Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- folię spożywczą
- sito o drobnych oczkach lub durszlak
- brytfannę lub naczynie żaroodporne
Przygotuj wcześniej:
Mięso przełóż do głębokiej miski i zalej winem. Dodaj przyprawy. Całość wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. 12 godzin. Opcjonalnie: po upływie czasu ponownie wymieszaj marynatę i wstaw mięso do lodówki na kolejne 12 godzin.
Krok 1: PRZESMAŻAMY MIĘSO
Zamarynowane mięso odsączamy do miski, wykorzystując sito lub durszlak (marynaty nie wylewamy), oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni.
Krok 2: PRZESMAŻAMY DODATKI
Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Chwilę smażymy.
Krok 3: PIECZEMY MIĘSO
Przesmażone mięso z dodatkami przekładamy do brytfanny. Marynatę zagotowujemy w rondelku, chwilę gotujemy i przelewamy do mięsa. Dodajemy bulion. Pieczemy ok. 1,5-2 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
W trakcie pieczenia polewamy mięso sosem i wytopionym tłuszczem.
Upieczone mięso przekładamy na talerz i odstawiamy, by chwilę odpoczęło. Sos po pieczeniu przelewamy przez sitko do osobnego naczynia.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
W rondelku rozpuszczamy masło. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Chwilę smażymy, by mąka nabrała ciemniejszego koloru. Uważamy, by nie przypalić zasmażki.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY PIECZEŃ
Stopniowo dodajemy przecedzony wcześniej sos po pieczeniu mięsa, cały czas mieszając. Całość zagotowujemy i gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje.
Pieczeń kroimy w plastry, polewamy sosem. Podajemy z ugotowanymi pyzami i surówką z modrej kapusty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Domek z piernika
- Krokiety z mięsem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Sałatka gyros
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Burek ze szpinakiem
- Łazanki
- Kutia
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Piernik świąteczny
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (2)
1364 dni temu
Czy piekarnik powinien być na termoobieg? Myślę, że jest to dosyć istotna informacja. Dziękuję za odpowiedź :)
Odpowiedz
1363 dni temu
Piekarnik ustawiamy na funkcję grzania góra-dół. O konieczności wykorzystania termoobiegu dodatkowo wspominamy w przepisie.