![Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/d62092354b02-bd0c5349fdbf-KL_KW01_Karol_Okrasa_Salatka_z_pieczonych_warzyw_korzeniowych_138284_RGB_OK_1250x700px.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- 2 naczynia żaroodporne z przykryciem
- blender ręczny
- palnik ręczny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Marchew i pietruszkę pokrój wzdłuż na 4 słupki. Jeśli warzywa są duże, dodatkowo przekrój słupki w połowie, by były nieco krótsze. Cebule przekrój na pół. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozgnieciony ząbek czosnku. Z wierzchu skrop oliwą i przykryj naczynie. Warzywa piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Buraki umyj, ale nie obieraj ich ze skórki. Przełóż je do osobnego naczynia żaroodpornego i przykryj naczynie. Piecz ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Po tym czasie sprawdź, czy są miękkie, i w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: OBIERAMY PAPRYKĘ
Paprykę opalamy z każdej strony za pomocą ręcznego palnika tak, by jej skórka całkowicie się zwęgliła. Zwęglona skórka powinna łatwo odchodzić od paprykowego miąższu.
WSKAZÓWKA! Możemy również upiec paprykę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (termoobieg), odstawić do wystudzenia, a następnie obrać ze skórki.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SAŁATKI
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie w proporcji 2 : 1 (2 części wody, 1 część kaszy). Odcedzamy na sitku i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane dodatki: czerwoną cebulę, czosnek i kolendrę. Doprawiamy solą, białym pieprzem, cukrem, oliwą z oliwek i octem. Mieszamy.
Dodajemy opaloną (lub upieczoną), drobno posiekaną paprykę. Ponownie mieszamy i odstawiamy na chwilę, by smaki się połączyły.
Krok 3: SKŁADAMY SAŁATKĘ
Kaszę z dodatkami wykładamy na talerze. Na warstwie kaszy układamy upieczone buraki pokrojone w ćwiartki, połówki upieczonej cebuli, upieczone marchewki oraz pietruszki.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Aquafabę łączymy w wysokim naczyniu z musztardą, cukrem, octem winnym, solą i białym pieprzem. Całość miksujemy za pomocą blendera ręcznego, a gdy składniki wstępnie się połączą, cienkim strumieniem dolewamy oliwę z oliwek. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy konsystencję przypominającą majonez.
WSKAZÓWKA! Im więcej oliwy dodamy, tym gęstszy będzie majonez.
Krok 5: PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę polewamy z wierzchu wegańskim majonezem. Dekorujemy świeżą kolendrą i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Pęczotto z burakiem i kozim serem
Wykorzystaj pożywną kaszę pęczak do przygotowania pysznego pęczotto z burakami, kozim serem i białym winem!
![Pęczotto z burakiem i kozim serem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/41c724c26314-01dd4507fcd8-KW17_peczotto_z_burakiem_i_kozim_serem_1250x700.webp)
Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu
Bób w bardzo świeżej odsłonie, czyli sałatka z oryginalnym dodatkiem – chrupiącym chrustem z chleba – to szybkie danie, które zachwyca różnorodnością: smaków, kolorów i tekstur.
![Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/32eb00bf10c7-d5e388737d81-kw29-2021-karol-okrasa-salatka-z-bobu-z-chlebowym-chrustem-i-tofu-1250x700.webp)
Sałatka z burakiem – przepis
Buraki uwielbiają spotykać się w sałatkach z orzechami i serem. A gdyby przedstawić je dressingowi z awokado? Będzie jeszcze pyszniej! Sprawdź koniecznie to połączenie smaków wg przepisu Kingi.
![Sałatka z burakiem – przepis](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cba681785a19-8b3737687f67-salatka_z_burakow_z_zielonym_sosem.webp)
Sałatka warzywne ciastko
Wygląda tak pięknie, jak smakuje! Sałatka warzywne ciastko świetnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz zaskoczyć kogoś bliskiego i jednocześnie podać mu coś lekkiego. Spróbuj!
![Sałatka warzywne ciastko](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a24acfbaf208-102e4fbc6c31-sa┼éatka_warzywne_ciastko_1200x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Szaszłyki z indykiem i brzoskwiniami w sosie sojowym z sałatką z serem kozim
- Tort czekoladowo-kawowy
- Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami
- Wegański sos tatarski
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Sałatka na ciepło z brukselką i dynią
- Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
- Rosyjska zupa ogórkowa z kaszą pęczak
- Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką
- Wegański gyros z ciecierzycy w picie
- Agarowe galaretki jagodowe
- Sałatka z grillowanym bakłażanem
- Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
- Kanapka z kurczakiem na ciepło
- Carskie tosty
- Pudding czekoladowy w słoiku
- Żeberka z tempehu
- Łosoś na ostro z pomidorowym ryżem
- Karp pieczony w ziołowej panierce
- Gulasz z jelenia
- Coq au vin – kurczak duszony w winie
- Fit makaron à la carbonara
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Zapiekanki w stylu meksykańskim
- Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
- Carpaccio z kalarepy
Komentarze (4)
933 dni temu
Czy można zrobić taki majonez z wody, w której gotowało się suchą ciecierzycę?
odpowiedz
931 dni temu
Tak, do przygotowania wegańskiego majonezu nadaje się zarówno aquafaba z puszki lub słoika (zalewa po cieciorce), jak i ta, która powstaje podczas gotowania suchej ciecierzycy.
933 dni temu
Jak długo można przechowywać taki majonez w lodówce?
odpowiedz
931 dni temu
Jeśli słoiczek (lub pojemnik) łącznie z zakrętką jest dokładnie umyty, wyparzony i osuszony, domowy majonez można przechowywać w nim w lodówce do ok. 1 tygodnia, maksymalnie do 10 dni. Należy jednak kontrolować, czy jest świeży, ponieważ wpływ na to ma wiele czynników (np. nakładanie majonezu łyżeczką, która wcześniej miała kontakt z innymi produktami). W takich sytuacjach majonez może zepsuć się wcześniej. Przygotowanie majonezu z przepisu Karola nie jest czasochłonne, więc najbezpieczniej będzie spożyć go przed upływem tygodnia, a kolejną porcję przygotować na świeżo.