Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
  • rózgę kuchenną
  • folię spożywczą
  • brytfannę lub blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia (opcjonalnie)
  • moździerz

Przygotuj wcześniej:

Musztardę, wino, miód i przyprawy połącz w misce. Stopniowo dolewaj olej, energicznie mieszając całość za pomocą rózgi kuchennej. Udziec umieść w marynacie, marynatę wetrzyj w mięso. Miskę przykryj folią. Mięso wstaw do lodówki na 24 godziny. Opcjonalnie: po upływie czasu ponownie wetrzyj marynatę w mięso i odstaw na kolejne 24 godziny.

Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed pieczeniem, by miało temperaturę pokojową.

Krok 1: PIECZEMY UDZIEC Z JELENIA

Udziec w marynacie układamy w brytfannie wysmarowanej olejem lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 3 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C. Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 180°C, by udziec przypiekł się z wierzchu na złoty kolor.

Krok 2: PODAJEMY UDZIEC Z JELENIA

Upieczony udziec oprószamy roztartym w moździerzu kolorowym pieprzem i solą gruboziarnistą. Z wierzchu dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Seba Seba
    384 dni temu
    Ile czasu piec, jeśli udziec ma 2 kg? Rozumiem ze wtedy wszystkie podane ilości przypraw i składników mnożę razy 4?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    502 dni temu
    Co robimy z pozostałą po marynowaniu marynatą? Wylewamy ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    500 dni temu
    Marynata po marynowaniu nie jest już potrzebna w tym przepisie, także możesz ją wylać.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!