![Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/acb5627c31c5-f96586ae2cf2-kw45-2023-karol-okrasa-ges-faszerowana-jablkami-z-gozdzikami-i-cynamonem-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik z termoobiegiem rozgrzany do temp. 130°C
- żeliwną gęsiarkę z pokrywą
Przygotuj wcześniej:
Gęś wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem przygotowywania.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Jabłka, koniecznie ze skórką, kroimy w ćwiartki. Do owoców dodajemy pęczek świeżego tymianku. Główkę czosnku rozgniatamy i bez obierania dodajemy do jabłek. Imbir kroimy w plastry i także dodajemy do owoców. Całość polewamy miodem i połową oleju i dokładnie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z CZOSNKU I MAJERANKU
Dwa ząbki czosnku potrzebne do przygotowania pasty bardzo drobno siekamy, obficie solimy i rozcieramy nożem na pastę. Następnie dodajemy do niej łyżkę oleju, suszony majeranek i wszystko dokładnie mieszamy, nadal delikatnie rozcierając pastę nożem.
KROK 3: NADZIEWAMY GĘŚ
Z gęsi wyjmujemy podroby. Tuszkę osuszamy ręcznikiem papierowym i nadziewamy większością przygotowanego wcześniej farszu i laskami cynamonu. Następnie od strony piersi nacieramy ją dokładnie połową pasty z czosnku i majeranku.
WSKAZÓWKA! Najlepiej w tym przepisie sprawdzi się cała gęś marki Regionalne Szlaki. Podroby z gęsi można wykorzystać do przygotowania rosołu lub pasztetu.
KROK 4: PIECZEMY GĘŚ
Na dno gęsiarki wlewamy wodę. Następnie przekładamy do niej pozostały farsz, goździki i gęś (piersią do dołu), której grzbiet nacieramy drugą połową pasty z czosnku i majeranku. Gęś przykrywamy pokrywą i pieczemy przez ok. 5,5-6 godzin.
WSKAZÓWKA! Czas pieczenia gęsi liczymy od momentu nagrzania się gęsiarki.
KROK 5: RUMIENIMY GĘŚ
Po ok. 5,5-6 godzinach pieczenia gęś wyjmujemy z piekarnika i obracamy piersią do góry. Następnie wkładamy ją ponownie do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, bez pokrywy, z włączoną funkcją grilla lub grzania od góry, na ok. 15 minut, aby skórka się zarumieniła. W razie potrzeby gęś podlewamy, aby zbytnio nie wyschła.
WSKAZÓWKA! Pozostały po pieczeniu tłuszcz, który wytopił się z gęsi, warto odcedzić i wykorzystać do przygotowania innych dań.
KROK 6: PODAJEMY GĘŚ
Gęś dzielimy na części i podajemy z purée ziemniaczanym lub sałatką z warzyw korzeniowych.
Zobacz podobne
przepisy
Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki
Stwórz wyszukane danie, przygotowując gęś w sosie musztardowym z dodatkiem nietypowej sałatki z bobu i marchewki.
![Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cb90c77dd125-a4277f13df-PASCAL-KW-45_0646_poziom_960x540.webp)
Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine
Zainspiruj się tradycyjną kuchnią francuską! Wyczaruj w swojej kuchni pyszne faszerowane piersi kurczaka z nietypowymi ziemniaczkami dauphine.
![Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/621e1218c6bc-d676644bcb-KW_03_PASCAL_Filet-kurczaka-faszerowany-rucola-z-ziemniaczkami_960x540.webp)
Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami
Kaszubski pomysł na obiad? Gęś z kluskami kładzionymi oraz słodko-kwaśną kapustą!
![Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/27f4e525763b-d9c24c5b4b-KW_45_gesie_uda_duszone_ze_sliwkami_i_jablkami_S_354269_kaszuby_1250x700.webp)
Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
Efektowne i smaczne danie, które zrobi wrażenie na Twoich gościach? To musi być aromatyczna gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami. Wypróbuj ten przepis i smacznie zaskocz swoich gości!
![Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/33dd7b5ef098-80d3f1180b84-kw42-lidl-ges-z-farszem-i-puree-dyniowym-z-dodatkiem-gruszek-z-borowkami_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Agarowe galaretki truskawkowe
- Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem
- Flaki po włosku
- Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką
- Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado
- ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
- Roladki z karpia gotowane na parze
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Banana split
- Risotto z warzywami
- Gnocchi z kurczakiem
- Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem
- Fit naleśniki. Alternatywa dla klasyki
- Musaka z fasolą
Komentarze (0)