Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • folię spożywczą
  • sito o drobnych oczkach lub durszlak
  • brytfannę lub naczynie żaroodporne

Przygotuj wcześniej:

Mięso przełóż do głębokiej miski i zalej winem. Dodaj przyprawy. Całość wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. 12 godzin. Opcjonalnie: po upływie czasu ponownie wymieszaj marynatę i wstaw mięso do lodówki na kolejne 12 godzin.

Krok 1: PRZESMAŻAMY MIĘSO

Zamarynowane mięso odsączamy do miski, wykorzystując sito lub durszlak (marynaty nie wylewamy), oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni.

Krok 2: PRZESMAŻAMY DODATKI

Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Chwilę smażymy.

Krok 3: PIECZEMY MIĘSO

Przesmażone mięso z dodatkami przekładamy do brytfanny. Marynatę zagotowujemy w rondelku, chwilę gotujemy i przelewamy do mięsa. Dodajemy bulion. Pieczemy ok. 1,5-2 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.

W trakcie pieczenia polewamy mięso sosem i wytopionym tłuszczem.

Upieczone mięso przekładamy na talerz i odstawiamy, by chwilę odpoczęło. Sos po pieczeniu przelewamy przez sitko do osobnego naczynia.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ

W rondelku rozpuszczamy masło. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Chwilę smażymy, by mąka nabrała ciemniejszego koloru. Uważamy, by nie przypalić zasmażki.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY PIECZEŃ

Stopniowo dodajemy przecedzony wcześniej sos po pieczeniu mięsa, cały czas mieszając. Całość zagotowujemy i gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje.

Pieczeń kroimy w plastry, polewamy sosem. Podajemy z ugotowanymi pyzami i surówką z modrej kapusty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!