Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
- rózgę kuchenną
- folię spożywczą
- brytfannę lub blachę do pieczenia
- papier do pieczenia (opcjonalnie)
- moździerz
Przygotuj wcześniej:
Musztardę, wino, miód i przyprawy połącz w misce. Stopniowo dolewaj olej, energicznie mieszając całość za pomocą rózgi kuchennej. Udziec umieść w marynacie, marynatę wetrzyj w mięso. Miskę przykryj folią. Mięso wstaw do lodówki na 24 godziny. Opcjonalnie: po upływie czasu ponownie wetrzyj marynatę w mięso i odstaw na kolejne 24 godziny.
Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed pieczeniem, by miało temperaturę pokojową.
Krok 1: PIECZEMY UDZIEC Z JELENIA
Udziec w marynacie układamy w brytfannie wysmarowanej olejem lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 3 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C. Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 180°C, by udziec przypiekł się z wierzchu na złoty kolor.
Krok 2: PODAJEMY UDZIEC Z JELENIA
Upieczony udziec oprószamy roztartym w moździerzu kolorowym pieprzem i solą gruboziarnistą. Z wierzchu dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu
Zobacz podobne
przepisy
Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą
Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.
Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
Jeśli lubisz pieczony drób, wybierz perliczkę! Szlachetne mięso podane z prostym dodatkiem: pieczonymi ziemniaczkami to świetny pomysł na obiad inny niż zwykle – dla Ciebie i bliskich.
Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów
Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Aromatyczna karkówka z grilla
- Gulasz z jelenia z kaszą
- Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
- Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
- Jagnięcina w marynacie musztardowej
- Gulasz z jelenia
- Tort bezowy ze śliwkami i malinami
- Szynka drobiowa z szynkowaru
- Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
- Wegańska musaka
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Jarski żurek łemkowski
- Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy
- Minitorciki z krewetkami
- Gwiezdny czekoladowy deser ryżowy z musem owocowym i batonem czekoladowym
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Sos chrzanowy
- Kawowe babeczki z kubka
- Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
- Domowy zakwas na żurek
- Gotowana kukurydza z sosem z humusu
- Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Różowe cynamonki
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- Kanapka rybaka
- Pizza bez drożdży
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
528 dni temu
Ile czasu piec, jeśli udziec ma 2 kg? Rozumiem ze wtedy wszystkie podane ilości przypraw i składników mnożę razy 4?
odpowiedz
646 dni temu
Co robimy z pozostałą po marynowaniu marynatą? Wylewamy ?
odpowiedz
644 dni temu
Marynata po marynowaniu nie jest już potrzebna w tym przepisie, także możesz ją wylać.