
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne z przykrywka,
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (bez termoobiegu),
- tarkę o małych oczkach.
KROK 1: Przesmażamy mięso
Mięso kroimy na kawałki 2 x 2 cm. Doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy na patelni z rozgrzanym olejem na brązowy kolor. Cebule kroimy w taką samą kostkę jak mięso, czosnek kroimy w plasterki. Szklimy na patelni i odkładamy na bok.
KROK 2: Mięso i warzywa dusimy w winie
Na tej samej patelni smażymy boczek pokrojony w grubą kostkę i marchewkę pokrojoną na kawałki. Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso i cebulę z czosnkiem, zalewamy winem. Gotujemy tak długo, aż wino odparuje do połowy objętości. Dodajemy liście laurowe, posiekaną papryczkę chili i kumin. Dodajemy boczek i marchewkę.
KROK 3: Gulasz dusimy w piekarniku
Zalewamy pomidorami i sokiem z pomarańczy. Dolewamy tyle wody, by płyn przykrył powierzchnie mięsa. Dokładamy suszone śliwki. Naczynie żaroodporne przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 1,5-2 godziny.
KROK 4: Dodajemy do gulaszu dynię
Dynię (z wyjątkiem hokkaido) obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.
Mieszamy i pieczemy bez przykrycia przez kolejne 30-45 minut. Gotowy gulasz doprawiamy solą i pieprzem oraz skórką otartą z pomarańczy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Jajka na miękko
- Golonka pieczona po bawarsku
- Uszka z grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba po japońsku
- Mini burgery
- Guacamole
- Burek ze szpinakiem
- Pierniki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Nuggetsy z kurczaka
- Piernik świąteczny
- Krokiety z mięsem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Domek z piernika
- Spaghetti carbonara
- Makówki śląskie
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sernik pistacjowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
744 dni temu
Zrobiłam dzisiaj, wyszło przepysznie! połaczenie smaków jak z najlepszych restauracji
Odpowiedz