Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- folię spożywczą
- sito o drobnych oczkach lub durszlak
- brytfannę lub naczynie żaroodporne
Przygotuj wcześniej:
Mięso przełóż do głębokiej miski i zalej winem. Dodaj przyprawy. Całość wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. 12 godzin. Opcjonalnie: po upływie czasu ponownie wymieszaj marynatę i wstaw mięso do lodówki na kolejne 12 godzin.
Krok 1: PRZESMAŻAMY MIĘSO
Zamarynowane mięso odsączamy do miski, wykorzystując sito lub durszlak (marynaty nie wylewamy), oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni.
Krok 2: PRZESMAŻAMY DODATKI
Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Chwilę smażymy.
Krok 3: PIECZEMY MIĘSO
Przesmażone mięso z dodatkami przekładamy do brytfanny. Marynatę zagotowujemy w rondelku, chwilę gotujemy i przelewamy do mięsa. Dodajemy bulion. Pieczemy ok. 1,5-2 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
W trakcie pieczenia polewamy mięso sosem i wytopionym tłuszczem.
Upieczone mięso przekładamy na talerz i odstawiamy, by chwilę odpoczęło. Sos po pieczeniu przelewamy przez sitko do osobnego naczynia.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
W rondelku rozpuszczamy masło. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Chwilę smażymy, by mąka nabrała ciemniejszego koloru. Uważamy, by nie przypalić zasmażki.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY PIECZEŃ
Stopniowo dodajemy przecedzony wcześniej sos po pieczeniu mięsa, cały czas mieszając. Całość zagotowujemy i gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje.
Pieczeń kroimy w plastry, polewamy sosem. Podajemy z ugotowanymi pyzami i surówką z modrej kapusty.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczeń à la Orloff
Pieczeń a'la Orloff to smakowita oprawa dla pozornie zwykłego schabu w formie pysznej serowej pierzynki.
Pieczona wieprzowina z ziemniaczkami
Trudno sobie wyobrazić prostszy przepis na smaczny, sycący obiad. Pyszna wieprzowina w klasycznym wydaniu.
Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
Prawdziwa domowa pieczeń przygotowana z użyciem tradycyjnych polskich składników – jej smak Cię zaskoczy.
Kaczka w sosie żurkowym
Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
- Pierniki
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Uszka z grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1046 dni temu
Czy piekarnik powinien być na termoobieg? Myślę, że jest to dosyć istotna informacja. Dziękuję za odpowiedź :)
odpowiedz
1046 dni temu
Piekarnik ustawiamy na funkcję grzania góra-dół. O konieczności wykorzystania termoobiegu dodatkowo wspominamy w przepisie.