.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY RYŻ
Ryż trzykrotnie płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy go i wsypujemy do naczynia, zalewamy filtrowaną wodą, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
WSKAZÓWKA: Congee można przygotować z innym rodzajem białego ryżu z wyjątkiem ryżu basmati.
KROK 2: DODAJEMY IMBIR, CZOSNEK I BULION DROBIOWY
Do misy termorobota MC Smart wkładamy mieszadło i wsypujemy odcedzony ryż. Dodajemy pokrojony w paski obrany imbir i rozgniecione ząbki czosnku, całość miksujemy, używając programu „własne ustawienia”. Wszystko zalewamy bulionem drobiowym.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY UDKA KURCZAKA
Następnie ustawiamy naczynie do gotowania na parze. Układamy w nim udka kurczaka, udka muszą być bez skóry. Doprawiamy je z obu stron solą i przykrywamy. Całość gotujemy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 1 godzina / temperatura: 100°C / obroty: 1.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY CONGEE
Gotowego kurczaka szarpiemy na drobne kawałki. Z naczynia z ryżem i bulionem wyławiamy imbir i czosnek. Całość doprawiamy solą i przelewamy do misek. Układamy na powierzchni kawałki kurczaka i dekorujemy wszystko dodatkami – posiekaną dymką, sezamem czy płatkami chili.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Mini burgery
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Klasyczna sałatka grecka
- Guacamole
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Kutia
- Ciasto na pierogi
- Sałatka gyros
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Krokiety z mięsem
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)