Halina Bielińska

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Marynujemy gęś

Podsmażamy warzywa

Piersi myjemy, osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem. Smarujemy miodem i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny

 

 

 

Krok 2: Obsmażamy piersi

Przygotowujemy paprykową salsę

Patelnię ze smalcem rozgrzewamy i obsmażamy piersi, począwszy od strony ze skórą. Przekładamy do rozgrzanego naczynia żaroodpornego. Powidła śliwkowe mieszamy z gorącym bulionem i podlewamy nim mięso.

 

 

Krok 3: Pieczemy

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Jabłka ścieramy na tarce i rozkładamy wokół mięsa. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z kluseczkami lub pieczonymi ziemniaczkami.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram