Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne z przykrywka,
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (bez termoobiegu),
- tarkę o małych oczkach.
KROK 1: Przesmażamy mięso
Mięso kroimy na kawałki 2 x 2 cm. Doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy na patelni z rozgrzanym olejem na brązowy kolor. Cebule kroimy w taką samą kostkę jak mięso, czosnek kroimy w plasterki. Szklimy na patelni i odkładamy na bok.
KROK 2: Mięso i warzywa dusimy w winie
Na tej samej patelni smażymy boczek pokrojony w grubą kostkę i marchewkę pokrojoną na kawałki. Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso i cebulę z czosnkiem, zalewamy winem. Gotujemy tak długo, aż wino odparuje do połowy objętości. Dodajemy liście laurowe, posiekaną papryczkę chili i kumin. Dodajemy boczek i marchewkę.
KROK 3: Gulasz dusimy w piekarniku
Zalewamy pomidorami i sokiem z pomarańczy. Dolewamy tyle wody, by płyn przykrył powierzchnie mięsa. Dokładamy suszone śliwki. Naczynie żaroodporne przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 1,5-2 godziny.
KROK 4: Dodajemy do gulaszu dynię
Dynię (z wyjątkiem hokkaido) obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.
Mieszamy i pieczemy bez przykrycia przez kolejne 30-45 minut. Gotowy gulasz doprawiamy solą i pieprzem oraz skórką otartą z pomarańczy.
Zobacz podobne
przepisy
Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
Przygotuj danie pełne bliskowschodnich aromatów. Doskonale doprawiona jagnięcina i chrupiąca cieciorka to jego mocne atuty!
Gulasz po węgiersku
Wołowina, warzywa i odrobina cierpliwości – to sprawdzony przepis na doskonały gulasz!
Gulasz z jagnięciny z kopytkami
Delikatne mięso jagnięce z warzywami i bukietem przypraw, do tego domowe kopytka i… wyśmienity obiad gotowy!
Gulasz jagnięcy
Aromatyczna, warzywna i podlana czerwonym winem: tak podana jagnięcina sprawdzi się w roli codziennego obiadu i odświętnego dania. Wypróbuj przepis Karola na prosty gulasz o złożonym smaku.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
- Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
- Krewetki w czerwonym curry
- Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
- Gulasz z dzika z grzybami
- 3 sposoby na jesienne śniadanie
- Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis
- Gulasz z jelenia
- Gulasz cielęcy po azjatycku
- Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
- Kokosowe curry z krewetkami
- Pieczona ryba z pikantnymi warzywami
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Szakszuka z wołowiną
- Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Minipizza z kabanosami
- Serowa kula z brokułów
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Naleśniki ze szparagami
- Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Sylwestrowe przekąski Krzysztofa Ibisza
- Smoothie bowl z mango i bananów
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
412 dni temu
Zrobiłam dzisiaj, wyszło przepysznie! połaczenie smaków jak z najlepszych restauracji
odpowiedz