
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- 2 naczynia żaroodporne z przykryciem
- blender ręczny
- palnik ręczny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Marchew i pietruszkę pokrój wzdłuż na 4 słupki. Jeśli warzywa są duże, dodatkowo przekrój słupki w połowie, by były nieco krótsze. Cebule przekrój na pół. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozgnieciony ząbek czosnku. Z wierzchu skrop oliwą i przykryj naczynie. Warzywa piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Buraki umyj, ale nie obieraj ich ze skórki. Przełóż je do osobnego naczynia żaroodpornego i przykryj naczynie. Piecz ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Po tym czasie sprawdź, czy są miękkie, i w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: OBIERAMY PAPRYKĘ
Paprykę opalamy z każdej strony za pomocą ręcznego palnika tak, by jej skórka całkowicie się zwęgliła. Zwęglona skórka powinna łatwo odchodzić od paprykowego miąższu.
WSKAZÓWKA! Możemy również upiec paprykę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (termoobieg), odstawić do wystudzenia, a następnie obrać ze skórki.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SAŁATKI
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie w proporcji 2 : 1 (2 części wody, 1 część kaszy). Odcedzamy na sitku i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane dodatki: czerwoną cebulę, czosnek i kolendrę. Doprawiamy solą, białym pieprzem, cukrem, oliwą z oliwek i octem. Mieszamy.
Dodajemy opaloną (lub upieczoną), drobno posiekaną paprykę. Ponownie mieszamy i odstawiamy na chwilę, by smaki się połączyły.
Krok 3: SKŁADAMY SAŁATKĘ
Kaszę z dodatkami wykładamy na talerze. Na warstwie kaszy układamy upieczone buraki pokrojone w ćwiartki, połówki upieczonej cebuli, upieczone marchewki oraz pietruszki.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Aquafabę łączymy w wysokim naczyniu z musztardą, cukrem, octem winnym, solą i białym pieprzem. Całość miksujemy za pomocą blendera ręcznego, a gdy składniki wstępnie się połączą, cienkim strumieniem dolewamy oliwę z oliwek. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy konsystencję przypominającą majonez.
WSKAZÓWKA! Im więcej oliwy dodamy, tym gęstszy będzie majonez.
Krok 5: PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę polewamy z wierzchu wegańskim majonezem. Dekorujemy świeżą kolendrą i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Fit makaron à la carbonara
- Makaron z sosem amatriciana i guanciale
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Spaghetti napoli – przepis
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Angielskie śniadanie — przepis
- Placuszki z kaszy manny
- Tiramisu pistacjowe z truskawkami
- Szaszłyki z piekarnika
- Frytki z batatów
- Croque madame
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Corn dog
- Spaghetti carbonara
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
1319 dni temu
Czy można zrobić taki majonez z wody, w której gotowało się suchą ciecierzycę?
odpowiedz
1317 dni temu
Tak, do przygotowania wegańskiego majonezu nadaje się zarówno aquafaba z puszki lub słoika (zalewa po cieciorce), jak i ta, która powstaje podczas gotowania suchej ciecierzycy.
1319 dni temu
Jak długo można przechowywać taki majonez w lodówce?
odpowiedz
1317 dni temu
Jeśli słoiczek (lub pojemnik) łącznie z zakrętką jest dokładnie umyty, wyparzony i osuszony, domowy majonez można przechowywać w nim w lodówce do ok. 1 tygodnia, maksymalnie do 10 dni. Należy jednak kontrolować, czy jest świeży, ponieważ wpływ na to ma wiele czynników (np. nakładanie majonezu łyżeczką, która wcześniej miała kontakt z innymi produktami). W takich sytuacjach majonez może zepsuć się wcześniej. Przygotowanie majonezu z przepisu Karola nie jest czasochłonne, więc najbezpieczniej będzie spożyć go przed upływem tygodnia, a kolejną porcję przygotować na świeżo.