
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- folię spożywczą
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- sznurek
- naczynie żaroodporne lub brytfannę z pokrywką
Krok 1: MARYNUJEMY PERLICZKĘ
Drobno posiekany czosnek, listki z 2 gałązek świeżego tymianku, sól, pieprz i suszony tymianek łączymy w misce z oliwą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy z wierzchu tuszkę perliczki. W środku doprawiamy ją solą i pieprzem. Do środka wkładamy 4 gałązki tymianku. Perliczkę w marynacie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Krok 2: PIECZEMY PERLICZKĘ
Zamarynowaną perliczkę wyjmujemy z lodówki i faszerujemy masłem. Nóżki związujemy sznurkiem. Przekładamy tuszkę do brytfanny i podlewamy bulionem. Przykrywamy i pieczemy ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
W trakcie pieczenia co 15-20 minut polewamy mięso z wierzchu sosem powstałym z bulionu i wytopionego tłuszczu. Na około pół godziny przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, by perliczka ładnie przypiekła się z wierzchu. Upieczoną wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, by mięso odpoczęło.
Krok 3: PIECZEMY ZIEMNIACZKI
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Krok 4: PODAJEMY DANIE
Upieczone ziemniaczki przekładamy na półmisek. Na ziemniaczkach układamy upieczoną perliczkę.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto na pierogi
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Ryba z piekarnika
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Boczek pieczony
- Kutia
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Nuggetsy z kurczaka
- Sernik pistacjowy
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
1585 dni temu
a na zdjęciu kurczak
Odpowiedz