Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Naczynie żaroodporne i wykałaczki do szaszłyków oraz słoik.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (z termoobiegiem) lub 220°C (bez termoobiegu).
Sos
2 łyżki oleju rzepakowego rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w półtalarki pieczarki, sól, drobno posiekaną cebulę, podsmażamy i energicznie mieszamy. Pieczarki z cebulą przekładamy do miseczki i zalewamy przygotowanym sosem beszamelowym, całość mieszamy. Dodajemy starty ser ementaler, mieszamy. Posypujemy do smaku gałką muszkatołową oraz minimalną ilością soli.
Sos beszamelowy
Mąkę przesiewamy. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i mieszamy. Podsmażamy mniej więcej 2 minuty, następnie dodajemy zimne mleko i energicznie mieszamy. Czekamy, aż zacznie się lekko gotować i dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu.
Sos winegret
W słoiku łączymy 2 czubate łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki miodu, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i 2 łyżki oliwy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Słoik zamykamy i energicznie nim potrząsamy.
Schab
Schab bez skóry doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy. Wysmażone mięso wykładamy na kratkę z piekarnika, by tłuszcz mógł spływać na blachę, a mięso wystygnąć.
Ostygnięty schab głęboko nacinamy (jakbyśmy chcieli pokroić w plastry), smarujemy w środku przygotowanym sosem beszamelowym, a w nacięcia wkładamy ser pokrojony w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Plasterki boczku składamy na pół i wkładamy w nacięcia pomiędzy serem a mięsem. Dwiema długimi wykałaczkami przebijamy mięso wzdłuż na wylot i umieszczamy ponownie na kratce z piekarnika. Schab wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy sos i wyjęty z piekarnika schab. Na schab wykładamy ponownie sos. Całość wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika na mniej więcej 15-20 minut (by sos zarumienił się i zrobiła się skorupka). Zapiekamy.
Pietruszkę drobno siekamy i posypujemy nią wyciągnięty z piekarnika schab. Podajemy z miksem sałat, który polewamy sosem winegret.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.
Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek
Wyjątkowe połączenie smaków i aromatów inspirowane kuchnią staropolską. Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach!
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą
Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
- Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
- Kotlety schabowe z dipem musztardowo-ogórkowym
- Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
- Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami
- GRILLOWANY KURCZAK À LA BRUSCHETTA
- Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
- Tosty z kremem piankowym i orzechowym
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy
- Twarożek tofu z warzywami
- Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
- Pizza bez drożdży
- Kanapka rybaka
- Pesto z pietruszki
- Pesto z jarmużu
- Talerz przystawek
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Różowe cynamonki
- Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą
- Kogel-mogel zapiekany z malinami
- Pieczone pierogi z kurkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (25)
3419 dni temu
Danie robiłam już dwa razy na imprezę rodzinną. Nie było osoby która by się nim nie zajadała. Jutro robię go ponownie. Naprawdę rewelacja. Jedyne co zmieniłam za drugim razem to większą ilość mleka aby sos był trochę rzadszy. Dziękuję za przepis i polecam Wszystkim :)
odpowiedz
3532 dni temu
Danie udało się w 100%!!! Było miękkie, soczyste i idealnie upieczone... I ten smak!!!
odpowiedz
3832 dni temu
Karolino, tak, polędwiczki przygotowane tym sposobem również będą pysznie smakować :)
odpowiedz
3833 dni temu
Czy można użyć polędwiczki do tego dania?
odpowiedz
3850 dni temu
zgadzam się z Ctos - dokładnie obsmażyłam schab ze wszystkich stron przed pieczeniem i wyszedł idealny, miękki i soczysty, a do tego ten sos - jak dla mnie rewelacja, mąż zjadł ze smakiem, 3-letni synek również, a ja chętnie powtórzę ten obiad za jakiś czas :)
odpowiedz
3863 dni temu
Trochę zawiodłam się na tym przepisie bo faktycznie wyglądało to apetycznie niestety nie przemówiło to danie do mnie. Natomiast sam beszamel z pieczarkami pycha. Wykorzystam go w połączeniu z innym mięsem.
odpowiedz
3879 dni temu
Niestety, ale moi przedmówcy mają rację, schab był twarty. Nie byłam osobą która tą potrawę robiła, byłam zapraszona na obiad jako gośc. Dla nas mięso bylo twarde. Natomiast sos rewelacja, super.. Na pewno wypróbuję ten przepis, ale czas pieczenia mięsa musimy zdecydowanie wydłyżyć.
odpowiedz
3932 dni temu
Jak wydłużyć czas pieczenia to wychodzi wspaniała rzecz
odpowiedz
3938 dni temu
przepis godny polecenia. pycha!!!! :)
odpowiedz
3942 dni temu
robiłem to już 2razy i jest super cóż widzę że wielu ludzi nie rozróżnia upieczonego soczystego mięsa od upieczonego i wysuszonego na wiór, później narzekają że jest twarde, zrozumcie jedno, upieczone mięso, to mięso koloru szarego, a to, że przy krojeniu wypływa wam czerwonawy płyn, to jest właśnie sok i to właśnie dlatego obsmażaliście schab z każdej strony aby zamknąć ten sok w środku i nie pozwolić aby schab się z niego wysuszył, jeśli soku nie będzie, mięso będzie twarde wiem, wiem, cała masa ludzi nie cierpi jak coś wypływa z mięsa i twierdzi, że jest mięso jest surowe przypomina mi się letni grill gdzie wszyscy patrzą na mnie jak na ufo,jak ja ściągam dużo wcześniej mięsko, a oni czekają aż będzie jak podeszwa
odpowiedz
3960 dni temu
Potwierdzam, po tym czasie surowe, po dopieczeniu twarde. Bardzo średni przepis, nie polecam!
odpowiedz
3970 dni temu
TAK ZDECYDOWANIE ZA KRÓTKO DODAŁAM JESZCZE 20 I BYŁO PYSZNIE
odpowiedz
3972 dni temu
Zadziwia mnie czas pieczenia podany w przepisie. Kilogramowy kawał schabu i tylko 25-30 minut w piekarniku?? Naciąłem się już okrutnie na przepisie na gęś sosie musztardowym - mięso było kompletnie niejadalne, twarde i gumowate. Mam obawy, że tu może być podobnie.
odpowiedz
3976 dni temu
niestety schab po wyjeciu z piekarnika okazal sie surowy po dopieczeniu twardy. Bede probowac z tym przepisem na innym miesie . Sos z pieczarkami reewalacja!
odpowiedz
3977 dni temu
Mięso po wyjęciu z piekarnika po określonym czasie surowe . Potrzebowało jeszcze ok 1/2 godziny Przepis bardzo smaczny .
odpowiedz
3977 dni temu
Po podanym czasie wyjęłam mięso z piekarnika i było całkiem surowe, więc wróciło z powrotem. Sos smaczny, ale zobaczymy co będzie z mięsem, mam nadzieję, że będzie się nadawało do jedzenia..
odpowiedz
3977 dni temu
Mięso potrzebowało u mnie co najmniej godzinę w piekarniku lecz nadal było niedopieczone i nie nadawało się do jedzenia.
odpowiedz
3977 dni temu
mi też się nie podobał ten przepis nie smaczny i schab surowy.beznadzieja wole przepisy okrasy.szkoda tylko produktów
odpowiedz
3978 dni temu
Po wyjęciu z piekarnika schab był jeszcze surowy. Zdecydowanie trzeba go dłużej piec.
odpowiedz
3981 dni temu
jooooola, spróbuj zatem przepisu Okrasy i podziel się również wrażeniami! Boczek do pieczeni możemy użyć dowolny, taki jaki lubimy bardziej :)
odpowiedz
3982 dni temu
Pyszne wyszlo, naprawde polecam choc mieso jak to schab twardawe przy tym czasie pieczenia. W przepisie Okrasy napewno będzie mieciutkie bo pieczenie w niskiej temperaturze jest fenomenalne. Jednakze dzis wizualnie przekonal mnie Pascal i oczywiście nie zawiodlam się:)
odpowiedz
3982 dni temu
Czy boczek ma być parzony czy wędzony?
odpowiedz
3984 dni temu
Danie sehr gut Pascal ;)
odpowiedz
3984 dni temu
Próbować z innym mięsem zawsze można, lecz trzeba pamiętać, że wówczas otrzymujemy zupełnie inne danie. Pozdrawiamy!
odpowiedz
3984 dni temu
Witam, czy do tej cudnej potrawy można użyć zamiast polędwiczki wieprzowej pierś z kurczaka? Pozdrawiam serdecznie i gratuluję świetnego pomysłu na przepis.
odpowiedz
zobacz wszystkie