
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko lub durszlak
- moździerz
- folię spożywczą
Przygotuj wcześniej:
Mięso zalej w misce winem. Pieprz, goździki, kolendrę i ziele angielskie rozetrzyj w moździerzu i dodaj do mięsa. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Całość wymieszaj. Mięso w marynacie przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 24 godziny. Opcjonalnie: po 12 godzinach ponownie zamieszaj marynatę.
Krok 1: PRZESMAŻAMY MIĘSO
Mięso odsączamy z marynaty do oddzielnej miski, wykorzystując sitko lub durszlak (marynatę zachowujemy do późniejszego wykorzystania). Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju.
Krok 2: PRZESMAŻAMY CEBULĘ
Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy, aż się zeszkli. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy.
Krok 3: DUSIMY GULASZ
Przesmażone mięso z cebulą zalewamy odstawioną wcześniej marynatą i winem. Redukujemy, od czasu do czasu mieszając. Gdy wino odparuje, dodajemy wodę lub bulion, a następnie dusimy gulasz ok. 1,5-2 godziny.
Krok 4: PRZESMAŻAMY PIECZARKI
Pieczarki kroimy na większe cząstki przypominające ząbki czosnku. Przesmażamy na patelni na rozpuszczonym maśle, aż się zarumienią. Przesmażone pieczarki dodajemy do gulaszu pod koniec duszenia. Mieszamy i gotujemy chwilę, aż smaki się połączą.
Krok 5: PODAJEMY GULASZ
Gotowy gulasz z sarny przekładamy na głębokie talerze. Z wierzchu oprószamy posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Proziaki – przepis
- Sos aioli
- Bułeczki bao z szarpaną kaczką
- Bulgogi – wołowina po koreańsku
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa z cukinii - krem z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Risotto z cukinią
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Pulpety w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczone bataty z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
292 dni temu
Jest podana 300 gr
odpowiedz
312 dni temu
Dobrze to wszystko podane , tylko nie ma podane jaka ilosc miesa
odpowiedz