
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne z przykrywka,
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (bez termoobiegu),
- tarkę o małych oczkach.
KROK 1: Przesmażamy mięso
Mięso kroimy na kawałki 2 x 2 cm. Doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy na patelni z rozgrzanym olejem na brązowy kolor. Cebule kroimy w taką samą kostkę jak mięso, czosnek kroimy w plasterki. Szklimy na patelni i odkładamy na bok.
KROK 2: Mięso i warzywa dusimy w winie
Na tej samej patelni smażymy boczek pokrojony w grubą kostkę i marchewkę pokrojoną na kawałki. Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso i cebulę z czosnkiem, zalewamy winem. Gotujemy tak długo, aż wino odparuje do połowy objętości. Dodajemy liście laurowe, posiekaną papryczkę chili i kumin. Dodajemy boczek i marchewkę.
KROK 3: Gulasz dusimy w piekarniku
Zalewamy pomidorami i sokiem z pomarańczy. Dolewamy tyle wody, by płyn przykrył powierzchnie mięsa. Dokładamy suszone śliwki. Naczynie żaroodporne przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 1,5-2 godziny.
KROK 4: Dodajemy do gulaszu dynię
Dynię (z wyjątkiem hokkaido) obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.
Mieszamy i pieczemy bez przykrycia przez kolejne 30-45 minut. Gotowy gulasz doprawiamy solą i pieprzem oraz skórką otartą z pomarańczy.
Zobacz podobne
przepisy
Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
Przygotuj danie pełne bliskowschodnich aromatów. Doskonale doprawiona jagnięcina i chrupiąca cieciorka to jego mocne atuty!

Gulasz węgierski
Wołowina, warzywa i odrobina cierpliwości – to sprawdzony przepis na doskonały gulasz!

Gulasz z jagnięciny z kopytkami
Delikatne mięso jagnięce z warzywami i bukietem przypraw, do tego domowe kopytka i… wyśmienity obiad gotowy!

Gulasz jagnięcy
Aromatyczna, warzywna i podlana czerwonym winem: tak podana jagnięcina sprawdzi się w roli codziennego obiadu i odświętnego dania. Wypróbuj przepis Karola na prosty gulasz o złożonym smaku.

Zobacz przepisy
na lato
- Ramen
- Gulasz wołowy
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Kiszka ziemniaczana
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Ciasto skubaniec z agrestem
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Pulpety w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczone bataty z piekarnika
- Arancini - kulki ryżowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
631 dni temu
Zrobiłam dzisiaj, wyszło przepysznie! połaczenie smaków jak z najlepszych restauracji
odpowiedz