Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
- rózgę kuchenną
- folię spożywczą
- brytfannę lub blachę do pieczenia
- papier do pieczenia (opcjonalnie)
- moździerz
Przygotuj wcześniej:
Musztardę, wino, miód i przyprawy połącz w misce. Stopniowo dolewaj olej, energicznie mieszając całość za pomocą rózgi kuchennej. Udziec umieść w marynacie, marynatę wetrzyj w mięso. Miskę przykryj folią. Mięso wstaw do lodówki na 24 godziny. Opcjonalnie: po upływie czasu ponownie wetrzyj marynatę w mięso i odstaw na kolejne 24 godziny.
Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed pieczeniem, by miało temperaturę pokojową.
Krok 1: PIECZEMY UDZIEC Z JELENIA
Udziec w marynacie układamy w brytfannie wysmarowanej olejem lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 3 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C. Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 180°C, by udziec przypiekł się z wierzchu na złoty kolor.
Krok 2: PODAJEMY UDZIEC Z JELENIA
Upieczony udziec oprószamy roztartym w moździerzu kolorowym pieprzem i solą gruboziarnistą. Z wierzchu dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu
Zobacz podobne
przepisy
Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą
Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.
Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
Jeśli lubisz pieczony drób, wybierz perliczkę! Szlachetne mięso podane z prostym dodatkiem: pieczonymi ziemniaczkami to świetny pomysł na obiad inny niż zwykle – dla Ciebie i bliskich.
Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów
Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Golonka pieczona po bawarsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
614 dni temu
Ile czasu piec, jeśli udziec ma 2 kg? Rozumiem ze wtedy wszystkie podane ilości przypraw i składników mnożę razy 4?
odpowiedz
732 dni temu
Co robimy z pozostałą po marynowaniu marynatą? Wylewamy ?
odpowiedz
730 dni temu
Marynata po marynowaniu nie jest już potrzebna w tym przepisie, także możesz ją wylać.