 
            
        Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
- rózgę kuchenną
- folię spożywczą
- brytfannę lub blachę do pieczenia
- papier do pieczenia (opcjonalnie)
- moździerz
Przygotuj wcześniej:
Musztardę, wino, miód i przyprawy połącz w misce. Stopniowo dolewaj olej, energicznie mieszając całość za pomocą rózgi kuchennej. Udziec umieść w marynacie, marynatę wetrzyj w mięso. Miskę przykryj folią. Mięso wstaw do lodówki na 24 godziny. Opcjonalnie: po upływie czasu ponownie wetrzyj marynatę w mięso i odstaw na kolejne 24 godziny.
Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed pieczeniem, by miało temperaturę pokojową.
Krok 1: PIECZEMY UDZIEC Z JELENIA
Udziec w marynacie układamy w brytfannie wysmarowanej olejem lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 3 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C. Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 180°C, by udziec przypiekł się z wierzchu na złoty kolor.
Krok 2: PODAJEMY UDZIEC Z JELENIA
Upieczony udziec oprószamy roztartym w moździerzu kolorowym pieprzem i solą gruboziarnistą. Z wierzchu dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Świąteczne pierniczki
- Łazanki
- Domek z piernika
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pierniki
- Mini burgery
- Boczek pieczony
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Spaghetti carbonara
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ryba z piekarnika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Guacamole
- Makówki śląskie
- Kutia
- Przekąski sylwestrowe
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				
 
    
Komentarze (3)
938 dni temu
Ile czasu piec, jeśli udziec ma 2 kg? Rozumiem ze wtedy wszystkie podane ilości przypraw i składników mnożę razy 4?
Odpowiedz
1056 dni temu
Co robimy z pozostałą po marynowaniu marynatą? Wylewamy ?
Odpowiedz
1054 dni temu
Marynata po marynowaniu nie jest już potrzebna w tym przepisie, także możesz ją wylać.