![Gulasz z sarny na winie z pieczarkami Gulasz z sarny na winie z pieczarkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/f6e533ec489c-d40ab4212e5b-Gulasz_z_sarny_na_winie_z_pieczarkami_lidl.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko lub durszlak
- moździerz
- folię spożywczą
Przygotuj wcześniej:
Mięso zalej w misce winem. Pieprz, goździki, kolendrę i ziele angielskie rozetrzyj w moździerzu i dodaj do mięsa. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Całość wymieszaj. Mięso w marynacie przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 24 godziny. Opcjonalnie: po 12 godzinach ponownie zamieszaj marynatę.
Krok 1: PRZESMAŻAMY MIĘSO
Mięso odsączamy z marynaty do oddzielnej miski, wykorzystując sitko lub durszlak (marynatę zachowujemy do późniejszego wykorzystania). Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju.
Krok 2: PRZESMAŻAMY CEBULĘ
Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy, aż się zeszkli. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy.
Krok 3: DUSIMY GULASZ
Przesmażone mięso z cebulą zalewamy odstawioną wcześniej marynatą i winem. Redukujemy, od czasu do czasu mieszając. Gdy wino odparuje, dodajemy wodę lub bulion, a następnie dusimy gulasz ok. 1,5-2 godziny.
Krok 4: PRZESMAŻAMY PIECZARKI
Pieczarki kroimy na większe cząstki przypominające ząbki czosnku. Przesmażamy na patelni na rozpuszczonym maśle, aż się zarumienią. Przesmażone pieczarki dodajemy do gulaszu pod koniec duszenia. Mieszamy i gotujemy chwilę, aż smaki się połączą.
Krok 5: PODAJEMY GULASZ
Gotowy gulasz z sarny przekładamy na głębokie talerze. Z wierzchu oprószamy posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z pomarańczami i dynią
Przygotuj gulasz z mięsem wołowym i dynią według pomysłu Karola Okrasy! Pyszne rozgrzewające danie, idealne na obiad!
![Gulasz z pomarańczami i dynią](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1782d7c6a31e-c626d8e838c0-gularz_1250x700.webp)
Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
Idealne danie dla tych, którzy lubią gotować w plenerze: pieczona polędwica wołowa i sycący gulasz z soczewicy! Wypróbuj przepis Karola – niech te proste smaki przeniosą Cię w czasie.
![Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/882f25f820df-9f52ffb433e9-KW11_KAROL_GULASZ_SOCZEWICA_32570_270220_MS_86293_RGB_OK_1250x700.webp)
Gęsty, domowy gulasz wołowy
Z najlepszego mięsa wołowego powstaje najlepszy gulasz! Niech kuchnia wypełni się aromatem tego sycącego dania, które z pewnością trafi na Twoją listę ulubionych.
![Gęsty, domowy gulasz wołowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/58c8e1196b04-129c57d931d6-Gesty_domowy_gulasz_wolowy_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
- Aromatyczna konfitura pomarańczowa
- Świąteczny kompot z jabłek i cytrusów
- Kanapka z kurczakiem, majonezem, awokado i jabłkiem
- Nalewka z miodu spadziowego
- Smoothie z wodą kokosową
- Śniadaniowy bowl z grejpfrutem
- Pieczona ryba z pikantnymi warzywami
- Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
- Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami)
- Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
- Bulion wołowy
- Makaron spaghetti z jednej patelni
- Smoothie bowl z mango i bananów
- Zapiekanka makaronowa z boczkiem
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
- Pizza capriciosa
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Lizaki bezowe
- Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Nalewka z głogu
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Spaghetti z wołowym ragu
- Kotleciki jagnięce
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Świąteczny talerz obfitości
Komentarze (0)