zobacz film Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • 2 naczynia żaroodporne z przykryciem
  • blender ręczny
  • palnik ręczny
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Marchew i pietruszkę pokrój wzdłuż na 4 słupki. Jeśli warzywa są duże, dodatkowo przekrój słupki w połowie, by były nieco krótsze. Cebule przekrój na pół. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozgnieciony ząbek czosnku. Z wierzchu skrop oliwą i przykryj naczynie. Warzywa piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Buraki umyj, ale nie obieraj ich ze skórki. Przełóż je do osobnego naczynia żaroodpornego i przykryj naczynie. Piecz ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Po tym czasie sprawdź, czy są miękkie, i w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: OBIERAMY PAPRYKĘ

Paprykę opalamy z każdej strony za pomocą ręcznego palnika tak, by jej skórka całkowicie się zwęgliła. Zwęglona skórka powinna łatwo odchodzić od paprykowego miąższu.

WSKAZÓWKA! Możemy również upiec paprykę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (termoobieg), odstawić do wystudzenia, a następnie obrać ze skórki.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SAŁATKI

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie w proporcji 2 : 1 (2 części wody, 1 część kaszy). Odcedzamy na sitku i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane dodatki: czerwoną cebulę, czosnek i kolendrę. Doprawiamy solą, białym pieprzem, cukrem, oliwą z oliwek i octem. Mieszamy.

Dodajemy opaloną (lub upieczoną), drobno posiekaną paprykę. Ponownie mieszamy i odstawiamy na chwilę, by smaki się połączyły.

Krok 3: SKŁADAMY SAŁATKĘ

Kaszę z dodatkami wykładamy na talerze. Na warstwie kaszy układamy upieczone buraki pokrojone w ćwiartki, połówki upieczonej cebuli, upieczone marchewki oraz pietruszki.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Aquafabę łączymy w wysokim naczyniu z musztardą, cukrem, octem winnym, solą i białym pieprzem. Całość miksujemy za pomocą blendera ręcznego, a gdy składniki wstępnie się połączą, cienkim strumieniem dolewamy oliwę z oliwek. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy konsystencję przypominającą majonez.

WSKAZÓWKA! Im więcej oliwy dodamy, tym gęstszy będzie majonez.   

Krok 5: PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę polewamy z wierzchu wegańskim majonezem. Dekorujemy świeżą kolendrą i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    332 dni temu
    Czy można zrobić taki majonez z wody, w której gotowało się suchą ciecierzycę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    331 dni temu
    Tak, do przygotowania wegańskiego majonezu nadaje się zarówno aquafaba z puszki lub słoika (zalewa po cieciorce), jak i ta, która powstaje podczas gotowania suchej ciecierzycy.
  • Gość Gość
    332 dni temu
    Jak długo można przechowywać taki majonez w lodówce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    331 dni temu
    Jeśli słoiczek (lub pojemnik) łącznie z zakrętką jest dokładnie umyty, wyparzony i osuszony, domowy majonez można przechowywać w nim w lodówce do ok. 1 tygodnia, maksymalnie do 10 dni. Należy jednak kontrolować, czy jest świeży, ponieważ wpływ na to ma wiele czynników (np. nakładanie majonezu łyżeczką, która wcześniej miała kontakt z innymi produktami). W takich sytuacjach majonez może zepsuć się wcześniej. Przygotowanie majonezu z przepisu Karola nie jest czasochłonne, więc najbezpieczniej będzie spożyć go przed upływem tygodnia, a kolejną porcję przygotować na świeżo.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!