Satay z kurczaka z ryżem i warzywami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: Rozdrabnianie czosnku i imbiru

Ząbek czosnku oraz imbir obrać, włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy. Łopatką zgarnąć ze ścianek na dno pojemnika.

Krok 2: Przygotowanie sosu orzechowego

Dodać masło orzechowe, sos sojowy, miód, sok z limonki oraz przyprawę curry. Mieszać (z zatkniętą miarką) 40 sekund/prędkość 4.

Krok 3: Przygotowanie mięsa

Głęboki wkład do gotowania na parze wyłożyć papierem do pieczenia w taki sposób, by para wodna mogła swobodnie krążyć przez szpary. Filety z piersi kurczaka opłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć, ułożyć na papierze, równomiernie posmarować sosem orzechowym. Opłukać pojemnik miksujący.

Krok 4: Przygotowanie warzyw

Warzywa oczyścić, ewentualnie obrać umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki, włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze.

Krok 5: Gotowanie ryżu, mięsa i warzyw

Ryż wsypać do wkładu do gotowania na parze, a ten zawiesić w pojemniku miksującym. Wlać do niego 1,5 l wody i wsypać 1 łyżeczkę soli. Wkład z mięsem umieścić na pojemniku, a nad nim zawiesić wkład z warzywami, całość zamknąć. Gotować, ustawiwszy program gotowanie na parze/15 minut. Po upływie czasu gotowania sprawdzić, czy ryż i mięso są miękkie. W razie potrzeby wydłużyć czas gotowania o kilka minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!