Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • folię spożywczą
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • sznurek
  • naczynie żaroodporne lub brytfannę z pokrywką

Krok 1: MARYNUJEMY PERLICZKĘ

Drobno posiekany czosnek, listki z 2 gałązek świeżego tymianku, sól, pieprz i suszony tymianek łączymy w misce z oliwą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy z wierzchu tuszkę perliczki. W środku doprawiamy ją solą i pieprzem. Do środka wkładamy 4 gałązki tymianku. Perliczkę w marynacie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Krok 2: PIECZEMY PERLICZKĘ

Zamarynowaną perliczkę wyjmujemy z lodówki i faszerujemy masłem. Nóżki związujemy sznurkiem. Przekładamy tuszkę do brytfanny i podlewamy bulionem. Przykrywamy i  pieczemy ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

W trakcie pieczenia co 15-20 minut polewamy mięso z wierzchu sosem powstałym z bulionu i wytopionego tłuszczu. Na około pół godziny przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, by perliczka ładnie przypiekła się z wierzchu. Upieczoną wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, by mięso odpoczęło.

Krok 3: PIECZEMY ZIEMNIACZKI

Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Krok 4: PODAJEMY DANIE

Upieczone ziemniaczki przekładamy na półmisek. Na ziemniaczkach układamy upieczoną perliczkę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    134 dni temu
    a na zdjęciu kurczak

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!