Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • naczynie żaroodporne z przykrywka,
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (bez termoobiegu),
  • tarkę o małych oczkach.

KROK 1: Przesmażamy mięso

Mięso kroimy na kawałki 2 x 2 cm. Doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy na patelni z rozgrzanym olejem na brązowy kolor. Cebule kroimy w taką samą kostkę jak mięso, czosnek kroimy w plasterki. Szklimy na patelni i odkładamy na bok.

KROK 2: Mięso i warzywa dusimy w winie

Na tej samej patelni smażymy boczek pokrojony w grubą kostkę i marchewkę pokrojoną na kawałki. Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso i cebulę z czosnkiem, zalewamy winem. Gotujemy tak długo, aż wino odparuje do połowy objętości. Dodajemy liście laurowe, posiekaną papryczkę chili i kumin. Dodajemy boczek i marchewkę.

KROK 3: Gulasz dusimy w piekarniku

Zalewamy pomidorami i sokiem z pomarańczy. Dolewamy tyle wody, by płyn przykrył powierzchnie mięsa. Dokładamy suszone śliwki. Naczynie żaroodporne przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 1,5-2 godziny.

KROK 4: Dodajemy do gulaszu dynię

Dynię (z wyjątkiem hokkaido) obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.

Mieszamy i pieczemy bez przykrycia przez kolejne 30-45 minut. Gotowy gulasz doprawiamy solą i pieprzem oraz skórką otartą z pomarańczy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram