Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- folię spożywczą
- sito o drobnych oczkach lub durszlak
- brytfannę lub naczynie żaroodporne
Przygotuj wcześniej:
Mięso przełóż do głębokiej miski i zalej winem. Dodaj przyprawy. Całość wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. 12 godzin. Opcjonalnie: po upływie czasu ponownie wymieszaj marynatę i wstaw mięso do lodówki na kolejne 12 godzin.
Krok 1: PRZESMAŻAMY MIĘSO
Zamarynowane mięso odsączamy do miski, wykorzystując sito lub durszlak (marynaty nie wylewamy), oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni.
Krok 2: PRZESMAŻAMY DODATKI
Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Chwilę smażymy.
Krok 3: PIECZEMY MIĘSO
Przesmażone mięso z dodatkami przekładamy do brytfanny. Marynatę zagotowujemy w rondelku, chwilę gotujemy i przelewamy do mięsa. Dodajemy bulion. Pieczemy ok. 1,5-2 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
W trakcie pieczenia polewamy mięso sosem i wytopionym tłuszczem.
Upieczone mięso przekładamy na talerz i odstawiamy, by chwilę odpoczęło. Sos po pieczeniu przelewamy przez sitko do osobnego naczynia.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
W rondelku rozpuszczamy masło. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Chwilę smażymy, by mąka nabrała ciemniejszego koloru. Uważamy, by nie przypalić zasmażki.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY PIECZEŃ
Stopniowo dodajemy przecedzony wcześniej sos po pieczeniu mięsa, cały czas mieszając. Całość zagotowujemy i gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje.
Pieczeń kroimy w plastry, polewamy sosem. Podajemy z ugotowanymi pyzami i surówką z modrej kapusty.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczeń à la Orloff
Pieczeń a'la Orloff to smakowita oprawa dla pozornie zwykłego schabu w formie pysznej serowej pierzynki.
Pieczona wieprzowina z ziemniaczkami
Trudno sobie wyobrazić prostszy przepis na smaczny, sycący obiad. Pyszna wieprzowina w klasycznym wydaniu.
Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
Prawdziwa domowa pieczeń przygotowana z użyciem tradycyjnych polskich składników – jej smak Cię zaskoczy.
Kaczka w sosie żurkowym
Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona kaczka z cykorią
- Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
- Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
- Kabanosy w cieście
- Świąteczny karp w ziołowej panierce
- Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą
- Sałatka z kabanosów
- Gulasz z dzika z grzybami
- Gołąbki z kiszonej kapusty
- Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
- Łosoś z salsą z tamarillo i mango
- Tęczowy tort
- Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Kotleciki jagnięce
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- DESER SZAMPAŃSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Nalewka z głogu
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Tort malinowy
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1024 dni temu
Czy piekarnik powinien być na termoobieg? Myślę, że jest to dosyć istotna informacja. Dziękuję za odpowiedź :)
odpowiedz
1024 dni temu
Piekarnik ustawiamy na funkcję grzania góra-dół. O konieczności wykorzystania termoobiegu dodatkowo wspominamy w przepisie.