Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik z termoobiegiem rozgrzany do temp. 130°C
- żeliwną gęsiarkę z pokrywą
Przygotuj wcześniej:
Gęś wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem przygotowywania.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Jabłka, koniecznie ze skórką, kroimy w ćwiartki. Do owoców dodajemy pęczek świeżego tymianku. Główkę czosnku rozgniatamy i bez obierania dodajemy do jabłek. Imbir kroimy w plastry i także dodajemy do owoców. Całość polewamy miodem i połową oleju i dokładnie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z CZOSNKU I MAJERANKU
Dwa ząbki czosnku potrzebne do przygotowania pasty bardzo drobno siekamy, obficie solimy i rozcieramy nożem na pastę. Następnie dodajemy do niej łyżkę oleju, suszony majeranek i wszystko dokładnie mieszamy, nadal delikatnie rozcierając pastę nożem.
KROK 3: NADZIEWAMY GĘŚ
Z gęsi wyjmujemy podroby. Tuszkę osuszamy ręcznikiem papierowym i nadziewamy większością przygotowanego wcześniej farszu i laskami cynamonu. Następnie od strony piersi nacieramy ją dokładnie połową pasty z czosnku i majeranku.
WSKAZÓWKA! Najlepiej w tym przepisie sprawdzi się cała gęś marki Regionalne Szlaki. Podroby z gęsi można wykorzystać do przygotowania rosołu lub pasztetu.
KROK 4: PIECZEMY GĘŚ
Na dno gęsiarki wlewamy wodę. Następnie przekładamy do niej pozostały farsz, goździki i gęś (piersią do dołu), której grzbiet nacieramy drugą połową pasty z czosnku i majeranku. Gęś przykrywamy pokrywą i pieczemy przez ok. 5,5-6 godzin.
WSKAZÓWKA! Czas pieczenia gęsi liczymy od momentu nagrzania się gęsiarki.
KROK 5: RUMIENIMY GĘŚ
Po ok. 5,5-6 godzinach pieczenia gęś wyjmujemy z piekarnika i obracamy piersią do góry. Następnie wkładamy ją ponownie do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, bez pokrywy, z włączoną funkcją grilla lub grzania od góry, na ok. 15 minut, aby skórka się zarumieniła. W razie potrzeby gęś podlewamy, aby zbytnio nie wyschła.
WSKAZÓWKA! Pozostały po pieczeniu tłuszcz, który wytopił się z gęsi, warto odcedzić i wykorzystać do przygotowania innych dań.
KROK 6: PODAJEMY GĘŚ
Gęś dzielimy na części i podajemy z purée ziemniaczanym lub sałatką z warzyw korzeniowych.
Zobacz podobne
przepisy
Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki
Stwórz wyszukane danie, przygotowując gęś w sosie musztardowym z dodatkiem nietypowej sałatki z bobu i marchewki.
Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine
Zainspiruj się tradycyjną kuchnią francuską! Wyczaruj w swojej kuchni pyszne faszerowane piersi kurczaka z nietypowymi ziemniaczkami dauphine.
Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami
Kaszubski pomysł na obiad? Gęś z kluskami kładzionymi oraz słodko-kwaśną kapustą!
Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
Efektowne i smaczne danie, które zrobi wrażenie na Twoich gościach? To musi być aromatyczna gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami. Wypróbuj ten przepis i smacznie zaskocz swoich gości!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Błyskawiczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grochem
- Wegańska ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)