowe mieszamy z gorącym bulionem i podlewamy nim mięso.
Krok 3: Pieczemy
Jabłka ścieramy na tarce i rozkładamy wokół mięsa. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z kluseczkami lub pieczonymi ziemniaczkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Guacamole
- Nuggetsy z kurczaka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Makowiec japoński
- Piernik świąteczny
- Ciasto marchewkowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Łazanki
- Pieczona ryba po grecku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Uszka z grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sernik pistacjowy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl




Komentarze (7)
1817 dni temu
Piersi mogę jeść nie tylko z gęsi ;)
Odpowiedz
3260 dni temu
Czy gęś można udusić w garnku? Nie mam piekarnika (z cyklu: życie studenta).
Odpowiedz
3260 dni temu
Oczywiście, można gęś przygotować bez użycia piekarnika. Dysponujemy trzema przepisami na taką gęś: https://kuchnialidla.pl/dorota-karol/gesina/przepisy/bernadetta-ze-slaska-wedzone-piersi-gesi-z-placuszkami-rosti-i-kapusta-z-granatem, https://kuchnialidla.pl/piersi-z-gesi-w-syropie-z-cytrusow-z-gnocchi, https://kuchnialidla.pl/ges-w-sosie-musztardowym-z-salatka-z-bobu-i-marchewki
2189 dni temu
Dlaczego nie Jest wtedy bardziej miekka
3281 dni temu
Zadziwia mnie czas pieczenia w piekarniku, przecież mięso wyschnie i będzie wiórowate...
Odpowiedz
3274 dni temu
a robiłeś kiedyś gęsinę ???
3282 dni temu
Przepis wypróbowałam, wyszło wspaniale
Odpowiedz