Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- folię spożywczą
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- sznurek
- naczynie żaroodporne lub brytfannę z pokrywką
Krok 1: MARYNUJEMY PERLICZKĘ
Drobno posiekany czosnek, listki z 2 gałązek świeżego tymianku, sól, pieprz i suszony tymianek łączymy w misce z oliwą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy z wierzchu tuszkę perliczki. W środku doprawiamy ją solą i pieprzem. Do środka wkładamy 4 gałązki tymianku. Perliczkę w marynacie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Krok 2: PIECZEMY PERLICZKĘ
Zamarynowaną perliczkę wyjmujemy z lodówki i faszerujemy masłem. Nóżki związujemy sznurkiem. Przekładamy tuszkę do brytfanny i podlewamy bulionem. Przykrywamy i pieczemy ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
W trakcie pieczenia co 15-20 minut polewamy mięso z wierzchu sosem powstałym z bulionu i wytopionego tłuszczu. Na około pół godziny przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, by perliczka ładnie przypiekła się z wierzchu. Upieczoną wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, by mięso odpoczęło.
Krok 3: PIECZEMY ZIEMNIACZKI
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Krok 4: PODAJEMY DANIE
Upieczone ziemniaczki przekładamy na półmisek. Na ziemniaczkach układamy upieczoną perliczkę.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem
Pachnąca rozmarynem złocista perliczka, idealnie skomponowana ze smakiem świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.
Perliczka w czerwonym winie
Oryginalny sposób na drób: perliczka w towarzystwie suszonych grzybów, z nutą rozmarynu oraz wytrawnego czerwonego wina.
Potrawka z perliczki z podgrzybkami
Spróbuj wyjątkowego połączenia perliczki z podgrzybkami! Odrobina soku z cytryny i słodka śmietanka, doskonale uzupełniają smak tego dania.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
- Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
- Świąteczny karp w ziołowej panierce
- Niezły ananas, czyli kurczak słodko-kwaśny
- Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą
- Zabajone z owocami
- Ekspresowe bułeczki śniadaniowe
- Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Frykadele drobiowe z sałatą
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Faszerowane łódeczki ziemniaczane
- Kaszotto z młodą kapustą
- Jagodzianki z serem
- Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy
- Sernik czereśniowy na maślance
- Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
- Kompot truskawkowy
- Świąteczna focaccia
- Sałatka z tuńczykiem – pomysł na lunchbox
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Tołpyga w jajecznicy
- Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
- Faszerowana ryba w galarecie
- Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
- Kapuśniak na gęsinie
Komentarze (1)
1049 dni temu
a na zdjęciu kurczak
odpowiedz